Кличко: Реформа децентралізації, якій вже майже п’ять років, не може тривати «вічно»

image
2 Грудня 2019, 16:38
Поділитися:

Реформа децентралізації, якій вже майже п’ять років, не може тривати «вічно», бо це нівелює її соціальне значення та дискредитує Україну в очах світової спільноти.
 
Про це заявив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко під час виступу у Верховній Раді з нагоди Дня місцевого самоврядування, повідомляє пресслужба мера.

– Суспільство, муніципальна громадськість, європейські інститути  відчувають потребу у визначенні конкретних термінів виконання основних завдань реформи. І сьогодні ми вважаємо своїм найважливішим завданням максимальне сприяння ефективній реалізації ключових напрямів реформи децентралізації, зазначив голова АМУ. 

За його словами, це:

Перше: утворення повноцінних суб’єктів місцевого самоврядування спроможних територіальних громад, шляхом їх об’єднання та формування ефективного механізму державної підтримки.

Друге: реальна фінансова децентралізація, справедливий перерозподіл коштів державного та місцевих бюджетів. Для наповнення місцевих бюджетів у обсязі, що потрібен для виконання завдань і повноважень місцевого самоврядування та делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Третє: децентралізація повноважень.

Четверте: формування ефективного механізму захисту прав та інтересів місцевого самоврядування. Коли держава не втручається в сферу муніципального управління.

Кличко також нагадав про важливе досягнення у розбудові місцевого самоврядування в столичному регіоні – створення «Київської агломерації». 

– У жовтні цього року, за підтримки Ради Європи та Агентства США з міжнародного розвитку, створено асоціацію органів місцевого самоврядування «Київська агломерація». Ця асоціація об’єднала зусилля 19 громад прилеглих до Києва населених пунктів задля вирішення спільних проблем соціально-економічного розвитку на партнерських засадах. І ще 30 громад планують приєднатися до «Київської агломерації, наголосив голова АМУ. 

7 грудня 1990 року був ухвалений Закон, що поклав початок відновленню в Україні місцевого самоврядування. А у 2000 році Указом Президента України, за ініціативи Асоціації міст України, було впроваджене свято – День місцевого самоврядування.

 

Новини Києва – оперативно і лаконічно в Telegram!

Джерело: Вечірній Київ