Роман Дмитрів: «У Горі боротьба за ліс і владу»

image
29 Листопада 2019, 18:17
Поділитися:

У продовження теми, порушеної у статті «Генплан Гори знищить ліс?» газети «Вісті» (№ 43(1003) 22 листопада.)

«У 2004 році три лісові ділянки площами до 10 га були вилучені й передані для будівництва»

Гірський сільський голова Роман Дмитрів прокоментував найважливіші для громади питання про розширення меж села та питання щодо лісового масиву.

«У відповідності до вимог чинного Земельного кодексу України сільські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для потреб населення. Згідно ч. 9 ст. 149 Земельного кодексу України Кабінет Міністрів України вилучає земельні ділянки державної власності, які перебувають у постійному користуванні, в тому числі і ліси для не лісогосподарських потреб. Враховуючи вищезазначені норми та норми Лісового кодексу України, станом на сьогодні ні сільрада, ні сільський голова не мають права розпоряджатися землями лісогосподарського призначення та проводити вилучення лісів», — апелює законами голова села Гора Роман Дмитрів. 

За його словами, у 2004 році три лісові ділянки площами до 10 га (через які зараз виникли непорозуміння із громадою), були вилучені з постійного користування ДП «Бориспільський лісгосп» Київською ОДА у відповідності до ч. 6 ст. 149 Земельного кодексу України у редакції, яка діяла на той момент.

«Відповідно до розпоряджень КОДА та Бориспільської РДА ці ділянки після вилучення були передані в оренду ПП «Беріг», ПП «Принт» та ПП «Гросс» із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування жилих будинків, господарських будівель та споруд. Згідно із договорами оренди, орендодавцем була Бориспільська РДА», — стверджує сільський голова.  

Зі слів Романа Дмитріва, відповідно до затвердженого у 2014 році Генплану села у 2015 році вказані земельні ділянки увійшли в межі населеного пункту і відбулося розширення меж села.  

«У порядку, визначеному законодавством, у 2019 році були вчинені дії щодо заміни сторони договорів оренди, а саме Бориспільської РДА, на належного орендодавця – Гірську сільську раду. Варто звернути увагу на те, що на момент заміни сторони договорів оренди земельні ділянки вже були вилучені з постійного користування ДП «Бориспільський лісгосп», а тому це ніяким чином не вплинуло на цільове призначення земельних ділянок – воно як було з 2004 року, так і залишилось у 2019 році для будівництва та обслуговування жилих будинків, господарських будівель та споруд. Тож хочу спростувати твердження активіста Олега Якимчука щодо неправильності дій, які вчинила Гірська сільська рада в 2019 році. Саме депутатським корпусом VI скликання, в складі якого перебував Якимчук, було затверджено існуючі межі села. Тоді він мав змогу на початковому етапі не допустити затвердження існуючого зонування території, в якому ще тоді було передбачено багатоповерхову забудову в лісовому масиві», — уточнює Роман Дмитрів, наголосивши, що нова схема зонування території села Гора пройде через громадські слухання та буде розроблена з урахуванням думки громади.

«Вісті»: В останні роки село Гора розвивається: будуються дороги, тротуари, спортивні та дитячі майданчики, почали зводити нову школу. Проте на останній сесії Гірської сільради 21 листопада від декількох представників громади на вашу адресу лунали вигуки «Ганьба!», люди звинуватили вас у тому, що нібито новим Генпланом ви намагаєтеся знищити прилеглий до села ліс. Чи правда це?

Роман Дмитрів: Насамперед хочу сказати кілька слів про тих, хто кричав — я вважаю цих людей маніпуляторами і шахраями, бо, перевівши увагу від більш кричущих і серйозних питань, вони говорять про вирубку лісу. Щодо лісу хочу сказати, що ні сільська рада, ні я особисто не маємо жодного впливу на вирубки. Для цього є розпорядник — лісгосп, який і надає дозвіл та проводить вирубки лісу. Генеральний план — це збільшення територій, а не вирубка лісу. Новий Генплан надасть можливість збільшити територію населеного пункту і унеможливити роздачу районною чи облрадою її територій, як це відбулося у 2004 році по тих земельних ділянках, про які зараз кричать люди. Згодом дана територія була вилучена із лісового фонду і Генпланом, затвердженим ще задовго до мого призначення, була передбачена багатоповерхова забудова. Хочу зазначити, що в складі тих крикунів є люди, які і затверджували даний Генплан.

«Вісті»: Чому ви вважаєте цих людей шахраями?

Роман Дмитрів: Задовго до мене було затвердження Генплану, в якому відповідні території передбачені під багатоповерхову забудову. Станом на сьогодні у нас є можливість внести зміни до цільового призначення даних територій і унеможливити будівництво багатоповерхових будинків. Але дані особи, розуміючи це, намагаються заробити для себе, ще й навпаки, захищають інтереси тих юридичних осіб, яким належать ці земельні ділянки. Сьогодні у нас є набагато важливіші питання щодо Генплану та Плану зонування, зокрема аеропорт «Бориспіль», який є головним джерелом наповнення бюджету та причиною розбрату щодо створення ОТГ. На цьому треба акцентувати увагу, тут треба спільно працювати та відстоювати думку громади.

«Вісті»: Триває процес створення Гірської об’єднаної громади. Чому зараз порушилося питання створення нового Генплану і як зміни до нього можуть вплинути на майбутню громаду?

Роман Дмитрів: Зміни до Генплану розпочато ще у 2017 році, а оскільки цей процес довготривалий, то він співпав із процесом об’єднання громади. Вважаю, що це є плюсом для громади, адже планування територій можна зробити з урахуванням розвитку громади.

«Вісті»: Вас звинувачують у тому, що ви не скликали робочу групу, яка мала розробляти технічні завдання на проектування нового Генплану. Це так?

Роман Дмитрів: Так, дійсно, і я поясню чому. Я вважаю , що депутати не є фахівцями щодо розробки техзавдання щодо Генплану. Тому цим займалися спеціалісти: вповноважена особа — архітектор Бориспільського району відповідно до норм ДБН. Щодо формування Плану зонування, то я вважаю, що депутати сільради мають взяти активну участь у його розробці, щоб потім не звинувачували мене в одноосібному прийнятті рішення про розміщення тих чи інших об’єктів на даній території, адже саме депутати, як ніхто інший, знають громаду, її потреби та можливості. На наступному тижні я ініціюю зустріч депутатів та представників розробника Генплану, щоб ефективно попрацювати над даним питанням.

«Вісті»: Зважаючи на події навколо нового Генплану, чи можна назвати цю ситуацію політичною боротьбою?

Роман Дмитрів: Звичайно, так, дана ситуація є однією зі складових політичної боротьби. Але хочу наголосити, що я, як голова сільради, працюю на розвиток громади, на покращення надання послуг сільрадою. Опозиція також потрібна, але вона має працювати на розвиток та покращення життя в нашому населеному пункті, а не на задоволення власних інтересів. Тому я бажаю нам усім — і опозиції, і громаді — працювати разом задля розвитку села. І хочу побажати всім нам миру, спокою, толерантності, терпимості та людяності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама