Як у Європі: висотки в Україні будуватимуть лише енергоефективними

image
9 Березня 2019, 13:57
Поділитися:

В Україні пропонують будувати висотні будівлі з класом енергоефективності не нижче класу “В” відповідно до європейського законодавства. Це дозволить економити до 40% енергоресурсів. Так передбачено у проекті нових державних будівельних норм (ДБН) щодо проектування висотних будинків (ДБН В.2.2-24:20ХХ “Висотні будинки і комплекси”).

Про це повідомляє офіційний портал Кабінету Міністрів.

– Сьогодні у чинних нормах щодо проектування висотних будинків містяться застарілі вимоги до їх енергоефективності і розрахунки здійснюються не за європейською системою енергозбереження, – розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Через це енерговитрати на утримання таких будинків часто не контролюються. Тому під час розробки нових ДБН ми хочемо повністю переглянути і оновити вимоги, щоб усі висотні будівлі в Україні, як і інші споруди, проектувалися енергоефективними за всіма європейськими сучасними технологіями, – зазначив він.

Відтак, згідно з проектом нових ДБН, теплотехнічні показники висотних будинків визначаються відповідно до класу енергетичної ефективності не нижче “В” згідно з ДБН В.2.6-31.2016 “Теплова ізоляція будівель”.

При цьому системи внутрішнього теплопостачання висотних будинків необхідно ділити на зони по висоті будинку.

Системи теплопостачання та опалення необхідно передбачати окремими для приміщень, розташованих у межах одного протипожежного відсіку.

Для вбудованих приміщень необхідно передбачати окрему систему опалення.

Нагадаємо, з 23 липня 2018 року вступив в дію новий закон щодо енергоефективності будівель, який запровадив європейські вимоги до енергозбереження, увівши класи енергоефективності будівель від A до G.

Нові ДБН «Висотні будинки і комплекси» розробляється ДП «Науково-дослідний інститут будівельного виробництва».

Як розповідав “Вечірній Київ”, над головами мешканців багатоповерхівок дозволять відкривати клуби та ресторани.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ