25 листопада – Міжнародний день усунення насильства проти жінок

image
25 Листопада 2019, 09:35
Поділитися:

17 грудня 1999 року Генеральна асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем усунення насильства проти жінок. Сьогодні в багатьох країнах відбуваються заходи, які повинні привернути увагу громадськості до цієї проблеми.

Дата 25 листопада присвячена сестерам Мірабаль, політичним активісткам, які були жорстоко вбиті під час диктатури Трухільйо в Домініканській Республіці 1960 року.

Насильство проти жінок − це «будь-який акт насильства за ознакою статі, що завдає або може завдати фізичної, сексуальної чи психологічної шкоди або страждання жінкам, включаючи погрози здійснення таких актів, примус чи свавільне обмеження свободи, незалежно від того, відбувається це в суспільному чи особистому житті» (за визначенням у статті 1, ухваленої ГА ООН Декларації про усунення насильства проти жінок).

У червні 1991 року Центр жіночого глобального лідерства та учасники Форуму з питань жінок, насильства та прав людини, представленого учасницями з 20-ти країн світу, закликали до глобальної кампанії «16 днів проти гендерного насильства».

25 листопада ще називають Днем білої стрічки − символа протидії насильству проти жінок. Україна долучилася до цієї акції у 2001 році.

Основні завдання акції:

привернути увагу громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї;
активізувати партнерський рух громадських організацій і державних органів щодо запобігання насильству та захисту прав жінок в Україні;
сприяти утвердженню ненасильницької ідеології в територіальних громадах та в українському суспільстві в цілому.

Щороку в Україні від домашнього насильства гинуть понад 600 жінок. Але з усіх випадків лише 10 % постраждалих звертаються до поліції і лише близько 10−25 % жертв звинувачують кривдників офіційно.

У 2017 поліція України запустила пілотний проєкт під умовною назвою «Поліна». Це − групи реагування, які обслуговують винятково виклики про домашнє насильство. Також запланували ввести загальнонаціональну базу даних із системою синіх, жовтих і червоних карток – відповідно до рівня насильства в сім’ї.

Наявність у досьє агресора таких карток для жінки, яка перевищила самооборону, повинна значно пом’якшувати її вину при розгляді справи.

Нещодавно прокуратура міста Києва вперше оголосила вирок за домашнє насильство. Чоловік систематично словесно ображав нецензурними висловлюваннями свою дружину, залякував, принижував та погрожував їй фізичною розправою. Кривднику присудили 3 місяці арешту.

Насильство щодо жінок охоплює такі випадки фізичного, статевого і психологічного насильства (але не обмежується цими випадками):

яке має місце в сім’ї, включаючи заподіяння побоїв, примушування до статевих актів дівчаток у сім’ї; насильство, пов’язане з посяганням зґвалтування дружини чоловіком, ушкодження жіночих геніталій та інші традиційні практики, що завдають шкоди жінкам, позашлюбне насильство і насильство, пов’язане з експлуатацією;
яке має місце в суспільстві в цілому, включаючи зґвалтування, статеве примушування, статеве домагання і залякування на роботі, у навчальних закладах та в інших місцях, торгівлю жінками і примус до проституції;
з боку або при потуранні держави, де б воно не відбувалося.

Читайте також:

Домашнє насильство: броварські реалії та нове законодавство
Від домашнього насильства в Україні рятуватиме «Поліна»

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна Бровари