На ліквідацію у Броварах двох комунальних підприємств виділять півмільйона

image
22 Листопада 2019, 20:15
Поділитися:

Рішенням виконкому від 19.11.2019р. схвалено міську Програму з припинення діяльності комунальних підприємств міста шляхом ліквідації (банкрутства) на 2020 рік. Мова йде про КП «Бровариводоканал» та КП «Служба замовника». Чому підприємства, які фактично давно припинили роботу, ліквідовують саме зараз, скільки коштує така прцедура та чим пам’ятні ці підприємства для міста – у нашому матеріалі.

Головна мета програми – забезпечити законність процесу припинення діяльності комунальних підприємств, з огляду на дотримання, в першу чергу, прав тих співробітників, які працювали в цих підприємствах. Припинення заплановано здійснити в 2020 році та витратити на це 484,0 тис.грн. Ці кошти спрямовуються, у першу чергу, на винагороду арбітражному керуючому, який працюватиме не менш ніж 12 місяців, – 341,0 тис.грн,  а також на сплату судових зборів (41,0 тис.грн), витрат на публікацію оголошень у справі та канцелярію. Причому така програма приймається вже не вперше: в 2015 році була спроба припинити роботу підприємств, але процес так і не завершили.

КП «Бровариводоканал» фактично припинило свою роботу наприкінці 2010 року, КП «Служба Замовника» – у 2013 році. В обох випадках фінансовий стан підприємств був такий, що можна визнати: підприємства збанкрутували. Але чому їх досі не ліквідовано і це питання виникло саме зараз?

«Припинення роботи підприємств можливо двома способами: через суд – на вимогу кредитора або через роботу арбітражного керуючого, – роз’яснює радник міського голови Григорій Голубовський. – Звісно, процедура визнання банкрутом у судовому порядку простіша, тому ми вичікували, що хтось із численних кредиторів подасть у суд на визнання банкрутом двох комунальних підприємств. Але бажаючих не знайшлося. Тому вимушені йти іншим шляхом та сплатити за послуги арбітражного керуючого».

Головна причина розпочати процедуру припинення – необхідність передати документи підприємств у архів. Позаяк у цих підприємствах працювали сотні людей і всі вони колись оформлюватимуть пенсії, то шукають особові справи, які за законом мають зберігатися належним чином 75 років. Зараз усю документацію в архів не передано, за її збереження ніхто відповідальності не несе, жодного працівника в підприємствах не залишилося.

«Щонайменше 3 роки після фактичного припинення роботи підприємств у них ще працювали керівники, які зробили усе можливе для зменшення дебіторської та кредиторської заборгованості, – запевняє Григорій Голубовський. – Працювали з колекторськими компаніями, вели переписку, суди, але суми заборгованості залишилися великими, і нічого більше зробити  вже неможливо».

Щодо суми заборгованості цих КП, то «Служба Замовника», відповідно до проміжного ліквідаційного балансу, оголосила всіх кредиторів, які у судовому порядку довели існування заборгованості. Серед них:

Назва підприємства Сума заборгованості КП «Служба Замовника» перед цим кредитором, грн. Ким визнана заборгованість
ТОВ «Енерготеплоавтоматика» 427 652,04 Рішення господарського суду
СК ТОВ «АртемСіль Регіони» 120 436,42 Рішення господарського суду
ФОП Вишняк С.П. 15 856,78 Рішення господарського суду
ТОВ  «Десна-2» 45 488,70 Рішення господарського суду
Управління пенсійного фонду України в м. Броварах 3 731,14 Кредиторська вимога
Мартиненко А.І. 39 193,41 Броварський міськрайонний суд
ПП «Інком» 165 053,57 Рішення господарського суду
Усього: 817 412,06

 

З усього переліку кредиторів отримати свої кошти вдалося лише ПП «Інком», інші підприємства та підприємці понесли збитки.

Суми заборгованості КП «Бровариводоканал» не оголошуються, але про один чималий борг нещодавно згадували: рішенням міської ради від 26.09.2019р. було надано дозвіл КП «Броваритепловодоенергія» на списання безнадійної дебіторської заборгованості  КП «Бровариводоканал» у сумі 4 315,7 тис.грн. Нагадаємо, що КП «Бровариводоканал» створилося шляхом передачі цього підприємства з обласної власності та підпорядкування в комунальну власність громади м. Бровари, але ця передача здійснилася разом із накопиченими боргами.

З метою позбутися боргів, у січні 2011 року КП «Броваритепловодоенергія» визначено виконавцем послуг з водо- та теплопостачання, а КП «Бровариводоканал» передало усе своє майно, працівників та споживачів – у  КП «БТВЕ», а саме фактично припинило існування. Тобто, не має на балансі ані майна, ані найманих працівників та не здійснює господарських операцій.

Бровари взимку будуть із теплом, АТОвці отримають підтримку, – підсумки бюджетної комісії 

Таким чином  усі ці «трансформації» одного підприємства в інше були спробою «втекти від накопичених боргів». Цікаво, що повністю аналогічною була ситуація і з КП «Служба замовника», яке було створено в 2002 році  на базі іншого комунального підприємства – БВУЕРЖФ також із метою «позбутися великих боргів». Судячи із результатів роботи «наступників», надії не справдилися, і позбутися боргів не вдалося: КП «Служба замовника» збанкрутувало, КП «Броваритепловодоенергія» звітується про рекордні збитки і бореться за відновлення сталої роботи підприємства.

Позичити 15 млн грн, щоб вижити: КП «Броваритепловодоенергія» на межі 

Але найбільшу тривогу викликає факт,  що за останні 10 років у місті Бровари, окрім двох вищезгаданих підприємств, припинили своє існування, щонайменше, наступні комунальні підприємства:

КП «Аптека матері і дитини»
КП «Телестудія «Наше місто»
КП «Виробниче управління комунального господарства»
КП «Бровари-Флора»
КП «Бровариінвестбуд»

Практично по всім цим підприємствам ще довго погашалася заборгованість із заробітної плати коштами міського бюджету. Але навіть ті, хто своє існування не припинив, фактично не спроможні стало працювати без прямої фінансової допомоги з міського бюджету та численних «поповнень статутного фонду». Тільки в цьому році на фінансові вливання в КП витрачено з бюджету 10 540 тис.грн за програмою підтримки комунальних підприємств. КП «ОРЦ» підтримується за окремою програмою, але це також понад 2 млн грн щороку.  Хоча досвід КП «Служба замовника», яку «підтримали» на не один десяток мільйонів гривень, довів, що це не допомога, а «продовження агонії».

І все це не стримує міську раду в створенні нових комунальних підприємств та нової «допомоги». Із зовсім свіжих прикладів: новоствореному підприємству КП «Міський футбольний клуб «Бровари» на найближчій сесії знову планують виділити 200,0 тис. грн, а підприємство, яке ще не заробило жодної копійки, повідомило про набір18 працівників.

Тож замість безкінечної та безумовної фінансової допомоги варто створювати умови для сталої і беззбиткової роботи підприємств. А також мати сучасне уявлення про менеджмент та принципи роботи підприємств. Та головне  – керівників КП давно варто обирати на відкритих конкурсах, як, власне, того вимагає чинне законодавство.

Читайте також:

Як подолати кризу в КП «Броварителоводоенергія»: нова директорка озвучила свої плани 
Футболісти Броварів тепер мають комунальний клуб із мільйоном у «гаманці» 
Проєкт «Муніципальна варта»: і мертвим, і живим, і «ненародженим» КП присвячується 

Ангеліна Козлова

Фото – з інтернету

Трибуна Бровари