Зеленський підписав закон про криміналізацію незаконного збагачення

image
26 Листопада 2019, 11:47
Поділитися:

Президент України підписав закон, покликаний карати за незаконне збагачення.

Як повідомляє пресслужба Гаранта, завданням закону є відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також запровадження інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Документ доповнює Кримінальний кодекс України новою статтею 368-5 «Незаконне збагачення». Згідно з нею, за набуття активів на суму в понад 110,5 тис. грн більшу за законні доходи передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Протягом 3 років не можна буде також обіймати певні посади.

Під активами розуміють грошові, інше майно, майнові права, нематеріальні активи, зокрема криптовалюти, обсяг зменшення фінансових зобов’язань, а також роботи чи послуги, надані особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Також внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу, згідно з якими справи про визнання активів необґрунтованими та їхнє стягнення в дохід держави розглядає Вищий антикорупційний суд. Це буде гарантією неупередженого розгляду, зазначають у Президента України.

Читайте також:

Касові апарати, електронний чек, «кешбек» та штрафи: Президент підписав два закони щодо бізнесу
Президент підписав закон про судову реформу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна Бровари