15 років тому почалась Помаранчева революція

image
22 Листопада 2019, 09:11
Поділитися:

22 листопада вважається початком Помаранчевої революції, яка призвела до безкровної зміни влади в Україні 15 років тому. Саме цього дня, наступного після ІІ туру виборів Президента України, кияни, а згодом і жителі регіонів, вийшли на масові протести проти фальсифікації волевиявлення. Основні маніфестації відбувалися на Майдані Незалежності в Києві.

Того дня кандидат у президенти Віктор Янукович устиг оголосити себе переможцем. Відповідні цифри давала і ЦВК. Утім, опозиція вказувала на втручання у систему підрахунку голосів Центрвиборчкому, що дозволяло «переписати» результати волевиявлення. Згодом результати ІІ туру виборів скасував суд, призначивши перевибори.

Широкомасштабні протести на вулицях столиці, а також інших міст, змусили тодішню владу рахуватися із голосом людей. Попри всі побоювання, влада перейшла до опозиції безкровно.

Як пригадують активісти з Броварів, жителі міста активно брали участь у протестах на столичному Майдані Незалежності. Менш як за рік після перемоги, влітку 2005 року, щойно реконструйована центральна площа Броварів отримала назву майдану Свободи – саме на згадку про події Помаранчевої революції.

Через 9 років, 21 листопада 2013 року, в Україні знову запалав революційний дух. Кияни вийшли на перший протест – проти відмови президента Віктора Януковича від євроінтеграції України. Почались студентські страйки. А після побиття студентів українці стали виходити на протести знову масово. Цього разу влада була жорстокішою і вдалась до вбивств, та все ж програла.

На згадку про події Помаранчевої революції та Євромайдану вчора в Україні відзначили День Гідності і Свободи. У Броварах, де 6 років тому також відбувались активні протести, учора провели декілька кінопоказів, виставок і вшанувань пам’яті загиблих. За іронією долі, чинний міський голова Броварів під час Революції Гідності виступав проти протестувальників, перебуваючи в лавах Партії регіонів.

Головне зображення – Ігор Костін

Читайте також:

Кінопокази і виставки: як святкуватимуть День Гідності та Свободи 21 листопада

 

Джерело: Трибуна Бровари