Генплан Гори знищить ліс?

image
20 Листопада 2019, 21:51
Поділитися:

24 грудня 2019 року у Горі заплановані громадські обговорення нового проекту Генерального плану села. Селяни вважають, що цим документом ціленаправлено знищується ліс, адже запропонований сільським головою Генплан залишить село без прилеглого до населеного пункту лісового масиву — його забудують висотками та елітними котеджами. «Вісті» вивчали тему.

Генеральний план села Гора затверджений 2015 року. Частиною дев’ятою статті 17 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачається, що зміни до генплану населеного пункту можуть вноситися не частіше, ніж один раз на п’ять років. Але Гірська сільрада замовила містобудівний моніторинг і за його результатами прийняла рішення внести зміни раніше.

Замовили без погодження — люди бунтують

Договір на розробку змін до існуючого Генплану було укладено 14 серпня 2019 року між головою села Романом Дмитровим та ТОВ «Девелопмент АІ». За словами окремих депутатів, голова села проігнорував раніше створену робочу групу, яка мала контролювати процес створення нового Генплану, уклавши угоду на його проектування без погодження з членами групи.

11 листопада, після того, як на обговорення було надано ескіз оновленого Генплану, стало відомо про його існування і громадськість забила на сполох. За твердженнями селян, новим Генпланом передбачається знищення прилеглого до села лісу через зміну цільового призначення землі для забудови зеленого масиву багатоповерховими будинками та котеджами.

Порушення є: робоча група не працювала

Більшість населення Гори погоджується з потребою оновлення Генплану, проте активісти знайшли порушення з боку сільського голови у невідповідності його дій під час замовлення розробки нового Генплану.

«13 листопада сільським головою Романом Дмитровим було підписано акт виконаних робіт із ТОВ «Девелопмент АІ» щодо внесення змін до Генплану. Вартість робіт — 1,4 млн грн із сільського бюджету, а 1 млн грн із цієї суми вже сплачено за виконані роботи. Обурює, що Дмитрів не узгоджував виготовлення нового Генплану ні з депутатами, ані з громадою. Будь-які зміни в Генплані повинні пройти розгляд та обговорення в робочій групі. Лише після узгодження всіх питань можливе оголошення громадських обговорень», — коментує депутат сільради та член ГО «Громада Гори» Олександр Карасевич.

За його словами, задовго до замовлення нового Генплану була створена спеціальна робоча група з представників депутатського корпусу. Проте окремі члени групи написали заяви про вихід після представлення ескізу Генплану. Тож активісти вважають, що такі дії ведуться задля знищення робочої групи та можливості безконтрольних дій.

Депутати коментують

За словами депутата Василя Чайки, з робочої групи він вийшов через свою зайнятість на іншій роботі. «Я працюю в аеропорту «Бориспіль», тож часу на депутатську роботу майже не лишається. Рішення вийти зі складу групи прийняв через слухи за спиною про «темні справи» щодо розподілу територій села», — прокоментував ситуацію депутат Гірської сільради Василь Чайка.

Його колега Василь Потоцький, який також написав заяву на вихід із робочої групи, пояснив свій вчинок. «Я вийшов зі складу робочої групи, бо вважаю, що працювати над створенням нового Генплану мають усі депутати однаковою мірою. Я підтримую розширення меж села, адже вважаю, що це його розвиток. Але за рахунок лісу робити це не дозволю!» — висловив свою позицію депутат Потоцький та уточнив, що бачив ескіз Генплану лише один раз під час його презентації в сільській раді, після чого у нього виникли певні зауваження, які депутат буде відстоювати задля повноцінного розвитку Гори.

Збирають підписи під відкритим листом

19 листопада ГО «Громада Гори» запропонувала односельцям поставити підпис під відкритим листом із вимогою до голови Гірської сільради та депутатів визначити земельні ділянки, які знаходяться в Гірському лісі як «землі лісогосподарського призначення».

«Шокуючим для громади стало те, що більшу половину лісу, виявляється, прихватили невідомі особи, без погодження з громадою. І тепер нас ставлять перед фактом, що ліс уже не наш, і треба змінити цільове призначення, надавши таким чином дозвіл на вирубку та забудову НАШОГО ЛІСУ», — вказується у відкритому листі.

Громадськість вимагає аби сільський голова та депутати привели у відповідність до фактичного стану цільове призначення земель, де розташований ліс (далі цитата із листа): «…від Бориспільської траси на півночі до поля на півдні, від вулиці Лісової на сході до меж села Щасливого на заході (за виключенням АЗС «Сокар», Автосалонів «НІКО», будівель лісництва та ТІЗ «Зелений Маєток» та кладовища). Люди хочуть, щоб ці землі віднесли до земель лісогосподарського призначення».

«Є розпорядження РДА»

Роман Дмитрів 20 листопада прокоментував причини розробки нового Генплану:

— Я вважаю, що новий Генеральний план дасть можливість збільшення податкових надходжень до бюджету сільської ради, поліпшить ситуацію із забезпеченням мешканців Гірської громади земельними ділянками за рахунок територій, що заплановані до включення в межі села, дасть можливість побудувати нову транзитну дорогу в зоні, визначеній під землями зовнішнього транспорту, яка запроектована в зоні обмежень ДП МА «Бориспіль» та розвантажить вулицю Центральна.

Також за його словами, у відповідь на звернення громадян та Аналітичний звіт за результатами містобудівного моніторингу, у жовтні 2018 року сільська рада звернулась до голови Бориспільської РДА з проханням прийняти дострокові зміни до Генплану Гори. «Було видано розпорядження голови Бориспільської РДА від 02.10.2018 року №1114 «Про дострокове внесення змін до Генерального плану села Гора Гірської сільської ради Бориспільського  району Київської області», — підкреслив Дмитрів.

Він запевнив, що зауважень від депутатів або членів робочої групи до 11 листопада (дати початку громадських слухань) до сільської ради не надходило.

 

Станом на листопад 2019 року в адміністративних межах Гірської сільради перебуває 250 га лісового масиву ДП «Бориспільський лісгосп».

«Ділянка лісу, яка тепер передбачається під забудову, вибула з меж лісгоспу через розпорядження Київської ОДА у 2004 році, бо на той час облдержадміністрації мали повноваження керувати призначенням державних земель», — розповів «Вістям» старший лісничий ДП «Бориспільський лісгосп» Анатолій Гусак.

 

21 листопада о 10.00 заплановане сесійне засідання Гірської сільради. Активісти закликають односельців прийти на засідання та вимагати у депутатів своїх округів обіцянки не голосувати за новий Генплан, бо знищення зелених зон не може бути виправданням.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама