Програма медичних гарантій, «Доступні ліки» та розвиток «швидкої» – плани на 2020 рік

image
18 Листопада 2019, 20:26
Поділитися:

14 листопада Верховна Рада України проголосувала за Державний бюджет на 2020 рік. Фінансування охорони здоров’я встановлене на рівні 113 млрд грн. Це на 13 % більше за бюджет 2019 року. У зв’язку з цим у МОН розповіли про пріоритетні напрями галузі на наступний рік.

У квітні 2020 року в Україні вперше запрацює Програма медичних гарантій (ПМГ). Вона містить 6 видів медичної допомоги: первинну, спеціалізовану амбулаторну, госпітальну, екстрену, паліативну, реабілітацію, а також реімбурсацію лікарських засобів.

Це означає, що у квітні 2020 року принцип «гроші йдуть за пацієнтом» запрацює на всіх рівнях. Програму медичних гарантій реалізовує Національна служба здоров’я України.

На ПМГ виділено 72 млрд грн, що складає 64 % від бюджету на всю медичну галузь:

на первинну медичну допомогу − 19,1 млрд грн;
на спеціалізовану амбулаторну та госпітальну допомогу за новою моделлю фінансування  з 1 квітня 2020 року закладено 44,4 млрд грн;
на екстрену медичну допомогу, яку надаватимуть у межах ПМГ − 4,6 млрд грн (на 22 % більше);
на медичну реабілітацію − 0,5 млрд грн;
на паліативну медичну допомогу − 0,3 млрд грн.
окремо закладені кошти на розвиток екстреної медичної допомоги − 1,9 млрд грн.

У наступному році на фінансування урядової програми «Доступні ліки» народні обранці передбачили  2,1 млрд грн, що на 1,2 млрд грн більше, ніж цьогоріч.

На лікування цукрового та нецукрового діабету на наступний рік виділено близько 1,2 млрд грн. Із квітня 2020 року відбудуться суттєві зміни у реімбурсації препаратів інсуліну – фінансування здійснюватиме Національна служба здоров’я України. А у першому кварталі відповідне фінансування здійснюватиметься за субвенцією.

Читайте також:

Ожиріння та діабет 2-го типу можуть виникнути за невеликих відхилень у роботі імунної системи, – науковці
«Доступні ліки»: у 17 аптеках Броварів можна отримати пільгові медикаменти. ПЕРЕЛІК
Закрити лікарняний лист можна буде телефоном

Джерело: Трибуна Бровари