Таксі Борисполя без автокрісел

image
29 Листопада 2019, 14:58
Поділитися:

29 жовтня 2019 року прийнятий Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей», яким встановлена адміністративна відповідальність водія за порушення правил перевезення дітей.

Уже 21 листопада Бориспіль отримав перші результати нововведення: у спільноті міста в Фейсбук мами жалілися, що таксисти відмовляються везти дітей, бо бояться штрафів. Обговорення показало, що нововведення має спірні моменти.

За професійним коментарем «Вісті» звернулися до бориспільського юриста Людмили Рафаілової.

«У законі немає ні слова про автокрісла»

— Прийнятий закон передбачає адміністративну відповідальність за порушення правил перевезення дітей: штраф на водія — 510 грн, а при повторному порушенні протягом року — 850 грн. Однак нормативно-правові акти, якими мають керувати водії, а саме Правила дорожнього руху (далі — ПДР) та Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту не передбачають, що в таксі необхідно перевозити дітей в автокріслах.

Якщо бути точними, то у пп. «б» до п. 21.11. ПДР, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. №1306 говориться про заборону перевезення «дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, — у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу; на передньому сидінні легкового автомобіля — без використання зазначених спеціальних засобів».

У ПДР не вказані конкретні види транспортного засобу (а якщо маються на увазі всі, то як тоді бути з маршрутками і автобусами, які теж не обладнані ні ременями безпеки, ні автокріслами), як і не роз’яснюється поняття «спеціальних засобів» і не уточнюється, чи маються на увазі автокрісла чи інші засоби. Це створює можливості для зловживань.

Підпункт «в» пункту 2.3. ПДР говорить про обов’язок водіїв «на автомобілях, обладнаних засобами пасивної безпеки (підголовники, ремені безпеки), користуватися ними і не перевозити пасажирів, не пристебнутих ременями безпеки». Також в ньому вказано, що «дозволяється не пристібатися особі, яка навчає водінню, якщо за кермом учень, а в населених пунктах, крім того, водіям і пасажирам з інвалідністю, фізіологічні особливості яких заважають користуватися ременями безпеки, водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів і таксі».

Можна зробити висновок, що ніяких змін в перевезенні дітей в таксі не відбулося, або ж вони потребують уточнення. Тож намір зменшити дитячу смертність на дорогах не доведено до кінцевого результату.

Батьки про безпеку дітей

Як мама 6-річної дитини, Людмила Рафаілова впевнена, що у власному авто автокрісло має бути обов’язковим: «Вважаю, що низький рівень відповідальності суспільства в цілому дозволяє батькам перевозити дітей в авто без автокрісла. Треба усвідомлювати, що автокрісла потрібні не для поліції. Якщо у батьків є гроші на авто і пальне, мають знайтися і на безпеку дітей».

Перевізники в роздумах

Бориспільські служби таксі, до яких «Вісті» звернулися за коментарем, відмовилися дати офіційну відповідь щодо нововведення, бо ще вивчають тему та розмірковують над ціною питання, адже купівля автокрісел передбачає здорожчання тарифу на перевезення.

«Зберігати в авто та возити постійно, чи тримати в офісі служби та встановлювати перед викликом (якщо клієнт попередить, що він із дитиною) — це ускладнить і уповільнить виїзд, тариф буде вищим», — каже таксист Володимир.

Деякі місцеві служби попереджають, що зможуть забрати малолітніх дітей, якщо клієнт заплатить штраф у разі зупинки авто поліцією.

На противагу бориспільським, столична служба «Еліт-Таксі» зробила офіційну заяву про те, що працюватиме, як і раніше, і надаватиме клієнтам послуги незалежно від того, з дітьми вони чи ні, і вважає недоцільним та протизаконним встановлення додаткових вимог до клієнтів.

Варто знати

Для малих дітей (до 3-6 років) – лише автокрісло. Немовлята мають бути в автокріслах, які монтуються проти руху транспорту (спиною до лобового вікна), трішки старші – у звичайних автокріслах.
Після 6 років можна використовувати бустери – спеціальні підвищення без спинок, які дозволяють пристебнути дитину паском безпеки.
Якщо дитина старша, можна використовувати спеціальні стяжки для ременів. Але вік тут поняття умовне – важливіший зріст.
При купівлі автокрісла, що було у вжитку, потрібно бути впевненими, що автокрісло не потрапляло в ДТП, інакше наслідки його використання можуть бути непередбачуваними.
Водії-батьки мають бути поінформовані про застосування подушок безпеки, адже неправильне використання дитячого автокрісла з увімкненою подушкою безпеки, неправильна установка автокрісла може бути небезпечною навіть при легких ДTП.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама