Поліція не має права зупиняти авто, аби лише перевірити наявність автокрісла

image
21 Листопада 2019, 21:09
Поділитися:

За перевезення дітей в автомобілі без спеціальних автокрісел – штраф. Відповідний закон набув чинності. Якщо дитині менше 12 років або її зріст менший за 145 сантиметрів, у машині вона має їхати в автокріслі, бустері або спеціальній люльці.

За даними лікарів-травматологів, під час ДТП дитина, яка не перебуває в автокріслі отримує більш серйозні черепно-мозкову травму і пошкодження хребта. Перелом нижніх кінцівок спостерігаються частіше у дітей, що незафіксовані в авто. Тому питання перевезення дітей має бути в пріоритеті не тільки через оновлені штрафні санкції. 

 У законі йдеться, що зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають накладення штрафу на водія за порушення правил перевезення дітей в розмірі 30 
(510 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, вчинене повторно протягом року – 50 (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Але наразі поліція не має права зупиняти автомобіль, щоби тільки перевірити наявність автокрісла, потрібна інша причина. 

Якщо ви маєте дітей до 12 років, але ще не придбали автокрісло для малечі, вам цікаво буде дізнатись, як правильно його обрати, щоб дійсно гарантувати безпеку своїй дитині. Ось важливі поради: 

 

1.  Комфорт малечі – важливий нюанс. Тому, купуючи цей аксесуар, дозвольте малечі «приміряти» сидіння – нехай посидить в ньому кілька хвилин, аби стало зрозуміло, наскільки їй зручно. Бажано, щоб у автокрісла була опція регулювання кута нахилу спинки, тоді малюк зможе не просто сидіти, але й спати в дорозі….

2. Крісло має легко встановлюватися і транспортуватися Обираючи автокрісло, звертайте увагу на те, наскільки легко його транспортувати, як саме аксесуар кріпиться та чи достатньо надійно фіксується. 

 

3. Зверніть увагу на класифікацію автомобільних крісел Передусім простежте, щоб автокрісло відповідало вазі дитини. Аби не помилитися, перед купівлею доцільно зважити малюка, врахувати його вік і фізіологічні особливості. 

4.Ремені безпеки Наявність три- або п’ятиточкових ременів безпеки у кріслах для малюків до трьох років є обов’язковою. Без них, у разі ДТП чи інших непередбачуваних ситуацій, дитина ризикуватиме отримати серйозні травми хребта і черевної порожнини.

 

5. Амортизуючі прокладки в місцях з’єднання ременів У кріслах, які встановлюються лицьовою частиною відповідно до напрямку руху автомобіля, мають бути спеціальні прокладки в місцях з’єднання ременів безпеки. Зазвичай вони знаходяться особливо делікатній ділянці – поблизу дитячого паху. Саме на цю зону можуть виникати навантаження при ударах чи різких гальмуваннях авто, а широка та пружна прокладка – найкращий захист від дискомфорту чи навіть травм у таких місцях, що особливо важливо для хлопчиків.

 

6. Надавайте перевагу кріслам, що відповідають європейським стандартам якості та були неодноразово перевірені виробниками й іншими авторитетними організаціями за допомогою різних краш-тестів. 

 

Лише за цей рік в Україні сталося близько 4 тисяч ДТП з дітьми: із них 3800 дітей травмувалися та 148 загинули. Ви ще вагаєтесь, чи потрібне автокрісло вашій дитині?

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини