Алкоголь не гріє: фахівці розвіяли міфи про переохолодження

image
27 Листопада 2019, 15:39
Поділитися:

За вікном вже відчувається справжня зима – стовпчики термометрів опустилися до мінусових позначок. На зміну погоди варто звернути особливу увагу. Адже втрата організмом тепла веде до гіпотермії – переохолодження, яке може призвести до фатальних наслідків.

Хто та що у зоні ризику?

Найчастіше від холоду страждають стопи, за ними – кисті, ніс, вуха і щоки. Імовірність обмороження вища під час сильного вітру та хуртовини, а також у тих, хто носить затісне взуття або довго не змінює положення тіла.

Сприяють  переохолодженню і судинні захворювання, неврити, попередні обмороження, втома, виснаження, голод, перенесені інфекційні хвороби. Однак, найчастіше обмороження отримують люди в стані алкогольного сп’яніння.

Алкоголь не гріє

Більшість людей  хибно вважають, що треба випити алкоголь, щоб зігрітися. Колишня в. о. охорони здоров’я України Уляна Супрун спростовує цю думку: алкоголь не лише не зігріває, але й ще більше знижує температуру тіла.

Алкоголь розширює судини на поверхні тіла, а приплив крові викликає відчуття тепла. Внутрішні органи в цей час втрачають тепло. Втрата тепла з поверхні шкіри і кінцівок на холоді відбувається швидко, а загальна температура тіла знижується, – пояснює Уляна Супрун. – Тремтіння, яке людина відчуває на холоді, є одним зі способів, який допомагає тілу зберігати тепло. Алкоголь  лише порушує цей захисний механізм. Надмірне потовиділення після вживання спиртного також може знизити температуру тіла.

Що робити, щоб не замерзнути?

•  Не виходьте з дому голодними, а якщо змерзли – з’їжте щось і пийте достатньо рідини;

•  Не куріть. Куріння, зокрема нікотин, погано впливає на стінки судин. Це збільшує ризики порушити терморегуляцію;

•  Не носіть тісне взуття та одягайте кілька шарів одягу;

•  Обов’язкові атрибути в холод — рукавички, шапка, шарф, піднятий комір. Вони захистять відкриті ділянки шкіри від холоду;

•  Будьте активні — рухайте руками, пальцями ніг, але уникайте перевтоми, бо коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше.

У Департаменті освіти та науки КМДА розповіли про першу  допомогу при обмороженнях:

•  Помістіть потерпілого з будь-яким видом обмороження в тепле приміщення.

•  Дайте йому гарячого чаю.

•  Розітріть щоки, ніс, вуха, якщо вони побіліли, чистою рукою до почервоніння і появи поколювання.

•  Змусьте потерпілого під час розтирання намагатися рухати ушкодженою кінцівкою.

•  Розтирання заборонене, якщо з’явилося припухання обмороженого місця або пухирі.

•  Покладіть на обморожене місце пов’язку з товстим прошарком вати, укладіть кінцівку вище і доставте потерпілого до лікаря.

Ми є в Telegram (стеж за збоями в міському транспорті з нами).

Джерело: Вечірній Київ