Вісник Кагарличчини — Спроможна школа для якісних освітніх послуг

image
2 Грудня 2019, 17:16
Поділитися:

Реформа освітньої галузі є надзвичайно важливою. Очевидно, що сьогодні українська освіта не відповідає ані сучасним запитам з боку особистості та суспільства, ані потребам економіки, ані світовим тенденціям. Саме тому розпочато системну трансформацію сфери, головна мета якої – нова висока якість освіти на всіх рівнях: від початкової школи – до закладів вищої освіти.
Про те, які зміни відбуваються зараз в освітній сфері на Кагарличчині, розповідає начальник відділу освіти Кагарлицької РДА Надія ОМЕЛЬЧЕНКО.

У вересні 2017 року вступив у дію Закон України “Про освіту”, де в ст. 9 прикінцевих та перехідних положень сказано про типи закладів освіти, що забезпечуватимуть здобуття загальної середньої освіти: початкова школа – заклад освіти І ступеня, гімназія – заклад освіти ІІ ступеня, ліцей – заклад освіти ІІІ ступеня, де до 2022 року всі заклади повинні перейти на вищевказані типи, таким чином, установчі документи, зокрема статути закладів загальної середньої освіти, мають бути переоформлені до 28 вересня 2022 року.
У червні 2019 року постановою Кабінету Міністрів України було затверджено Положення про освітній округ і опорний заклад освіти.
Що таке опорний заклад?
Це спроможна школа для надання якісних освітніх послуг, це нові навчальні кабінети, сучасне обладнання, якісна інфраструктура, шкільні автобуси.
Всього в Україні утворено 677 опорних шкіл. У нашому районі вже діють три опорні заклади: два опорні заклади в сільській місцевості ( Мирівський опорний заклад загальної середньої освіти школа І-ІІІ ступенів, опорний заклад загальної середньої освіти школа І-ІІІ ступенів у Стайках) та опорний заклад на базі Кагарлицької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3.
На базі Кагарлицького НВК школа І-ІІ ступенів-ліцей мова йде зараз про створення закладу нового типу академічного ліцею.
Всі ці заклади отримали і будуть отримувати фінансову підтримку з боку держави для створення умов здобуття освіти із застосуванням новітніх інформаційно-комунікаційних засобів та технологій.
Якщо говорити про створення опорних шкіл, я підтримую підсилення матеріально-технічної бази, це великий плюс, бо навчальний заклад може надавати якісні освітні послуги. Безумовно, повинен бути високий рівень вчителя, учитель повинен стати лідером освітніх змін. На жаль, організація підвезення дітей у нас на даний час бажає кращого. У нас 8 автобусів, які здійснюють підвезення. А це мало, бо в нас є таке, що на одному автобусі стоїть три маршрути. Діти встають о 6-й, щоб о 7-й бути вже на зупинці. Якість наших доріг теж впливає на перевезення наших дітей. Початкова ланка, на мою думку, повинна були у кожному селі, тому що це маленькі діти.
Що я можу сказати про забезпечення реалізації Концепції Нової української школи.
З державного бюджету в 2019 році виділено 940 тис. грн + 106 тисяч з районного бюджету. Всі класи, а їх 20 перших класів, отримали комп’ютерну техніку, дидактичні матеріали та більша частина – шкільні меблі.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна