8 Березня: День боротьби за права жінок VS Свято весни, сонця та квітів

image
8 Березня 2019, 18:41
Поділитися:

В Україні вже кілька років намагаються декомунізувати 8 Березня, перейменувати його на «День боротьби за права жінок» та позбавити статусу офіційного вихідного. У 2019 році 8 Березня залишилося «червоною» датою, тобто, вихідним. Директор Українського інституту національної пам’яті  Володимир В’ятрович  раніше зауважив, що серед молодого покоління ностальгії  за  цим святом немає, і вважає, що українське суспільство готове  відмовитися  від традиції  святкувати 8 Березня. Чи готові це зробити в Броварах?

Подружжя Сергій та Анастасія Шелести із Требухова  на центральному ринку Броварів «Господар» 7 березня закуповували квіти оптом.

Сергій та Анастасія Шелести

А щоб  бува кого  не пропустити – кількість подарунків  рахували на пальцях. «Для мами, свекрухи, кумів», – каже Анастасія, вибираючи тюльпани та гіацинти в горщиках. Подружжя  стверджує: навіть якщо 8 Березня офіційно і скасують – вони все рівно його святкуватимуть, адже це чудова нагода черговий раз згадати про мам, бабусь, сестер, доньок та зробити  їм приємне.

Трирічний Тимофійко з мамою придбали  мімози. «Привітаємо бабусю», – пояснює мама Ірина. І зауважує, що чоловіки мають дарувати квіти жінкам не лише 8 Березня. І хоча це надзвичайно приємно, та ціни на квіти завищені,  каже Ірина, до того ж – «гроші підуть на вітер», адже квіти швидко зів’януть.

Ірина з Тимофійчиком

Так, 7 березня тюльпани коштували 25-30 грн за 1 шт, гілочка мімози – 25 грн, букетик мімози – 40 грн; у горщиках: тюльпан – 80 грн, нарцис – 75 грн, крокус  –  60 грн, гіацинт – 55 грн.

Та попри ціни, які «кусалися», 35-річний Олександр придбав дружині букет тюльпанів, а доньці – тюльпан у горщику. «Я «старої школи», коли жінок вітали, –  каже чоловік. –  Дарую квіти своїм дівчатам не часто, бо дорого. Загалом дружина надає перевагу не квітам, а відпочинку за кордоном».

Олександр

Більш практичні подарунки збирається дарувати своїм найріднішим жінкам – мамі та дівчині – і сам продавець квітів із с. Калинівка Владислав. Що саме – ще не вирішив, але квіти – вже «приїлися», каже хлопець, адже займається з мамою квітковим бізнесом не перший рік. Щоб привезти тюльпани, нарциси та гіацинти на продаж до свята 8 Березня, спеціально вирощував їх у парнику кілька місяців, розповів хлопець.

Олександр та Владислав

А от 70-річний Геннадій  Дмитрович вже визначився, чим привітає своїх дівчат – дружину, двох доньок  та внучок: збере родину за святковим столом  та подарує  кожній  гроші на «жіночі витребеньки». Ще жодного року не пропустив, каже пан Геннадій, щоб вкотре не нагадати жінкам, що вони в нього найкращі. А покупцям на подарунок радить придбати в нього мед  – корисно для жіночого здоров’я.

Геннадій Дмитрович

Практичний подарунок придбала для своєї свекрухи і пані Любов – хустинку. «У мене хороша свекруха,  – каже жінка, – 19 років  разом живемо. Дякую їй, виростила моїх дітей».

Любов (ліворуч)

Загалом, 7-го і 8-го березня в Броварах атмосфера свята  витала в самому повітрі. Святковий настрій дарувала  весняна сонячна погода, безліч квітів на ринках, біля них, уздовж бульв. Незалежності, у руках чоловіків та жінок, святкові концерти, які відбулися в школах та дитсадках, урочистості в організаціях та на підприємствах.

Директор Українського  інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що ми не можемо жити в одному ритмі з державою-агресоркою. Саме синхронність у святкуванні певних дат із країною, яка намагається знищити Україну, робить нас  слабшими. І це розуміє все більше українців, зазначає В’ятрович. І хоча директор не береться стверджувати, що 8 Березня взагалі з календаря зникне, та переконаний: його ідея та концепція невдовзі зміняться. «Ми говоритимемо не про міжнародний жіночий день, а про боротьбу за права жінки, що є важливим для українського суспільства. Ймовірно, в такому новому форматі  зовсім зайвим буде вихідний день, який перетворює це свято в «день тортиків та букетів», –  наголошує В’ятрович.

Переважна більшість броварчанок  не згадують, хто та коли запровадив святкувати 8 Березня, і що спочатку воно  було днем ​​солідарності жінок у боротьбі за рівні права та емансипацію. 8 Березня асоціюють із весною, першим теплом та ніжністю, що так схоже на жінку.

Сьогодні у світі ще є проблеми і стереотипи, з якими борються феміністки. І не тільки вони. Але в 21 столітті жінкам усе ж удається постояти за себе та багато в чому домагатися більших успіхів, ніж чоловіки. Жінки, і броварчанки зокрема, доводять, що успіх не залежить від статі: Герой України, почесний громадян міста Бровари, яка загинула під час революції Гідності на барикаді Антоніна Дворянець; поетеса, краєзнавиця, перекладачка, громадська діячка, керівниця літературно-мистецького об’єднання «Криниця» Марія Овдієнко; власниця модельного агенства, обличчя 5-ти торгових марок  Влада Литовченко; «оксамитовий» голос країни, співачка Оксана Вояж; юна співачка, переможиця «Голос. Діти-2016» Еліна Іващенко; паралімпійська чемпіонка  Олена Акопян;  багатоборка Аліна Шух  та ще десятки талановитих і відомих сучасниць.

Шановні жінки, нехай не лише 8-го Березня все і всі довкола з ніжністю та повагою нагадують, що ми створені для поцілунків та обіймів, улюблених захоплень, яскравих вражень, фінансової незалежності та неймовірних кар’єрних злетів.

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари