Медики: «Район відмовився, а місто не хоче брати»

image
8 Березня 2019, 02:16
Поділитися:

Лікарі Бориспільського районного центру медико-санітарної допомоги, та їхні пацієнти — жителі Борисполя — розпочали сесію із відстоювання своєї позиції.
Медики хотіли внести до порядку денного питання про прийняття в оренду міста приміщення на Гоголя, 2 із автоматичним переведенням його працівників до міського центру первинки. Нагадаємо, що проблема довкола лікарів районної первинки та їх робочого місця (приміщення на Гоголя, 2) тягнеться майже місяць, відколи керівник БРЦПМСД Денис Хурса видав наказ про реорганізацію районного центру і медикам було повідомлено, що із 1 квітня їх заклад у Борисполі буде ліквідовано, частина лікарів перейде в села району, інші — звільняться. Натомість медики відмовилися змінювати роботу в місті на село.
Проблема з ліками

«Ми маємо 22 тисячі підписаних декларацій із жителями Борисполя, а це 90% усіх наших декларацій. Є проблема виписування рецептів на доступні ліки», — стверджували медики.

Мешканці міста, які підтримали лікарів, переконували, що ліки за держпрограмою «Доступні ліки» у міських аптеках їм не відпускають, адже рецепт на них виписаний лікарем районного центру. Нагадаємо, проблема із програмою «Доступні ліки» розпочалася у січні. Люди говорять, що на питання про ліки отримували одну відповідь — змінити лікаря із районного на міського. Бориспільці наголошували, що змінювати обраних лікарів не хочуть.
Точки зору
Лікар районної первинки, голова профспілок лікарів Степан Капущак, нагадав міському голові Анатолію Федорчуку про його обіцянку прийняти лікарів з району на роботу до міського центру за умови отримання приміщення на Гоголя, 2.

«Район готовий передати місту в оренду будівлю колишньої дитячої поліклініки за символічну ціну із меблями та технікою. Ми в змозі забезпечити себе фінансово, від вас чекаємо лише бажання нас прийняти. Що вам заважає створити лікарню №2? Не порушуйте наших прав та прав наших пацієнтів», — говорив Капущак, наполягаючи внести питання про переведення медиків до міського центру первинки до порядку денного.

«Район відмовився від нас, а місто не хоче брати», — головний посил медиків, які бояться лишитися без роботи. Міський голова дав зрозуміти, що права людей не порушуються.

«Не треба вводити нікого в оману — вам районна влада дала вибір: або ідіть працювати в село, або ж реєструйте юридичну особу. Район пропонує нам приміщення амбулаторії, і я вдячний за це голові райради та районної держадміністрації. Але дане приміщення перебуває в держреєстрі як амбулаторія районної первинки, тому для початку нам треба зняти його з даного реєстру і зареєструвати будівлю до міського центру медико-санітарної допомоги», — сказав Федорчук.

Буде комісія
Наголошувалося, що за один місяць лікарі районного центру первинки отримують дохід у сумі 1 млн 200 тис. грн. За словами медиків, коштів вистачає на виплату заробітної плати, комп’ютеризацію, медикаменти тощо. Тобто, амбулаторія загальної практики — сімейної медицини №1 Бориспільського районного центру медико-санітарної допомоги, що на Гоголя, 2, повністю себе забезпечує. Район сплачує лише за комунальні послуги для даного приміщення. «Вістям» лікарі повідомили, що жодного прихованого мотиву щодо свого переходу вони не мають і готові працювати під будь-чиїм керівництвом. Медики сподіваються на розуміння місцевої влади та спроможність міста вирішити проблему.
Анатолій Федорчук резюмував, що питання вирішиться. Було прийнято рішення створити в черговий раз комісію з ініціативною групою від лікарів, депутатів та усіх сторін конфлікту і обговорити подальші дії. Попередня дата зібрання — 11 березня.
Позиція голови Бориспільської РДА Олександра Туренка щодо проблеми — категорична. Він висловив підтримку міській владі щодо розбудови амбулаторій, проте зазначив, що керувати треба вимогливіше.

«Місто має будувати приміщення амбулаторій у спальних районах. Я підтримую відкриття нових амбулаторій, але не в центрі. Невже міська влада не може змусити забудовника чергової багатоповерхівки виділити невелику площу на першому поверсі під амбулаторію», — міркує Туренко, додаючи, що він в змозі повністю забезпечити жителів району лікарями з інституту Богомольця і вважає молодих спеціалістів перспективнішими.
«У первинній ланці медицини ключовий акцент — це діагностика. Район забезпечить найсучаснішим обладнанням села. Наприклад, дороговартісний гемоаналізатор робить 48 показників за 10 хв на 9 різних проб крові. Який найдосвідченіший лікар може таке зробити? Сьогодні район утримує лікарів, які обслуговують 22 тисячі жителів міста — і це невигідно. Вважаю, для Борисполя ці медики, які хочуть перейти у міську первинну ланку, потрібніші, ніж району», — прокоментував Туренко.

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама