Ліки за рахунок бюджету Броварів: які, кому та скільки? | Трибуна

image
2 Грудня 2019, 21:33
Поділитися:

Програма із забезпечення пільгових категорій населення лікарськими засобами та медичними препаратами функціонує в Броварах 2 роки. Фінансування програми в 2019 році склало 10,9 млн грн, із них лише на онкологію витрачено 6,8 млн грн. Реальна потреба – набагато більше, але і цей рівень фінансування відрізняє наше місто від багатьох інших. Хто може звернутися за допомогою в 2020 році, які ліки можна отримати та чи є надія на допомогу від держави – читайте у матеріалі.

Уперше програма із забезпечення лікарськими засобам прийнята наприкінці 2017 року, реально запрацювала з 2018-го із закладеним фінансуванням у 9,4 млн грн. Але про цю програму знало небагато містян, тож і звернень було небагато. У 2019 році кількість звернень збільшилась суттєво, а фактичне фінансування програми досягло 10,9 млн. грн, хоча ця сума не покриває фактичної потреби у безкоштовних та пільгових ліках.

Як потрапити у програму?

 Відповідно до п. 4.1.2 програми, отримати рецепт на безкоштовні ліки можуть лише пацієнти, які зареєстровані в м. Бровари та уклали декларацію з  сімейним лікарем. Рецепт може бути виписаний лише сімейним лікарем і лише на основне захворювання, яке є в переліку захворювань на відшкодування. Рецепт можуть виписати на препарати, що зареєстровані в Україні та увійшли до лікарського формуляру та лікарського протоколу – тобто такі, що мають доведену клінічну ефективність.

Хто вважається пільговою категорією?

У програму можна потрапити двома способами. Перший – це офіційний перелік осіб, які мають пільги відповідно до чинного законодавства. Міський центр первинної медичної допомоги, який є головним розпорядником коштів програми, звертається із запитами до всіх установ м. Бровари, які обліковують пільгові категорії, і таким чином формує перелік та кількість осіб, які можуть претендувати на безкоштовні ліки за статусом.

На 100% відшкодування вартості ліків можуть претендувати наступні групи:

Учасники бойових дій (2733 особи)
Діти з інвалідністю (611 осіб)
Інші групи відповідно до Додатку 1 Постанови КМУ № 1303 від 17.08.1998 р. (7494 особи)

На 50% відшкодування ліків можуть претендувати особи з інвалідністю І-ІІ групи – таких у м. Бровари 1388 осіб.

Потрапити в програму із відшкодування вартості ліків, можна і відповідно до певних захворювань:

Онкологічні захворювання, що потребують хіміотерапії
Онко (паліативна допомога) – знеболювання
Стан після пересадки органів і тканин
Діабет (цукровий і нецукровий)
Стан після операції протезування клапанів серця
Хвороба Паркінсона
Ревматизм
Ревматоїдний артрит
Системний гострий вовчак
Бронхіальна астма
Хвороба Бехтерева
Післяопераційний гіпотеріоз
Шизофренія та епілепсія
Орфанні захворювання для осіб, старших 18 років

Перелік таких хворих формують сімейні лікарі амбулаторій.

Відшкодування на будь-які хірургічні втручання під дану програму не підпадають.

Де отримати ліки?

Ліки за рецептом від сімейного лікаря можна отримати в аптеках ТОВ «Вета+» і КНП «БКЛ». Процес організовано таким чином, щоб у кожному мікрорайоні міста легко було дістатися до найближчої аптеки. Обирали їх для співпраці не за конкурсом або тендером, а тих, які сплачують податки в місто. Аптеки щомісяця подають в БМЦПМСД реєстр виданих ліків за категоріями та протягом 15 днів отримують компенсацію з бюджету міста.

Яким чином визначається першочерговість участі в програмі?

За законом відшкодовувати ліки мають усім, хто має на це право. Але звертається набагато більше людей, ніж дозволяють фінансові можливості бюджету. Але деякі негласні правила є.

У першу чергу і майже на 100% задовольняються потреби дітей із інвалідністю та учасників АТО – особливо тих, хто має інвалідність. По-друге, захищеною статтею є паліативна допомога важкохворим, а це – близько 1 млн грн щороку. Також практично повністю фінансуються важкі випадки, коли людина після пересадки органів або складних операцій просто не виживе без прийому ліків. Хоча є пацієнти, яким для виживання потрібно споживати ліків на 10-20 тис.грн щомісяця.

«Пріоритети розставлені не випадково, – роз’яснює досвідчений провізор БМЦПМСД Олена Мельниченко. – У дітей із інвалідністю мами часто фізично не можуть працювати, не в кожній такій родині є батько, тому їм допомагаємо в 100% випадків. Аналогічно – учасники АТО: є великі шанси, що людина може відновити своє здоров’я після участі у військових діях, тому допомога надається вчасно. Ну а паліативну допомогу можемо надати виключно ми: такі ліки не мають вільного обігу, тому ця стаття витрат чітко захищена».

Окрім власне ліків, за програмою проводиться забезпечення виробами медичного призначення. Тільки на підгузки для дітей (62 особи в місті) та дорослих (98 осіб) в у 2020 році заплановано витратити 2 088,5 тис.грн. Також 32 особи забезпечуються калоприймачами на майже 607 тис.грн, катетерами урологічними, тест-смужками для вимірювання цукру в крові, голками та ланцетами майже на 0,5 млн грн у рік.

Перспективи фінансування програми

Рішенням виконкому від 26.11.2019 р., на наступний рік програма затверджена на суму 10 млн грн. При затвердженні програми, міський голова звернувся до директора БМЦПМСД Ігоря Кравцова з проханням утриматися в межах її фінансування. Та чи можливо це?

По-перше, динаміка звернень невпинно зростає. Наприклад,  за підгузками в 2018 році звернулися 100 осіб серед дітей і дорослих, в 2019-му – 160 осіб; у 2018 р. калоприймачів потребували 15 осіб, а в 2019-му – вже 32 особи. Що казати про онкозахворювання, якщо в 2018 році звернулося близько 100 осіб, а  в 2019-му –257.  Окрема тема – вартість хіміотерапії.

Чиновники не втомлюються підкреслювати, що вартість ліків стрімко дорожчає  і ситуацію рятує лише те, що далеко не всі, хто стоїть на обліку, звертаються за допомогою – багатьом допомагають родичі.

Окрема проблема – спеціальна прописка в місті  за  останній рік  чимало людей із інших міст саме з метою отримати допомогу на хіміотерапію. І отримали її. Загалом на допомогу онкохворим (без паліативної допомоги) місто витратило в 2019 році 5,8 млн грн. Але це дозволило закривати заявки лише в перші 5 місяців року, далі –  відмовляли.

Чи є надія для тих, кому потрібна допомога у дороговартісному лікуванні?

Так, надія є. І полягає вона у запровадженні реформи вторинної ланки медицини. Якщо спеціалізовані онкоцентри отримуватимуть ліки на хіміотерапію від держави, це суттєво зніме навантаження із міських бюджетів та врятує життя тисячам людей. Також допомагають загальнодержавні програми на кшталт програми «Доступні ліки», є програми із цукрового діабету ІІ типу, сердечно-судинних захворюваннях. Суттєво допомагає обласний бюджет, який забезпечує ліквідаторів та постраждалих від аварії на ЧАЕС (таких у місті близько 3 тис. осіб). Хворі до 18 років із орфанними захворюваннями також забезпечуються ліками від  МОЗ.

«Хочемо підкреслити, що програма призначена лише для часткового забезпечення ліками тих, хто справді цього потребує і не може розраховувати на допомогу родини, – підкреслює Олена Мельниченко. – Мешканці міста вдячні за те, що така програма є, адже цим можуть похвалитися далеко не  всі міста в Україні».

Читайте також:

Ліки від раку: в Україну прибула перша в 2019 році партія медпрепаратів
«Доступні ліки»: знайти аптеку тепер можна через онлайн-сервіс 
Програма медичних гарантій, «доступні ліки» та розвиток «швидкої» – плани на 2020 рік 
Кількість медикаментів за системою «Доступні ліки» збільшилася до 78

Ангеліна Козлова

Головне фото – з мережі інтернет

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари