Якби в Україні робили пересадку серця, це коштувало б у 5-6 разів дешевше – Костянтин Руденко

image
8 Березня 2019, 12:06
Поділитися:

«Статистично в Україні повинні виконувати близько 5 тисяч трансплантацій на рік, оскільки саме така кількість робиться у розвинених країнах».

Про це сказав в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» заступник директора Інституту ім. М. Амосова, експерт МОЗ України з кардіохірургії і трансплантології Костянтин Руденко.

«Щорічно у світі виконується близько 5 тисяч трансплантацій серця. Із них половина – у Сполучених Штатах. В Україні кардіохірурги повинні виконувати не менше 400 трансплантацій серця щорічно. Але за останні 10 років не виконано жодної трансплантації серця», – додав він.

«Це пов’язано з тим, що немає системи та не було закону, який би влаштовував медичну кардіохірургічну спільноту. Крім того, суспільство не дуже готове до цих подій і змін, допоки така ситуація не прийде в дім до конкретної людини. Тоді людина звертається до Міністерства охорони здоров’я за допомогою», – розповів Костянтин Руденко.

«У державі дійсно є програма по лікуванню за кордоном. Трансплантація серця, яка виконується на сьогодні для наших громадян у Білорусі та Індії, коштує для нашої держави 100 тисяч доларів. Натомість, якби ми робили цю операцію в Україні, то її собівартість не була б вище 15-20 тисяч. За останні роки трохи більше 50 осіб отримали донорські серця завдяки цій державній програмі. Це не вирішує проблему в цілому, але в деяких випадках дозволяє врятувати життя», – заявив він.

«Ситуація дивна: ми маємо 29 потужних кардіохірургічних центрів в нашій країні, які працюють на найвищому світовому рівні, і єдину процедуру, яку ми не виконуємо, – це пересада серця. Хоча всі провідні українські кардіохірурги пройшли довготривале стажування за кордоном. Ми вміємо це робити!», – наголосив Костянтин Руденко.

Читайте також: На вул. Алматинській реконструюють трамвайну колію і облаштують нові павільйони очікування

Читайте також: Українцям роз’яснили, чому в Україні на 2 місяці була заблокована трансплантація

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV