Публічний звіт голови Сквирської районної державної адміністрації Київської області Галюка Василя Васильовича про підсумки діяльності районної державної адміністрації за 2018 рік

image
7 Березня 2019, 13:25
Поділитися:

Відповідно до Законів України  «Про місцеві державні адміністрації», «Про державну службу» Вашій увазі пропонується інформація «Про підсумки  виконання Програми соціально-економічного розвитку Сквирського району на 2018 рік» та

публічний звіт про діяльність голови Сквирської райдержадміністрації за 2018 рік

Підготовка до звіту дала змогу детальніше проаналізувати всі сторони діяльності райдержадміністрації, її структурних підрозділів, ефективність роботи щодо вирішення завдань соціально-економічного розвитку району.

Районна державна адміністрація будувала свою роботу, відповідно до стратегічних напрямів реалізації положень указів Президента України, Програми діяльності та постанов Кабінету Міністрів, якими визначені основні завдання по вирішенню найактуальніших економічних проблем, забезпечення соціальної і політичної стабільності, відповідальності за стан справ на місцях.

 

Організація роботи  Сквирської райдержадміністрації,

розгляд звернень громадян

Робота апарату, управлінь і відділів райдержадміністрації, районних служб зосереджувалась на виконанні заходів Стратегії розвитку Сквирського району на період до 2020 року, Програми економічного і соціального розвитку Сквирського району на 2018 рік та 69 районних програм. У 2018 році розроблено і винесено на розгляд депутатів районної ради 18 районних програм та внесені зміни до 16.

Проведено 12 засідань колегії, на яких було розглянуто 66 питань, проведено 67 організаційно-масових заходів, 220 засідань комісій, рад, штабів, інших дорадчих органів.

Головою райдержадміністрації видано 490 розпоряджень з основної діяльності (з них 212 взято на контроль) та 176 доручень керівництва райдержадміністрації.

За звітний період до райдержадміністрації надійшло 199 розпоряджень голови облдержадміністрації. Проконтрольовано надання інформації на 292 доручення голови Київської облдержадміністрації.

Від жителів Сквирського району у 2018 році до райдержадміністрації надійшло 939 звернень, що на 29% менше, ніж у 2017 році.

Від Київського обласного контактного центру опрацювання звернень до органів виконавчої влади за телефоном урядової «гарячої лінії»  надійшло 293 зверненнь.

Згідно з рейтингом стану виконавської дисципліни, який проводить Київська обласна державна адміністрація, за 2018 рік Сквирська райдержадміністрація вийшла на 9-у позицію із 36 районів та міст (обласного значення) з показником виконання – 73,95% (68,95% – середньообласний показник).

Забезпечення життєдіяльності населення

В цьому напрямку робота була спрямована на ефективну реалізацію державної політики з питань оборонної діяльності, дотримання законності, правопорядку, виконання заходів з попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій.

 

Реалізація державної політики з питань оборонної роботи

Завдяки спільним зусиллям влади та військового комісаріату у 2018 році нам вдалося на 100% виконати військовий призов на строкову службу та укласти 29 контрактів.

Відповідно до районної комплексної програми соціальної підтримки військовослужбовців, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, 24 контрактникам надано заохочувальну матеріальну допомогу у сумі 48 тис. грн.

Залученню громадян на військову службу за контрактом покликана сприяти схвалена розпорядженням голови РДА та прийнята районною радою Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді у Сквирському районі на 2017-2020 роки.

З метою формування національної свідомості та патріотичного виховання молоді протягом 2018 року в районі проведено ряд заходів, зокрема: Всеукраїнський фестиваль «Ми – діти твої, Україно»; IV Відкритий молодіжний фестиваль-конкурс сучасної патріотичної пісні «Шамраївські зорі-2018»; міжрайонне спортивно-патріотичне свято «Здорова молодь – здорова нація» з нагоди Дня фізичної культури та спорту, заходи з нагоди Дня Збройних Сил України «Воїни України» за участю громадської спілки «Федерація громадських організацій учасників  АТО Київщини», (І (районний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»),та інші.

Загалом на фінансування заходів, передбачених Програмою, витрачено майже 207 тис. грн.

Цивільний захист населення, попередження надзвичайних ситуацій

Для сталого функціонування систем енерго-, газо-, водопостачання і водовідведення та забезпечення безперебійного транспортного сполучення створений районний міжвідомчий оперативний штаб з координації дій щодо забезпечення стабільної роботи об’єктів життєзабезпечення населення та соціальної сфери у осінньо-зимовий період 2018-2019 року. Завдяки злагодженим діям штабу, райдержадміністрації, керівників сільськогосподарських підприємств, якими відпрацьовано схему розчистки доріг від снігу у сільських населених пунктах із залученням техніки сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, протягом зимового періоду вулиці населених пунктів вчасно розчищалися від заметів. Протягом цієї зими, на відміну від попередніх років, до райдержадміністрації не надходили скарги від громадян на незадовільне очищення вулиць.

Діє постійна комісія райдержадміністрації з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

З 22 по 23 березня 2018 року проведено командно-штабні навчання з органами управління та силами цивільного захисту Сквирської районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Київської області.

Територіальна оборона

7 жовтня  2018 року вдруге в районі відбулися районні заходи з нагоди Дня бійця  територіальної оборони. Проведено теоретичні та практичні заняття із членами штабу та бійцями загонів територіальної оборони з несення служби на блок-посту, охорони важливого об’єкту, а також інструктажі із поводження зі зброєю, надання першої домедичної допомоги.

У відремонтованому за кошти районного бюджету приміщенні адмінкорпусу центральної районної лікарні розміщено пункт управління штабу територіальної оборони. Придбано портативні радіостанції, закуплено військову форму для членів штабу територіальної оборони. На часі – закупівля додатково військової форми для бійців роти охорони, засобів зв’язку, інженерного майна.

Профілактика та протидія злочинності

Райдержадміністрацією організовано ефективну взаємодію з районним відділом ГУ НП у Київській області. Запроваджено щоденне надходження оперативної інформації про оперативну обстановку у районі за минулу добу.

З метою здійснення заходів з координації діяльності правоохоронних органів та забезпечення сприяння у виконанні покладених на них завдань, на виконання розпорядження голови Київської обласної держаної адміністрації від 07.06.2017 року №312, спільно із Сквирським відділом поліції затверджено квартальні календарні плани проведення громадських слухань з питань охорони громадського порядку у сільських населених пунктах та м. Сквира у 2018 році. Протягом 2018 року громадські слухання були проведені в усіх територіальних громадах району.

Затверджено спільний календарний план проведення громадських слухань з питань охорони громадського порядку у сільських населених пунктах на 1 квартал 2019 року.

Правоохоронними органами, органами державної влади та місцевого самоврядування вживалися заходи щодо профілактики та протидії злочинності. В 2018 році на підтримку правоохоронних органів з  місцевих бюджетів виділено 300 тис. грн.

Доходи та видатки районного бюджету

Доходи

До загального фонду зведеного бюджету Сквирського району за 2018 рік фактично надійшло 447,5 млн. грн., що становить 100,6% до уточнених планових призначень на відповідний період, та на 32,7 млн. грн. більше надходжень 2017 року.

До зведеного бюджету Сквирського району надійшло (без урахування трансфертів) 164,8 млн. грн. (102,4% виконання до запланованого обсягу доходів, що на 29,7 млн. грн. більше, в порівнянні до  2017 року). До початкового плану виконання – 119,4%.

Загальний обсяг трансфертів у 2018 році – 282,7 млн. грн., з них субвенція з державного бюджету: освітня – 60,1 млн. грн., медична – 32,2 млн. грн.; субвенції соціального значення з обласного бюджету – 162,0 млн. грн., на соціально-економічний розвиток окремих територій – 2,5 млн. грн., на виплату грошової компенсації за покращення житлових умов сімей загиблих – 1,2 млн. грн.; субвенції освіти з обласного бюджету: на надання підтримки особам з особливими освітніми потребами та на забезпечення якісної, сучасної освіти «Нова українська школа» – 2,9 млн. грн.; субвенції охорони здоров’я з обласного бюджету: на передані видатки у сфері охорони здоров’я та на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань – 2,9 млн. грн.; інші субвенції – 1,8 млн. грн., в т. ч. на фінансування пільг громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 400 тис. грн.; дотація з обласного бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 17,1 млн. грн.

Видатки

Видаткову частину зведеного бюджету району загального фонду за 2018 рік виконано на суму 432,7 млн. грн при планових показниках 439,9 млн. грн. (98,4% до бюджетних призначень на відповідний період).

На фінансування захищених статей було спрямовано коштів на суму 142,6 млн. грн. (94,0 % загального обсягу касових видатків).

За рахунок субвенції з державного бюджету на соціальний захист населення за 2018 рік спрямовано 162,4 млн. грн. (99,4% до запланованих видатків на рік).

Фінансування видатків на соціально-культурну сферу за 2018 рік становить 249,5 млн. грн. (57,6% в структурі видатків зведеного бюджету), в тому числі: державне управління – 29,7 млн. грн.,  освіта – 144,0 млн. грн., охорона здоров’я –  53,2 млн. грн., соціальний захист – 10,9 млн. грн., культура – 8,8 млн. грн., фізкультура і спорт – 2,9 млн. грн.

На 2019 рік план по доходах та видатках (з урахуванням міжбюджетних трансфертів): 319,7 млн. грн. – загальний фонд; 2,2 млн. грн. – спеціальний фонд. Разом – 321,9 млн. грн.

Капіталовкладення з бюджетів різних рівнів

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам – 6,3 млн. грн., в тому числі:

 

Відповідно до розпоряджень Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» та змін до них, Сквирському району надійшли кошти субвенції в сумі – 2,0 млн. грн., в 2018 освоєно 1,3 млн. грн., кошти субвенції було спрямовано на придбання матеріалів та обладнання довгострокового користування для закладів освіти, культури та медицини Сквирського району.

Продовжено освоєння субвенції 2017 року в сумі – 4,3 млн. грн. яку спрямовано:

–     капітальний ремонт кінотеатру по вул. Соборна, 16 в м. освоєно 1,2 млн. грн.;

–      реконструкція вуличного освітлення по вул. Леніна в с. Дулицьке, освоєно 293,3 тис. грн.;

–      реконструкція вуличного освітлення по вул. Лісова, вул. Шкільна в с. Красноліси освоєно 109,2 тис. грн. коштів субвенції;

–      реконструкція вуличного освітлення по вул. Покровська, вул. Гагаріна в с. Рогізна освоєно 346,1 тис. грн. коштів субвенції;

–      реконструкція вуличного освітлення по вул. Жовтнева, Лісова, 1-го Травня , Святкова, Балишова в с. Таборівосвоєно 544,6 тис. грн. коштів субвенції;

–       капітальний ремонт будинку культури по вул. Леніна, 235а, с. Дулицьке Сквирського району дофінансовано та завершено ремонт – 328,3 тис. грн. коштів субвенції;

–      капітальний ремонт з впровадженням енергозберігаючих технологій (часткова заміна віконних і дверних блоків) будівлі Амбулаторії загальної практики сімейної медицини в с. Великополовецьке, вул. Молодіжна, 13-А Сквирського району Київської області, Сквирський район, с. Великополовецьке, вул. Молодіжна, 13-А освоєно – 1,5 млн. грн. субвенції;

 

Проекти реалізовані за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів (Обласні програми) – 10,7 млн. грн.

 

По Програмі будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів інфраструктури Київської області на 2017-2018 роки, Сквирському району вдалося освоїти кошти в сумі – 10,7 млн. грн., в тому числі 8,8 млн. грн. – кошти обласного бюджету, 1,9 млн. грн. – кошти місцевих бюджетів (співфінансування)

Таким чином вдалося реалізувати наступні соціально важливі проекти:

Продовжено капітальний ремонт дороги по вул. Залізнична в місті Сквира Київської області 5,9 млн. грн.;

Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Лісова в селі Красноліси 2,6 млн. грн.;

Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Гагаріна в с. Мовчанівка 749,850 тис. грн.;

Реконструкція вуличного освітлення по вул. Лугова, Польова (колишня Чапаєва), пров. Польовий (колишній Чапаєва), Ювілейна, Садова (колишня Леніна), пров. Ювілейний в селі Шапіївка 801,204 тис. грн.;

Реконструкція вуличного освітлення по вул. Гагаріна, Франка, Сергія Альошина (колишня Жовтнева), Садова, Лісова, пров. Садовий в селі Токарівка 637,552 тис. грн.

Коштом районного бюджету 1,1 млн. грн. спроектовано та проведено капітальний ремонт АЗПСМ в с. Чубинці, влаштовано електроопалення, замінено старі вікна та двері на енергозберігаючі, проведено внутрішні малярні роботи.

В рамках проведення медичної реформи, коштом районного бюджету – 315,7 тис. грн. виготовлено ПКД на будівництва АЗПСМ в с. Пустоварівка та с. Шамраївка, подано пропозиції до Переліку проектів будівництва комунальних закладів охорони здоров’я, що можуть реалізовуватися за рахунок Субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості в Київській області, щодо будівництва цих об’єктів.

За рахунок «митного експерименту» (залучених коштів) 5,9 млн. грн. завершено капітальний ремонт мосту через р. Сквирка на км 301 + 579 автомобільної дороги Р-32 Кременець – Біла Церква – Ржищів

Коштом місцевих бюджетів 8,7 млн. грн. проведено поточний ремонт 9 км та капітальний ремонт 2,5 км комунальних доріг.

Разом освоєні в 2018 році капіталовкладення близько 33,0 млн. грн.

Промисловість, інвестиції, підприємництво

Протягом 2018 року в районі працювало 16 промислових підприємств.

За підсумками 2018 року обсяг реалізації промислової продукції склав 1 млр. 723  млн. грн., ріст, відповідно до минулого року, становить 122,7% або на 320,0  млн. грн. більше.

Обсяг капітальних інвестицій за 9 місяців 2018 року становив 261,01 млн. грн., очікується, що за 2018 рік обсяг інвестицій сягне 400,0 млн. грн.

Найпоширенішими напрямками інноваційної діяльності в районі залишаються оновлення продукції та освоєння нових технологій. Інноваційною діяльністю займаються ТОВ «Фірма «Грона», ТОВ «Сквирський комбінат хлібопродуктів», підприємства легкої промисловості та сільськогосподарські. Протягом 2018 року повністю оновлено технологічні лінії виробництва цукру та супутніх продуктів переробки цукрової сировини ТОВ «Шамраївський цукор», обладнання ТОВ «Сквиратекс», введено в експлуатацію новий склад готової продукції ТОВ «Сквирський комбінат хлібопродуктів».

Сформована база вільних земельних ділянок та об’єктів незавершеного будівництва, які пропонуються інвесторам, відповідну інформацію розміщено на офіційному веб-сайті райдержадміністрації. В місті Сквира пропонується інвесторам 3 вільні земельні ділянки та земельна ділянка загальною площею до 5,5 га в існуючій північній промисловій зоні на землях міської ради за межами міста та один об’єкт незавершеного будівництва. В селах є 14 ділянок, об’єкти незавершеного будівництва в Мовчанівці та Тхорівці. У селах пропонується також 25 земельних ділянок, на яких розміщено недіючі будівлі ДНЗ, шкіл, будинків культури, лазні та магазини, які не використовуються та пропонуються інвесторам в якості виробничих приміщень з незначними земельними ділянками.

Протягом 2018 року продовжувалася робота над інвестиційними проектами, які знаходяться на стадії впровадження.

В с. Красноліси розпочато підготовчі роботи по інвестиційному проекту «Міжрегіональний центр аквакультури».

Райдержадміністрацією постійно здійснювався моніторинг роздрібних цін на основні види продовольчих товарів на підприємствах торгівлі та на продовольчому ринку м. Сквира. Вони не перевищують середні ціни по області. З метою підвищення ролі місцевого товаровиробника, збільшення реалізації вітчизняних товарів, забезпечення населення продуктами за цінами виробників приділяється увага розширенню фірмової торгівлі, двічі на місяць в центрі міста проводиться ярмаркова торгівля.

Транспорт та дорожнє господарство

 

Перевезення пасажирів в районі здійснювались на 32 автобусних маршрутах, з них  13 приміських, що не виходять за межі району, 3 міських, 11 внутрішньообласних та 9 маршрутів міжобласного сполучення.

За рахунок коштів місцевих бюджетів в сумі 4,3 млн. грн. поточно відремонтовано 16,7 тис. м. кв. покриття комунальних доріг, що в протяжності становить близько 4 км. Коштом спонсора проведено поточний ремонт доріг в с. Руда, Рогізна, Краснянка, Дунайка – близько 5 км покриття.

Завдяки передачі місцевих доріг до управління КОДА вдалося виконати поточний (ямковий) ремонт 22,0 тис. м. кв. покриття доріг загального користування місцевого значення, філією «Сквирське РайДУ» виконано ямковий ремонт 2,2 тис. кв. м доріг державного значення.

Відповідно до заходів програми будівництва КОДА на 2018 рік, за рахунок коштів обласного бюджету в сумі 7,5 млн. грн. та співфінансування з місцевих бюджетів в розмірі 1,7 млн. грн. проведено капітальні ремонти дорожнього покриття комунальних доріг в населених пунктах площею – понад 26 тис. м. кв., загальною протяжністю понад 6,3 км.

Завдяки спільним зусиллям райдержадміністрації та районної ради вдалося зберегти залізничну станцію «Сквира». Обсяг перевезення за 2018 рік через станцію становить 2055 вагонів, у середньому за добу перевозиться близько 6 вагонів, що є достатнім для рентабельності станції.

 

Газифікація населених пунктів

 

З метою завершення газифікації населених пунктів Сквирського району проводилася робота з упорядкування документації, отримано дозвіл на початок будівельних робіт на підвідні газопроводи до сіл Каленна, Оріховець та Мовчанівка (газопроводи фактично збудовані), готується пакет документів для отримання декларації про завершення будівельних робіт та введення в експлуатацію об’єктів. Документи знаходяться на погодженні в ПАТ «Київоблгаз». Попередній строк введення об’єктів – І квартал 2019 року.

Для завершення будівництва підвідного газопроводу до с. Рогізна вирішено питання проектування газопроводу від Фастівського району (с. Степове). Рогізнянською сільською радою замовлено виготовлення проектно-кошторисної документації, яка перебуває на сьогоднішній день в стадії проходження державної експертизи.

Житлове будівництво.

Протягом 2018 року, за попередніми даними відділу статистики в Сквирському районі, в експлуатацію введено 11 індивідуальних житлових будинків, в тому числі в місті- 8, в селах району – 3, загальною площею 1601 м. кв., вартість введеного в експлуатацію житла становить – 7,4 млн. грн., крім того введено в експлуатацію багатоквартирний житловий будинок в м. Сквира по вул. Богачевського, 9 а, забудовник ТОВ «Будівельна компанія «ВТМ» загальною площею 2750 м кв. Загальна площа введеного в експлуатацію житла становить 4351 кв. м.

Сектором архітектури та містобудування райдержадміністрації розроблено Програму підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2019-2020 роки, яку схвалено розпорядженням голови РДА  від 28 грудня 2018 року № 498 та подано на розгляд чергової сесії районної ради.

Метою Програми є підтримка індивідуального будівництва в сільській місцевості району, поліпшення житлово-побутових умов сільського населення, особливо мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців, які брали і беруть участь у Операції Об’єднаних сил на сході України та їх сімей; переселенців зі східних регіонів країни; багатодітних сімей; збільшення обсягів житлового будівництва у сільській місцевості; підвищення рівня інженерного облаштування сільських населених пунктів, шляхом участі даної Програми на умовах співфінансування в обласній Програмі «Власний дім».

Містобудівна діяльність.

Проводиться контроль за ходом виконання Програми розробки містобудівної документації в Сквирському районі на 2017-2020 роки, так, виготовлено генеральні плани для сіл В.Єрчики, Шамраївка, Руда; продовжувалась робота з виготовлення генеральних планів для сіл: Антонів, Буки, Великополовецьке, Мала Михайлівка, Малі Лисовці, Миньківці, Тхорівка, Пищики, Безугляки, Пустоварівка, Шапіївка та Токарівка.

Система ПРОЗОРО

Сквирська райдержадміністрація координує питання щодо реалізації державної регуляторної політики в Сквирському районі, проведення процедур закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти, використання розпорядниками та отримувачами бюджетних коштів системи електронних закупівель «PROZORRO» тощо.

За 2018 рік в системі електронних закупівель «PROZORRO» оголошено 672 закупівлі на суму 102,5 млн. грн., завершено 627 закупівель на суму 83,8 млн. грн., результатом використання системи є економія бюджетних коштів в розмірі 2,7 млн. грн., в тому числі найбільшої економії від використання системи електронних закупівель досягнуто відділом освіти Сквирської РДА – 1,9 млн. грн.

Агропромисловий комплекс

Розвиток агропромислового комплексу району в 2018 році характеризувався значним зростанням виробництва валової продукції за рахунок врожайності зернових і технічних культур. Обсяг реалізованої продукції по всіх категоріях господарств склав 717,2 млн. грн., що на 181,6 млн. грн. більше показника 2017 року.

Сільськогосподарськими підприємствами району з 29,4 тис. га ланів Сквирщини намолочено 212,2 тис. тонн зернових та зернобобових культур при урожайності 72,2 ц/га, в т. ч.: озимої та ярої пшениці з площі 9,2 тис. га – 48,7 тис. тон при урожайності 53,0 ц/га (+21,7), озимого та ярого ячменю з площі 3,4 тис. га – 12,8 тис тонн,  урожайність 37,8 ц/га (+7,2 ц/га), гречки – 1,3 тис. тонн, урожайність 16,2 ц/га (+6,9 ц/га), кукурудзи на зерно з площі 13,9 тис. га – 143,8 тис. тонн, урожайність 103,7 ц/га (+38,5 ц/га).

Під урожай 2019 року посіяно озимі зернові, згідно з агротехнічними строками із провадженням нових, більш продуктивних, стійких до погодно-кліматичних умов і хвороб сортів, у запланованих обсягах на площі 11,0 тис. га, в т.ч.: озимої пшениці – 9,7 тис. га, озимого ячменю – 1,3 тис. га, озимого ріпаку – 5,7 тис га гороху – 14 га.

У галузі тваринництва господарствами району вироблено 9,6 тис. тонн молока (-179 тонн до 2017 року), надоєно на фуражну корову 6,8 тонн (-201 кг до минулого року), реалізовано 3,2 тонн м’яса в живій вазі (+153 тонни до м/р) та одержано 198 тис. штук яєць (+3 до м/р). Найвищої продуктивності дійного стада корів досягнуто у СГПП ім. Гагаріна – 7,8 тонн (+526 кг до м/р), ПрАТ «Шамраївське» – 7,4 тонн  та ТОВ «Агрофірма «Колос» – 7,3 тонн.

Станом на 01.01.2019 р., по сільськогосподарських підприємствах поголів’я свиней становить 20,3 тис. гол. (+77 гол до м/р), ВРХ – 4,4 тис. гол., в т. ч. корів – 1,4 тис. гол. (-34 гол до м/р).

Виробництво зернових та зернобобових культур зросло на 62%, цукрового буряка – на 57%, овочів – на 16%,  м’яса – на 5%, поголів’я свиней – на 1%,  яєць –  на 1%.

Придбано 65 одиниць сільськогосподарської техніки на суму 78,1 млн. грн.

Нарахування орендної плати за землю в 2018 році здійснювалося з розрахунку 10% від  вартості орендованих земель,  що більше проти відповідного періоду минулого року на  1,4% і становить 200, 3 млн. грн. (+27,6 млн. грн. до минулого року).

Створення та розвиток риборозводного кластеру

«Аквакультура Київщини»

В с. Красноліси розпочато підготовчі роботи по інвестиційному проекту «Міжрегіональний центр аквакультури».

Кластерну ініціативу започатковано у квітні 2018 року на базі одного з шести провідних рибних племінних репродукторів України – ТОВ «Сквираплемрибгосп». У ній беруть активну участь: комунальне підприємство Красноліської сільської ради «Розвиток аквакультури Красноліської сільської ради», Білоцерківський національний аграрний університет, Департамент агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації, Сквирська районна державна адміністрація, Красноліська сільська рада Сквирського району, експерти Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ.

Створене нещодавно КП «Розвиток аквакультури Красноліської сільської ради» тільки розпочинає свою діяльність, але вже має далекоглядні плани: залучити кошти Державного фонду регіонального розвитку на спорудження інформаційно-виробничого комплексу з конференц-залом, аудиторно-лабораторним блоком, установками замкнутого водопостачання для часткового або повторного використання природних, або штучних водойм через рециркуляційні системи.

Проект заплановано реалізувати за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та співфінансування за рахунок інвестора ТОВ «Сквираплемрибгосп». В результаті його реалізації буде створено до 30 робочих місць, розвинеться туристичний потенціал             с. Красноліси, співпраця в частині використання незатребуваних водних дзеркал поповнить місцевий бюджет новими суттєвими надходженнями.

Розвиток сільськогосподарської обслуговуючої кооперації

У зв’язку з введенням з 1 липня 2018 року Державного стандарту України 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови» для невеликих господарств добрим способом прийти до підвищення якості молока може стати кооперація. Адже тоді можна спільно закуповувати і використовувати обладнання, організовувати збут, забезпечувати ветеринарний догляд. У лютому 2018 року управлінням АПР організовано поїздку до Ружинського району Житомирської області, Козятинського району Вінницької області, проведено семінар на базі молокопереробного підприємства ДП «Ружин-молоко» та на пункті заготівлі молока (ПЗМ) в с. Прушинка, засідання робочої групи на тему: «Стан та умови заготівлі молока в домогосподарствах Сквирського району» за участю сільських голів, представників молокопереробних підприємств – заступника директора закупівлі сировини ДП «Ружин-молоко», начальника відділу постачання сировини ПАТ ЖЛК «Україна» м. Біла Церква та приймальників молока.

З березня по липень 2018 року проведено ряд кущових нарад з головами сільських рад та приймальниками молока по наданню методичних рекомендацій щодо нормативно-правової бази створення та реєстрації сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, а також використання державної підтримки для їх функціонування.

Надання адміністративних послуг населенню

Розпорядженням голови районної державної адміністрації №221 від 03 травня 2018 року затверджений оновлений перелік адміністративних послуг, які надаються через ЦНАП, в кількості 71 послуга, який включає послуги Сквирської райдержадміністрації, державних реєстраторів ЦНАП, сектору містобудування та архітектури, служби у справах дітей, Головного територіального управління юстиції в Київській області, Сквирського відділу Головного управління Держгеокадастру у Київській області, районного сектору Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Київській області, Управління Держпродспоживслужби в Сквирському районі, відділу державного архітектурно-будівельного контролю Сквирської міської ради та Державного агентства водних ресурсів України.

Загальна сума надходжень коштів до місцевих бюджетів від надання адміністративних послуг через ЦНАП за 2018 рік становить 796,3 тис. грн.

В розрахунку на 1,0 тис. мешканців надано 276 послуг, що практично відповідає цьому показнику за 2017 рік.

Розпочата спільна робота зі Сквирською міською радою щодо подання заявки на участь в Міжнародній програмі «U-LEAD з Європою» для залучення у 2019-2020 роках міжнародних інвестицій на створення/модернізацію Центру надання адміністративних послуг. Проблемними питаннями наразі є забезпечення надання адміністративних послуг Державної міграційної служби, державної реєстрації актів цивільного стану, адміністративних послуг соціального характеру, державної реєстрації транспортних засобів та видачі посвідчень водія за принципом організаційної єдності через Центр надання адміністративних послуг.

Вирішення цього питання потребує підвищення матерільно-технічного забезпечення діяльності ЦНАП, що можливо виконати шляхом утворення спільного міськрайонного Центру надання адміністративних послуг Сквирської міської ради.

 

Енергозбереження

В умовах значного підвищення вартості енергоносіїв все більш актуальним є питання ефективного використання всіх видів енергоресурсів. З цією метою у районі розроблена «Програма енергозбереження Сквирського району на 2018-2020 роки», що схвалена розпорядженням голови Сквирської райдержадміністрації від 08.12.2017 №710 та затверджена рішенням Сквирської районної ради від 01.03.2018 №07-22-07.

Протягом 2018 року за кошти інвесторів проведено роботи по переведенню котелень на альтернативні види палива у Рудянській філії Шамраївського НВК, Сквирському НВО «ЗОШ І-ІІІ ст. №5 – дитячий садок», Малолисовецькому НВК та Горобіївському НВК.

За 2018 рік проведено заміну 156 вікон та 18 дверей на енергозберігаючі у закладах освіти та охорони здоров»я.

За ЕСКО-договорами завершено енергосервіс будівель Сквирського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №4 – дитячий садок» (модернізація системи опалення), Сквирського ДНЗ №2 (модернізація системи опалення), Сквирського НВО «ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 – дитячий садок» (встановлення піролізних котлів, циркуляційних насосів тощо) та Шапіївського НВК «ЗОШ I-II ст. – ДНЗ», укладено три енергосервісні договори.

У районі діють державна і обласна програми з енергозбереження (відшкодування частини суми кредиту для мешканців індивідуальних будинків та багатоповерхівок на енергоефективні матеріали та обладнання). Через відділення Ощадбанку за 2018 рік видано 41 кредит на суму 1,2 млн. грн. по державній програмі.

Екологічна безпека

Значна увага у звітному періоді приділялась екологічній безпеці навколишнього середовища.

Райдержадміністрацією розроблено Програму охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів Сквирського району на 2017-2018 роки, яка схвалена розпорядженням голови райдержадміністрації від 19.08.2017 №508  та затверджена рішенням сесії Сквирської районної ради.

Одним із стратегічних напрямків екологічної безпеки є питання поводження з твердими побутовими відходами. Для вивезення твердих побутових відходів між КП «Сквирське комунальне господарство» і підприємствами, установами та організаціями району, населенням м. Сквира, Антонівською, Горобіївською, Самгородоцькою, Шамраївською, Тхорівською, Дулицькою, Великоєрчиківською, Буківською, Малолисовецькою сільськими радами укладено договори на вивезення твердих побутових відходів. ТОВ «Еко-енергопром» (м. Біла Церква) укладено договори із Великополовецькою та Красноліською сільськими радами. По місту Сквира всього укладено 3452 договори, у тому числі за ІV квартал 2018 року – 521, з них приватний сектор – 334, багатоквартирні будинки – 133, підприємства – 54.

З 1 січня 2018 року в Україні діє заборона на захоронення несортованого сміття, тому і впроваджуються ініціативи роздільного збору відходів. Наразі Буківською сільською радою за кошти місцевого бюджету закуплено 6 євроконтейнерів для розподільчого збору сміття (34,95 тис. грн.). У місті встановлено 20 контейнерів для роздільного збирання відходів з пластику та скла. Зібрані відходи відправляються на утилізацію.

Комунальним підприємством «Сквирське комунальне господарство» розроблено ДПТ земельної ділянки площею 10,0230 га в адміністративних межах Сквирської міської ради за межами населених пунктів для відведення її в постійне користування КП «СКГ» під розміщення існуючого полігону твердих побутових відходів та проведення його реконструкції. В результаті повної реалізації проекту планується створити 11 нових робочих місць. Департаментом регіонального розвитку розроблена проектно-кошторисна документація на реконструкцію полігону ТПВ в м. Сквира, у тому числі проектом передбачається встановлення сміттєсортувальної лінії.

Станом на 31.12.2018 року, на території району ще залишається 10,4 тонни непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин і тари від них, які готові для відправки на утилізацію.

Соціальна сфера

Охорона здоровя

Одним із основних пріоритетів в роботі районної державної адміністрації є забезпечення якісних послуг у сфері охорони здоров’я.

У Сквирському районі функціонує Сквирська центральна районна лікарня на 145 ліжок. Показник забезпеченості ліжками – 39,6 на 10 тис. населення, який збільшився за рахунок зменшення населення району (обласний показник 34,0 на 10 тис. населення).

У 2018 році за кошти державного бюджету придбано медичне обладнання на суму 400 тис. грн.

Проведено ремонт 5-ти палат стаціонарного корпусу, 3-х кабінетів поліклінічного відділення.

За кошти районного бюджету замінено 36 вікон у стаціонарному корпусі, проведено гідрохімічну промивку системи опалення у корпусах ЦРЛ (195 тис. грн.), закуплено радіатори для опалення (73 тис. грн.), проведено поточний (ямковий) ремонт асфальтобетоного покриття території ЦРЛ (142 тис. грн.).

Згідно з Національним переліком, протягом 2018 року за кошти районного бюджету закуплялись у достатній кількості медикаменти та вироби медичного призначення, що дало змогу покращити якість надання медичної допомоги населенню району.

За кошти районної Програми профілактики та лікування онкологічних захворювань жителів Сквирського району, яку було схвалено розпорядженням голови РДА від 31 січня 2018 року № 52 та затверджено рішенням сесії районної ради закуплено хіміопрепаратів на суму 300 тис. грн

На сесію районної ради на 20.12.2018 року подано пропозицію щодо початку автоматизації Сквирської ЦРЛ (перетворення у комунальне некомерційне підприємство), що зумовлено можливістю додаткового фінансування з Національною службою здоров’я України вже з липня 2019 року. Сесією районної ради прийнято рішення від 20 грудня2018 року №12-29-07 «Про реорганізацію Сквирської центральної районної лікарні шляхом перетворення її у комунальне некомерційне підприємство Сквирської районної ради «Сквирська центральна районна лікарня»

 

Комунальне некомерційне підприємство

Сквирської районної ради «Сквирський районний центр

первинної медико-санітарної допомоги»

 

У 2018 році розпочато реформування галузі охорони здоров’я району, а саме первинної ланки. Створено та зареєстровано в державному реєстрі новий заклад – комунальне некомерційне підприємство Сквирської районної ради «Сквирський РЦПМСД», яким отримано нову ліцензію на медичну практику в Міністерстві охорони здоров’я України та підписано договір на фінансування з Національною службою здоров’я України.

Відтепер медичний заклад отримує кошти за кожного пацієнта, який у ньому обслуговується.

Станом на 22.10.2018 року підписано 26,8 тис декларацій, що становить 75,6% від приписного населення.

У 2018 р. закуплено за бюджетні кошти: комп’ютерну техніку; легковий автомобіль; два електрокардіографи з телеметричним модулем; придбано та встановлено газовий лічильник з дистанційним зняттям показників (Великополовецька АЗПСМ).

За рахунок субвенції 2017 року проведено капітальний ремонт Великополовецької АЗПСМ (заміна вікон, дверей, даху); коштом районного бюджету відремонтовано Чубинецьку АЗПСМ (влаштовано електроопалення, замінено вікна, двері на енергозберігаючі, здійснено внутрішні малярні роботи).

За рахунок коштів сільських бюджетів проведено поточний ремонт ФАП в с. Таборів, с. Тхорівка, облаштовано паркан в ФАП с. Дулицьке, облаштовано свердловину для водопостачання Шамраївської АЗПСМ.

Зважаючи на те, що однією з головних проблем діяльності медичних закладів району залишається незадовільне забезпечення лікарськими кадрами, особливо в сільській місцевості, було ініційовано виділення доплати до заробітної плати з районного бюджету молодим лікарям, які працюють в селі. З цією метою було видано розпорядження від 27 липня 2018 року №317 та сесією районної ради затверджено зміни до районної Програми «місцевих» стимулів для медичних працівників на території Сквирського району на 2013-2018 роки.

 

Соціальний захист населення

 

Управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації профінансовано станом на 1 січня 2019 року 166,3 млн. грн. житлових субсидій, державних допомог, пільг та компенсацій пільговим категоріям громадян, в тому числі учасникам антитерористичної операції та  внутрішньо-переміщеним особам.

Заборгованість по субсидіях на житлово-комунальні послуги становить 17,5 млн. грн., на тверде паливо та скраплений газ – 37, 7 тис. грн.,  з пільг  на житлово-комунальні послуги – 1,4 млн.грн.

Житловими субсидіями охоплено 8562 сім’ї, яким призначено субсидій на суму 115,9  млн. грн, протягом 2018 близько 3,5 тисячам енергоащадливим супсидіантам виплачено готівкою частину невикористаної субсидії на суму   2,3 млн. грн.

Нараховано та виплачено 1,3 млн. грн. щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», заборгованість відсутня.

Проведено виплату щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня 1316 особам на суму 1,8 млн. грн.

Всього на обліку в управлінні соціального захисту населення райдержадміністрації станом на 01.01.2019 року перебуває 2921 отримувач  допомог та компенсацій;

Для наближення послуг до сільського населення управлінням здійснювались  виїзди “мобільного соціального офісу” в села району: Антонів, Красноліси, Рогізна, Малі Лисовці, Кривошиїнці, Селезенівка, Великі Єрчики, Малі Єрчики, Дулицьке, Великополовецьке, Руда, Шамраївка.

За кошти районної цільової програми «Турбота» виділено матеріальну допомогу 322 особам на суму 376,7 тис. грн., що в 1,4 рази  більше, ніж у 2017 році.

 

Соціальний захист учасників антитерористичної операції

Особлива увага приділяється військовослужбовцям, які брали участь в антитерористичній операції, їх у нас 417 осіб.

За кошти  районної комплексної програми соціальної підтримки військовослужбовців, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2017-2018 роки  виділено матеріальну допомогу 189 особам на суму 205,0 тис. грн.

Санаторно-курортне оздоровлення  пройшли 15 учасників бойових дій антитерористичної операції  та  одна особа з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи  на суму 121,2 тис. грн.

Два учасника антитерористичної операції пройшли психологічну реабілітацію в санаторно-курортному закладів ДП «Верховина» на суму 16,2 тис. грн.

Грошову компенсацію за належні для отримання жилі приміщення деяким категоріям осіб, які захищали  незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України,  а також членів їх сімей призначено:  члену сім’ї загиблого в сумі 55,6 тис. грн. та трьом особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи в сумі 2,5 млн. грн.

Територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів, інвалідів та одиноких непрацездатних громадянобслуговує 629 осіб, які перебувають на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдома. Центр пропонує клієнтам до 70 видів соціальних послуг. У його підпорядкуванні – Горобіївське та Самгородоцьке відділення стаціонарного догляду постійного та тимчасового проживання одиноких непрацездатних громадян на 50 ліжко-місць.

Станом на 01.01.2019, у двох відділеннях проживало 40 осіб. Вартість утримання підопічних у середньому за місяць становить 8280 грн., вартість харчування одного підопічного на день – 41 грн., вартість утримання – 235 грн.

Рівень заробітної плати

Відповідно до офіційних статистичних даних, середня заробітна плата за 9 місяців 2018 року по району становила 8827,0 грн, очікується, що середня заробітна плата за 2018 рік становитиме близько 9000,0 грн, що на 36,5 % більше ніж за 2017 рік (факт  2017 – 6593,0) та в 4,6 рази перевищує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1921 грн.) та у 2,15 рази перевищує розмір мінімальної заробітної плати.

За статистичними даними, на підприємствах району заборгованості із заробітної плати протягом 2018 року не було. Станом на 01.01.2019 року ситуація не змінилась.

Проводиться системна робота щодо детінізації трудових відносин. Спільно із спеціалістами Сквирського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області та головним державним інспектором Головного управління Держпраці в Київській області проведено 60 інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання, більшість з яких є фізичними особами – підприємцями, з метою проведення превентивних заходів з питань детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення.

Здійснюється моніторинг дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

 

Пенсійне забезпечення

Протягом 2018 року пенсії виплачувались вчасно та в повному обсязі. Станом на 01.01.2019 р., на обліку в управлінні перебуває 12195 пенсіонерів.

Із загальної кількості пенсіонерів через поштові відділення пенсію отримують 7299 осіб, 4896 отримують через банківські установи, що становить 40,15% від загальної кількості. Середній розмір пенсії по управлінню становить 2112,50 грн.

За 2018 рік до бюджету Пенсійного фонду України у Сквирському районі надійшло власних коштів 111,2 млн. грн, в т.ч.: страхових внесків – 434,64 тис. грн. та частина розмежування від єдиного соціального внеску – 110,8 млн. грн., що на 13,1 млн. грн. більше або 112,95 % в порівнянні з показниками 2017 року.

Станом на 01.01.2019 р. забезпеченість власними коштами на виплату пенсій складає 33,65%, що в порівнянні з 2017 роком на 2,71% менше.

Розвиток освіти

Упродовж 2018 року основна увага була спрямована на реалізацію положень концепції «Нової української школи» та Закону України «Про освіту». Зокрема, забезпечено створення нового освітнього простору для учнів 1 класів (закуплено меблі, комп’ютерну техніку, телевізори та проектори, дидактичні матеріали); відкрито новий бібліотечний комплекс на базі НВК «Сквирський ліцей – ЗОШ І-ІІ ст.», забезпечено проходження курсів підвищення кваліфікації всіх учителів, які працюють у перших класах.

З метою розвитку природничо-математичної освіти придбано сучасні робочі місця вчителя для двох закладів освіти. На базі НВК «Сквирський ліцей – ЗОШ І-ІІІ ст.» організовано роботу міжшкільних факультативів, а на базі Сквирського РЦДЮТ – учнівське наукове товариство.

Відкрито Сквирський районний інклюзивно-ресурсний центр для дітей з особливими освітніми потребами та забезпечено належну його роботу. Для тридцятьох учнів організовано інклюзивне навчання на базі закладів загальної середньої освіти, для цих учнів закуплено відповідне навчальне обладнання, проводяться розвиткові заняття.

У літній період організовано роботу пришкільних таборів з денним перебуванням на базі 19 закладів освіти, а також роботу заміського дитячого оздоровчого табору «Росич-2018» на базі Чубинецького НВК, у якому оздоровлено 170 дітей, а також 48 дітей з Донецької області. На оздоровлення витрачено близько 402 тис. грн. з районного бюджету. Табори з денним перебуванням відвідували 890 учнів.

Організовано проведення поточних ремонтів навчальних закладів (Сквирська ЗОШ №1, Сквирська ЗОШ №2, Сквирський НВК №4, Сквирський НВК №5, Сквирський ліцей, Самгородоцька ЗОШ, Пустоварівський НВК, Антонівське НВО, Шамраївський НВК, Великополовецький НВК, Горобіївський НВК, Сквирський ДНЗ №2, Сквирський ДНЗ №6, Самгородоцький ДНЗ тощо). Проведено ремонти шкільних автобусів.

Котельні всіх навчальних закладів було вчасно підготовлено до опалювального сезону.

Виготовлено технічні паспорти на будівлі 16 навчальних закладів, для чотирьох закладів – акти постійного землекористування.

Організовано харчування вихованців закладів дошкільної освіти та окремих категорій учнів закладів загальної середньої освіти на загальну суму 3,9 млн. грн.

Щоденно забезпечувались підвезенням шкільними автобусами до 600 учнів та педагогічні працівники.

Молодіжна політика

Станом на 01.01.2018 року, в районі нараховується 9708  молодого населення віком від 14 до 35 років (26% до загальної кількості). Сільської молоді – 5517, міської – 4191.

Діє Комплексна програма підтримки та розвитку молоді у Сквирському районі на 2015-2020 роки.

В районі діють три громадські молодіжні організації, Сквирська районна рада дітей «Лідер», інформаційний консультативний молодіжний центр «Світ споживача», громадська організація «Спілка Української молоді», яка налічує до 50 членів.

 

Державна політика у сфері культури

Державну політику у сфері культури реалізують 76 закладів. За кошти державної субвенції придбано комплекти музичної апаратури для клубних установ сіл Дулицьке, Руда, Самгородок, Великі Єрчики; для покращення роботи творчих колективів районного Будинку культури – баян та активну колонку. Замінено вікна та двері на енергозберігаючі в Антонівському сільському Будинку культури на суму 32,5 тис. грн. та Рибчинецькому клубі на суму 35 тис. грн.

При районному Будинку культури та 35 сільських клубних установах діють 162 формування, 8 любительських об’єднань та клубів за інтересами, в них охоплено 1356 учасників.

Чотирьом колективам присвоєно звання «народний»: аматорському хору районного Будинку культури, керівник П.С. Дроздов; аматорському ансамблю української пісні «Надія», керівник Б.П. Вітенко; аматорському ансамблю сучасної пісні і танцю «Пісенні ключі», керівник О.С. Клебанівська; фольклорному ансамблю «Терниця» Чубинецького сільського Будинку культури, керівник В.М. Лисиця.

Творчі колективи були постійними учасниками різноманітних фестивалів, конкурсів, оглядів обласного та всеукраїнського рівнів

У дитячій школі мистецтв навчається 415 учнів, в групі естетичного розвитку – 22 дітей. Охоплення учнів загальноосвітніх шкіл району навчанням у школі мистецтв становить 12,2%. Заклад має п’ять класів в селах Кривошиїнці, Великополовецьке, Горобіївка, Пустоварівка, Шамраївка де навчається 57 учнів, з них 8 – вихованці дитячого будинку «Надія» та 8 – вихованці дитячого будинку сімейного типу родини Бондарів.

 

Основні культурно-масові заходи

Знаковими подіями культурного та мистецького життя Сквирщини стали заходи, які вже вийшли на Всеукраїнський рівень: Відкритий Всеукраїнський фестиваль «Ми – діти твої, Україно!», Відкритий молодіжного фестиваль-конкурс патріотичної пісні «Шамраївські зорі» в с. Шамраївка, Всеукраїнський сільського фольклорного фестивалю «Пісня рідного краю» в с. Чубинці.

Традиційними стали районний фольклорний фестиваль «Різдвяна зірка», конкурс читців-аматорів «В душі народу Кобзареве слово», фестиваль-конкурс військово-патріотичної творчості «Пам’ять серця», огляд-конкурс колективів художньої самодіяльності сільських закладів культури «Світ талантів Сквирщини».

Сквирська централізована бібліотечна система об’єднує 36 бібліотек: центральну районну, центральну дитячу бібліотеки, Слободянську бібліотеку-філію та 35 сільських бібліотек. З 01.01.2018 року відбулися зміни в мережі бібліотек району: Пищиківська та Безугляцька бібліотеки відійшли до Фурсівської ОТГ.

Книжковий фонд централізованої бібліотечної системи становить 242,5 тис. примірників видань. Протягом минулого року фонд поповнився новою актуальною літературою на 2,5 тис. примірників на суму 142,3 тис. грн. Майже всі ці книги одержано від Київської обласної бібліотеки для дітей за державними програмами та завдяки проведенню благодійної акції «Подаруй бібліотеці нову книгу».

Поліпшилась матеріально-технічна база бібліотек району. За сприяння народного депутата України Р.М. Сольвара коштом субвенції з державного бюджету придбано комп’ютерну техніку для бібліотек сіл Великополовецьке, Рогізна, Дулицьке, Малі Лисовці, Самгородок та Чубинці. Проведено поточний ремонт в Тарасівській та Цапіївській сільських бібліотеках-філіях.

Туристична галузь Сквирщини представлена майже 0,5 тис. пам’ятками історико-культурної спадщини, основою якої є пам’ятки археології, історії, архітектури, більшість з яких є культовими спорудами XVI-XIX століть.

Визнаним туристично-культурним центром району є с. Буки, яке в сукупності з широким спектром закладів сучасної модернізованої сервісної інфраструктури стрімко трансформується в сферу високоякісних туристичних послуг.

Забезпечення подальшого розвитку туристичного потенціалу Сквирщини передбачається здійснювати шляхом розвитку зеленого туризму, залучення бюджетної підтримки із стимулюванням добродійності, меценатства, підприємницької активності культурних закладів, що забезпечить оновлення матеріально-технічної бази галузі.

Сквирський районний народний краєзнавчий музей

З 2016 року експозицію музею було перенесено в нове відремонтоване приміщення. Тепер музей налічує 8 експозиційних залів і до 3600 експонатів. У ньому постійно проводяться екскурсії, виставки, тематичні години. У взаємодії з дітьми та молоддю району особлива увага приділяється національно-патріотичному вихованню.

Музей активно долучається до видавничої справи – завдяки зібраним музеєм матеріалам Сквирський район увійшов до Х тому книги Пам’яті України «Звитяжці», енциклопедії Київщини, малої енциклопедії Сквирщини. Також відбулося фінансування друку книги «Розповідь про Україну» на суму 100,0 тис. грн.

Фізична культура та спорт

Спортивно-масову роботу забезпечує 1 стадіон, 26 спортивних залів (20 – сільських), 41 спортивний майданчик (26 – сільських), 15 футбольних полів (14 – сільських), 17 гімнастичних містечок (11 – сільських), 11 приміщень для фізкультурних занять (4 – сільських), 2 з них – з тренажерним обладнанням та 1 спортивний майданчик зі штучним покриттям.

На початку року міською радою виготовлено проектно-кошторисну документацію для реконструкції міського стадіону «Колос», який знаходиться в комунальній власності міста.  Пустоварівська сільська рада розробила проектно-кошторисну документацію для будівництва спортивного майданчика зі штучним покриттям (42х22) та заключила договір на проведення будівельних робіт.

Проведено ремонт спортивного залу Горобіївського НВК на загальну суму 195,0  тис. грн.

Для Сквирського районного інклюзивно-ресурсного центру придбано спортивне обладнання та інвентар довгострокового користування на загальну суму 100 тис. грн.

Проведено капітальний ремонт футбольного поля та будівництва трибун стадіону в селі Пустоварівка.

Бюджетами різних рівнів галузь фізичної культури та спорту за 2018 рік було профінансовано 3,1 млн. грн. проти 2,4 млн. грн. у 2017 році.

В дитячому садку №6 введено штатну посаду інструктора з фізичного виховання. У загальноосвітніх школах уроки фізичного виховання відвідує 3494 учнів, в позашкільних закладах – 1009, в ДНЗ «Сквирське ВПУ» – 215. Згідно з розпорядженням голови райдержадміністрації «Про заходи щодо підтримки розвитку фізичної культури та спорту в Сквирському районі», оплата вчителям фізичної культури за проведення позакласної спортивної роботи та роботи спортивних секцій була запроваджена у 12 навчальних закладах району. В них працює 19 спортивних та фізкультурно-військових секцій та гуртків, де займається 246 учнів, при Сквирському РЦДЮТ діє 18 гуртків спортивного та фізкультурно-патріотичного спрямування – 330 учнів, в ДНЗ «Сквирське ВПУ» функціонує 6 спортивних гуртків,  в яких займається 160 учнів.

Сектором молоді та спорту спільно з відділом освіти запроваджена чітка система проведення районних спортивно-масових заходів серед учнівської молоді. Це першості й турніри з футболу, футзалу, легкої атлетики, легкоатлетичного кросу, баскетболу, настільного тенісу, шахів, комплексні заходи. Так, протягом 2018 року було проведено 42 спортивно-масові заходи для майже 2000 учнів.

 

Охорона дитинства

Одним із пріоритетів в роботі органів влади є охорона дитинства, зокрема, попередження й подолання дитячої бездоглядності і безпритульності, організація оздоровлення та відпочинку дітей.

Станом на 17.12.2018 року, на первинному обліку служби у справах дітей та сім’ї райдержадміністрації перебуває 113 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них до сімейних форм виховання влаштовано 87 дітей (76,9% від загальної кількості),  19,4% –  перебувають у державних закладах.

Функціонують 2 дитячі будинки сімейного типу: «Родини Усових» (с. Пищики);  «Родини Бондарів» (с. Тарасівка), 2 прийомні сім’ї у (у м. Сквира та с. Шамраївка), 1 патронатна сім’я.

На обліку з усиновлення перебуває 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На профілактичному обліку в 2018 році перебуває 6 неповнолітніх, які опинились в складних життєвих обставинах.

Для профілактики злочинності, негативних проявів серед дітей, запобігання безпритульності та бродяжництву протягом 2018 року проведено 15 пофілактичних рейдів та здійснено 19 перевірок стану додержання законодавства про працю неповнолітніх.

На цей час особливої уваги і підтримки потребують діти-сироти, не забезпечені житлом, яким виповнилось 18 років. Це – Гілюк Аліна Іванівна, 13.11.2000 року народження, с. Оріховець, Дабіжа Владислав Станіславович, 02.10.2000 р., с. Антонів, Дабіжа Ростислав Станіславович, 10.03.1999 р., с. Антонів. Вирішення питання забезпечення їх житлом – це обов’язок як райдержаржадміністрації і районної ради, так і органів місцевого самоврядування.

Оздоровлення дітей

Протягом 2018 року забезпечено оздоровленням та відпочинком 62,8% дітей Сквирського району (у 2017 році – 54,7%).

На підготовку та проведення оздоровчої кампанії з районного бюджету було виділено 350 тис. грн. та 256 тис. грн. – із сільських, 140 – міського, позабюджетних коштів – 412,089 тис. грн.

Особливу увагу звернено на оздоровлення дітей учасників антитерористичної операції Сквирського району, яких, за останніми підрахунками 182, в тому числі 70 – міських, 128 – сільських. З них дітей від 7 до 17 років у селах – 114, у місті – 58. Всього було забезпечено оздоровленням 81 дитину цієї категорії.

Придбання путівок для оздоровлення дітей учасників антитерористичної операції Сквирського району відбувалося через тендерні закупівлі. Повна вартість путівки оплачувалась з районного, міського, сільських бюджетів у співфінансуванні 50х50 від її вартості.

Щодо формування спроможних територіальних громад

Наприкінці 2017 року, відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», з населених пунктів Білоцерківського та Сквирського районів створено Фурсівську ОТГ, до складу якої увійшли села Пищики та Безугляки Сквирського району. 29 жовтня 2017 року відбулися вибори у Фурсівській об’єднаній територіальній громаді.

З метою інформаційно-просвітницького сприяння добровільному об’єднанню територіальних громад у Сквирському районі проведено наступні  заходи:

– 16 травня 2018 року – «круглий стіл» на тему добровільного об’єднання територіальних громад з міським, сільськими головами, депутатами районної ради за участю голови Сквирської районної ради Василя Гриші, директора Київського відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олега Любімова;

– 20 липня 2018 року за сприяння райдержадміністрації та Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми ULEAD з Європою, ініційовано нараду по ознайомленню з роботою Фурсівської об’єднаної територіальної громади за участю заступника директора департаменту містобудування та архітектури Київської ОДА, директора Київського відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування» Олега Любімова, першого заступника керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Івана Фурсенка;

– 19 вересня 2018 року відбулася виїзна нарада-семінар, яку організувала Сквирська РДА, за участю виконувача обов’язків директора департаменту містобудування та архітектури Київської облдержадміністрації Д.І. Ликова, заступника директора департаменту містобудування та архітектури Київської облдержадміністрації В.Г. Бабенюка, заступника директора державного підприємства «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД» з питань містобудівного проектування на місцевому рівні О.І. Ханенка, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, сільських головів та представників засобів масової інформації.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.11.2015 №1206 «Про затвердження Перспективного плану формування територій громад Київської області» (із змінами, внесеними розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19.04.2017 №266-р) затверджено розроблений Київською облдержадміністрацією проект перспективного плану формування територій громад Київської області для 29 громад.

Сесією Сквирської міської ради прийнято рішення від 12.03.2015 №376-61-VІ «Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад», яким надано згоду на добровільне об’єднання територіальних громад із адміністративним центром у місті Сквира. Всім сільським радам на території району надіслано відповідні листи з пропозиціями про об’єднання. На цей час отримано погодження від 5 сільських рад (Домантівська, Кам`яногребельськаь Великоєрчиківська, Селезенівська, Оріховецька). Рішення Сквирської міської ради про об’єднання з цими сільськими радами не приймалося.

Шамраївським сільським головою ініційовано добровільне об’єднання суміжних громад з метою створення територіальної громади з адміністративним центром у с. Шамраївка. Станом на 04.01.2019 р., отримано погодження про об’єднання від Рудянської та Тарасівської сільських рад.

 

Поряд із певними досягненнями,

в районі залишається ряд проблем, що потребують  вирішення

 

Зупинюсь на основних:

Незадовільний стан дорожнього покриття автомобільних доріг. Не зважаючи на те, що за останні 2 роки на ремонти та експлуатаційне утримання доріг комунальної власності використано понад 13,5 млн. грн, ще понад 20 млн. грн. – з державного бюджету, дорожня інфраструктура потребує значно більшого фінансування та поліпшення якості ремонтних робіт.

На жаль, у 2018 році не вдалося зрушити з мертвої точки питання капітального ремонту відрізка автомобільної дороги Р-18 Житомир-Попільня-Сквира-Володарка-Ставище 104+200-119+928 км, який перебуває в жахливому стані. Питання ремонту вказаного відрізка неодноразово ініціювалося перед Службою автомобільних доріг в Київській області. У 2018 році Службою виконувався ряд робіт з капітального ремонту автомобільної дороги Р 18 у сусідньому Володарському районі. Проектно-кошторисна документація та тендерні процедури з метою ремонту дороги в межах Сквирського району службою не проводились.

Капітальний ремонт мосту на дорозі державного значення Н-02 в межах с. Шамраївка Служба автомобільних доріг у Київські області поінформована про передаварійний стан мостової споруди, подавались пропозиції щодо розробки ПКД.

Транспортне забезпечення. Ця проблема стоїть надто гостро, оскільки, з одного боку, на ринку перевізників спостерігається відсутність конкуренції, з іншого – автоперевізники скаржаться на відсутність відшкодування за пільгове перевезення. Здебільшого рейси приміського сполучення є збитковими, тому забезпечення відшкодування за пільгове перевезення допоможе вирішити існуючу проблему.

Станом на 13.02.2019 р., прийнято місцеві програми компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян Шаліївською, Шапіївською, Горобіївською, Домантівською, Чубинецькою, Селезенівською, Рудянською, Рогізнянською, Мовчанівською, Кривошиїнською, Красноліською, Малолисовецькою сільськими радами.

Дефіцит лікарських кадрів, особливо в сільській місцевості. Ця проблема існує у зв’язку з тим, що у молодих фахівців відсутня мотивація працювати через низький рівень заробітної плати та житла. На цей час спільно з районною радою опрацьовуємо питання фінансування доплати до заробітної плати лікарям ЦПМДС з районного бюджету. З метою покращення надання медичної допомоги сільському населенню району, залучення фахівців,  Сквирська районна державна адміністрація, Сквирська районна рада роблять усе можливе, щоб якомога швидше розпочати заплановане на 2019 рік будівництво амбулаторій у селах Пустоварівка з  житлом для лікаря та Шамраївка з житлом для двох лікарів.

Забезпечення житлом дітей-сиріт, яким виповнилось 18 років. Вивчається питання щодо виділення коштів на придбання житла дітям- сиротам з районного та місцевих бюджетів (50/50).

Будівництво Сквирської ЗОШ №1. 03.09.2018 р. Сквирський район (безпосередньо м. Сквира) з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман. У ході спілкування з Прем’єр-Міністром мною та головою районної ради Василем Васильовичем Гришею було порушено питання щодо завершення будівництва недобудованого приміщення ЗОШ І-І1І ступенів на 550 учнівських місць (22 класи) по вул. Богачевського в м. Сквира. Розглянувши це питання, Прем’єр-міністр України пообіцяв виділити кошти з державного бюджету на добудову об’єкту в 2019 році і доручив провести експертну оцінку об’єкту та поновити проектно-кошторисну документацію з метою виділення коштів з державного бюджету та добудови об’єкту незавершеного будівництва. Сквирська райдержадміністрація ініціювала розгляд питання поновлення ПКД перед Департаментом регіонального розвитку Київської облдержадміністрації (№06-42/2420 від 03.09.2018) щодо проведення роботи з експертної оцінки об’єкту і поновлення проектно-кошторисної документації.

Адміністрація отримала відповідь від КОДА, що в межах фінансового ресурсу розглянуто клопотання щодо проведення експертизи та поновлення ПКД.

За клопотанням райдержадміністрації 31 січня 2019 року позачерговою сесією Сквирської районної ради розглянуто та прийнято рішення  щодо виділення додаткових коштів відділу освіти Сквирської райдержадміністрації в сумі 177,675 тис. грн. для обстеження будівлі.

 

Потребують капітальних ремонтів приміщення Великополовецького  Малолисовецького Рогізнянського, Оріховецького Пустоварівського НВК, Сквирського РЦДЮТ,. будинку культури в с. Самгородок, с. Селезенівка, реконструкції – будинок культури в с.Пустоварівка.Проектно-кошторисні документації подано до департаменту регіонального розвитку ОДА

Капітальний ремонт кінотеатру в м. Сквира під адміністративно-культурний муніципальний центр в м. Сквира

За кошти районного бюджету виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано експертний висновок № 5466  від 23.12.2016. Загальна кошторисна вартість об’єкту 11657,420 тис. грн. Документацію подано до департаменту регіонального розвитку ОДА

У 2017 році до Сквирського міського бюджету надійшли кошти субвенції з державного бюджету відповідно до розпоряджень Кабінету міністрів України від 12 липня 2017 р. № 463-р (1000 тис. грн.) та  від 27 вересня 2017 р. № 689-р (500 тис. грн.), а також 500 тис. грн. було спрямовано зі Сквирського міського бюджету. 2018 розпочато капітальний ремонт об’єкту, проведено заміну вікон та дверей, підготовлено фасади, освоєно 1,2 млн. грн.

Капітальний ремонт стадіону “Колос” ім Л.Х. Шварцбурга в м. Сквира

За кошти міського бюджету виготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано експертний висновок №10966 від 12.15.2017. Загальна кошторисна вартість об’єкту 8415,227 тис. грн. Документацію подано до департаменту регіонального розвитку ОДА

Незадовільний стан мереж водопостачання та водовідведення в м. Сквира

За кошти міського бюджету розроблено проектно-кошторисну документацію та пройдено експертизу на реконструкцію мереж водопостачання та водовідведення в м. Сквира. Документацію подано до департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку ОДА

 

Відновлення мереж водопостачання в с. Буки,  с. Кривошиїнці . Включення проектів до галузевих обласних програм та виділення коштів з обласного бюджету

Відновлення виробничої діяльності ДП «Тхорівський спиртовий завод».

На заводі в 2018 році проведено реконструкцію,  підприємство повністю  підготовлене та може розпочати виробничу діяльність, проте так і не вдалося отримати дозвіл на початок робіт від ДП «Укрспирт».

 

Реконструкція полігону ТПВ в м. Сквира

Розробленно проект містобудівної документації – ДПТ земельної ділянки площею 10,0230 га в адміністративних межах Сквирської міської ради за межами населених пунктів для відведення її в постійне користування комунальному підприємству «СКГ» під розміщення існуючого полігону твердих побутових відходів та проведення його реконструкції

Утилізація непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин та тари від них.

За кошти районного бюджету у сумі 60,0 тис. грн. у грудні 2016 року проведено часткове перезатарення та обмеження доступу до непридатних до використання та заборонених до застосування пестицидів та ядохімікатів.

Станом на 31.12.2018 року на території району ще залишається 10,4 т. непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин та тари від них, які готові для відправки на утилізацію.

Райдержадміністрація звернулася  до Департаменту екології та природних ресурсів Київської облдержадміністрації щодо виділення коштів для вирішення проблеми.

 

Ріст злочинності серед неповнолітніх З початку року неповнолітніми на території району вчинено 10 кримінальних правопорушень (2017 – 9), з них 2 тяжких. Необхідно налагодити дієву систему профілактики таких злочинів, притягнення батьків до кримінальної відповідальності за невиконання батьківських обов’язків, урегулювання продажу спиртних напоїв та упорядкування роботи розважальних закладів.

Встановлення камер відеонагляду у місцях масового скупчення людей. Для вирішення цього питання пропоную  рекомендувати сільським та міському голові розглянути на сесії питання про можливість виділення коштів для придбання та  встановлення камер відеонагляду.

Пріоритетні напрямки роботи у 2019 році

Пріоритетні напрямки роботи у 2019 році будуть спрямовані на покращення рівня життя жителів району, забезпечення їх економічних та соціальних гарантій та безпеки життєдіяльності:

– зростання конкурентоспроможності та залучення інвестицій;

–   впровадження енергозберігаючих заходів в соціальній сфері;

– забезпечення екологічної безпеки навколишнього середовища: ліквідація стихійних сміттєзвалищ та формування системного підходу до роздільного збору твердих побутових відходів;

–  національно-патріотичне та духовне виховання населення, насамперед молоді;

– поліпшення якості та доступності освітніх послуг і медичного обслуговування;

– розвиток культурно-туристичної галузі, що передбачає: активне сприяння щорічним культурно-масовим проектам, зокрема, підготовки та проведення фестивалів, тощо;

–  збереження і розвиток мережі закладів фізичної культури та її матеріально-технічного забезпечення;

–   забезпечення прав дітей та підтримки сім`ї;

–   соціальний захист населення, в тому числі учасників АТО;

–   удосконалення надання адміністративних послуг;

–   розвиток інфраструктури територіальних громад;

–   всебічне сприяння подальшому об’єднанню територіальних громад.

Дякую усім за плідну співпрацю, спрямовану на виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Сквирського району зокрема та важливих завдань державної ваги загалом.

Джерело: Сквира.info