«Нічий» гуртожиток-привид у Борисполі

image
23 Листопада 2019, 11:29
Поділитися:

Проблемне житло на вул. Броварська, 32.

На одній із планових нарад у Бориспільського міського голови секретар міської ради Ярослав Годунок поінформував, що до нього звернулися мешканці гуртожитку на вул. Броварська, 32 зі скаргами, що їх виганяють рейдери, які в незаконний спосіб привласнили приміщення. Що насправді сталося у гуртожитку та скільки таких помешкань у місті, з’ясовували «Вісті».

Журналісти «Вістей» разом із Ярославом Годунком вирушили до проблемного гуртожитку. Знайти будівлю виявилося непросто. Довелося колесити вулицями, уточнюючи напрямок у перехожих. Після тривалих пошуків виявилося, що будівля знаходиться через дорогу від приміщення КП «ЖРЕУ».

І гуртожиток, і подвір’я, які причаїлися між сусідніми будинками, виглядають захаращеними. Однак всередині приміщення приємно здивувало сучасним ремонтом та комфортом.

Рейдери чи благодійники

У гуртожитку – 14 квартир. Троє мешканців (самотня жінка і подружжя) не мають претензій, бо викупили приміщення і отримали документи. Інші скаржаться на свавілля нових власників, яких називають «рейдерами». Обидві сторони звинувачують одна одну в шахрайстві.

За словами мешканців, всі вони проживають в гуртожитку майже 13 років і що це було відомче житло підприємства «Київбудпластик».


Неформальна зустріч із мешканцями.

Позиція «за»

«Ми тут проживаємо з 2006 року і думали, що гуртожиток на балансі «Киїбудпластика». Ні прописки, ні права власності на житло у нас не було. Коли Ольга Павлівна, найстаріша мешканка гуртожитку, вирішила прописатися і пішла в БТІ, виявилося, що будинок ні на чиєму балансі, він «висить у повітрі». Рік тому до нас прийшли люди з пакетом документів, сказали, що від підприємства «Автотранс ЛЛС», яке є новим власником гуртожитку, і запропонували викупити нашу двокімнатну квартиру. Ми з чоловіком погодилися. А Ользі Павлівні її житло надали безкоштовно», — розповіла мешканка Олена Приходько.

Жінка каже, що до них приходив державний оцінювач, на основі його висновків вони з чоловіком оформили договір купівлі-продажу, заплативши 4 тис. грн за кв.м, прописалися і приватизували житло.


Гуртожиток на вул. Кошового.

Позиція «проти»

«Проживаю тут 13 років, це було відомче житло від «Київбудпластика». Документів на помешкання в мене немає. Поки нас не виселяють, але натякали, що це станеться, якщо не викупимо квартири», — розповідає мешканка Оксана.

Як відомче житло перейшло у власність іншого підприємства, ніхто із жителів гуртожитку не знає.

«Я працюю на підприємстві «Київбудпластик» 12 років і стільки ж тут проживаю. Зараз наїхали рейдери, «віджали» гуртожиток і сказали: тепер це наше, виселяйтеся, але можемо домовитися, якщо ви викупили ваші квартири», — додає Віктор Мальчос.

За комуналку — «в кишеню»

На запитання, яким чином платили за комунальні послуги та чи платили взагалі, мешканці одноголосно заявили, що платили.

«Щомісяця віддавали по 3 тис. грн за комуналку і оренду житла Віктору Мальчосу, який є представником «Київбудпластика». Ні розписок, ні квитанцій нам не давали, платили «в кишеню», — пояснив Василь Приходько.

Віктор Мальчос не заперечує, що оплата відбувалась саме так, проте запевняє, що кошти йшли за призначенням. Документів щодо оплати не надав, але показав зошит, де розписана «каса». Щоправда, зошит датований лише 2019-м роком.


Гуртожиток на вул. Чайковського.

Усі мовчать і крайніх немає

Отже, з’ясувати, хто в ситуації з гуртожитком рейдер, а хто «Робін Гуд», кому виселитися, а хто має право на житло, чи є законною приватизація квартир, складно. Незрозуміло, як гуртожиток змінив власника. Бо ні з нинішніми, ні з попередніми власниками зв’язатися не вдалося.

«Київбудпластик», за словами Ярослава Годунка, має назву «ПАТ «Експериментальне проектно-конструкторське технологічне бюро «Будпластик». На сайті вказані телефони, але на них ніхто не відповідає. Годунок також розповів, що спочатку приміщення належало підприємству «Аерошляхбуд», яке передало його «Будпластику». Але передача, за твердженням Годунка,  відбулася з порушеннями: без акту приймання та інших документів, гуртожиток не був зареєстрований в єдиному реєстрі нерухомого майна.

У редакції є висновок управління містобудування та архітектури Бориспільської міської ради від 2.04.2019р. № 04.05/434 за підписом екс-начальника Ігоря Крикливця. Цим документом підтверджується присвоєння поштової адреси нерухомому майну (житловому будинку на вул. Броварська, 32) ПП «Автотранс ЛЛС».

Секретар міської ради стверджує, що це підробка, під цим номером на засіданні виконкому розглядалося інше питання.

«Цей документ — «липа». Як нові власники приватизували гуртожиток, адже міська влада не давала дозволу на відведення землі? Не було роздержавлення. У держреєстрі цього гуртожитку немає. Будинок знаходиться поряд із КП «ЖРЕУ» і не стоїть ні на балансі ЖЕКу, ні якоїсь іншої установи. Як був складений договір на водопостачання, теплопостачання та електроенергії? Виявляється, в Борисполі є гуртожиток, який десяток років не перебуває на балансі», — прокоментував Годунок.

«Вісті» намагалися з’ясувати деталі у начальника управління ЖКГ Бориспільської міської ради В’ячеслава Толкача: кому і куди платили за комунпослуги мешканці гуртожитку, чи надходила в місцевий бюджет плата за оренду землі, а також яка кількість в Борисполі таких «нічийних» гуртожитків, але він категорично відмовився коментувати тему. Виявляється, чиновнику виконкому дозволено так легко «футболити» проблеми людей.

Тож ситуація з гуртожитком-фантомом у Борисполі є вкрай заплутаною і шукати у ній крайніх – не журналістам. Це типовий приклад безгосподарності керівників приватних підприємств зокрема і ситуації в державі в цілому, і все через велику довірливість наших людей.

Тут доречно також згадати народну приказку: «Гуртове — чортове». І скільки таких гуртових проблем у старих гуртожитках Борисполя та коли вони дадуть про себе знати, питання часу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама