«Мер дав нам три місяці»

image
16 Листопада 2019, 15:38
Поділитися:

«Мер дав нам три місяці» Геннадій Зотов, призначений в.о. начальника КП УМГ, отримав наказ в стислий термін вирішити сміттєву проблему Вишневого. В інтерв’ю новий керівник розповів, яким чином він збирається налагодити системну роботу підприємства.

–   Геннадію Івановичу, здається, Ви раніше вже працювали в УМГ?

–  Так, в 2016 – 2018 рр. був головним інженером. Потім я звільнився із КП УМГ, рік займався іншими справами. Зараз запросили повернутися до підприємства на позицію керівника, призначили виконуючим обов’язки. Головне завдання, яке поставив міський голова Ілля Діков, в найкоротший термін вирішити сміттєву проблему.

–   Ви і раніше на підприємстві займалися вивозом сміття?

–  Ні, я займався переважно внутрішньобудинковими мережами. Питання вивозу сміття тоді не було якоюсь болючою точкою, система працювала як годинник без зайвого втручання керівництва. Згадую, тільки один раз під Новий рік у нас були всі контейнери завалені. В ніч з 31 грудня на 1 січня я витягав наших водіїв з-за святкових столів вдома, разом із ними виводив сміттєвози на маршрути.

–    Справді, такої проблеми, як вивіз сміття у нас ніколи не було. Що сталося?

–    Перший дзвіночок був у 2017 р., коли за вимогами екологів закрили полігон побутових відходів в Тарасівці. УМГ почало вивозити сміття до Василькова, це майже 50 км в один бік. Але тоді споживачі, фактично, не відчули цих змін, оскільки у нас працювали нові сміттєвози, закуплені за рахунок міського бюджету. Нові МАЗи без проблем, по кілька разів на день, долали цю відстань до полігону і назад. Трьох машин цілком вистачало на місто. Вони від’їздили 2018 рік, а вже цього року техніка «посипалась». Машини не витримують таких великих пробігів. Сьогодні ми ремонтуємо одне, завтра ламається щось інше. Маршрути не витримуються. З вечора ми не розуміємо, скільки машин вийде на лінію завтра. Люди звалюють сміття поруч із переповненими контейнерами. Наші люди не можуть це вчасно прибрати, бо двірниками в УМГ працюють переважно жінки похилого віку – і на даний момент я можу тільки їм обіцяти, що це тимчасові труднощі, завтра буде легше… Називаючи речі своїми іменами, це хаос.

–    Можливо, справа ще й в тому, що сміття у Вишневому стає дедалі більше?

–   Ні, сміття стає у Вишневому менше.

–    Менше? Чому?

–    Цього року почали будувати закриті майданчики, ключі від яких є тільки у мешканців навколишніх будинків. Вже встановили одинадцять майданчиків. Взагалі по місту їх має бути двадцять. Це створює незручності для мешканців сусідніх населених пунктів, які звикли викидати сміття у Вишневому. По камерах видно, як машини під’їжджають до одного майданчика, потім шукають інший – де б викинути. В березні-травні минулого року ми збирали 1 тисячу тон побутових відходів в місяць, в жовтні – 880 тон. Гадаю, коли добудуємо всі майданчики, то об’єм вивозу стане ще меншим. Я оцінюю загальний об’єм «транзитного» сміття до 300 тон на місяці.

–     Чому вони не хочуть викидати у себе в населених пунктах?

–    А навіщо, коли є Вишневе? Приватний сектор в навколишніх селах взагалі не облаштований контейнерами. Куди вони викидають сміття? Дорогою на роботу, проїжджаючи через наше місто.

–    Але сміттєві майданчики геть не вирішили проблеми. Контейнери в них дуже часто так само переповнені, а поруч з огорожею звалюють пакети ті, у кого немає ключів.

–     Це проблема вивозу, а не самого майданчика. Місце збору сміття має виглядати благоустроєним. В контейнерах не повинні порсатися особи без певного місця проживання, збираючи пластик та картон і викидаючи решту на асфальт. До речі, тут я хотів би звернутися до мешканців. Будь ласка, не пускайте бомжів до сміттєвого майданчику, не залишайте двері для них відкритими. Будь ласка, не треба навмисно псувати обладнання – нищити освітлення, знімати доводчики, ламати огорожу. Коли налагодимо систему вивозу, ви самі побачите, що з благоустроєним майданчиком місце збору сміття стало виглядати набагато краще.

–     До речі, щодо терміну. Коли робота комунальної служби із вивозу сміття буде налагоджена?

–    Мер дав нам три місяці.

–    Що саме комунальні служби будуть робити для того, щоби системно налагодити вивіз сміття?

–    Перевантаження сміття. Наші машини збиратимуть сміття з контейнерних майданчиків міста, потім маємо перевантажити на великий сміттєвоз, який буде їздити від Вишневого до полігона. Таким чином ми радикально зменшимо пробіг наших машин. Вони будуть їздити тільки по місту і, відповідно, менше ламатися. Зараз працюємо над цим технічним рішенням.

–    Ви кажете три місяці?

–    Сподіваюся, раніше, але не буду забігати наперед. У будь-якому разі, без діла не сидимо.

Джерело: Офіційний веб-сайт Вишневої міської ради