Гірську ОТГ хочуть «злити»

image
14 Листопада 2019, 20:05
Поділитися:

11 листопада на електронну пошту окремих сільських рад Бориспільського району надійшли листи із закликом звернутися до голови Київської ОДА Олексія Чернишова, аби область не допустила формування Гірської об’єднаної громади. Хто автор повідомлень та чим це може завадити на шляху до ОТГ, розбиралися «Вісті».

«Бої» за формування об’єднаних територіальних громад набирають обертів, бо, згідно із законом, процедура добровільного об’єднання завершується.

Прикладом боротьби за ОТГ для всієї Київщини стала ситуація в Бориспільському районі. Так, до редакції «Вістей» надійшла інформація, що певні особи намагаються не допустити формування Гірської ОТГ будь-якими методами, не цураючись навіть найбрудніших спроб. Однією з таких стали електронні листи, які надійшли до суміжних із потенційною територіальною громадою сільських рад із проханням до сільських голів перенаправити їх від свого імені до Київської ОДА. Автор листів намагався переконати сільських голів, що формування Гірської ОТГ, далі цитата з листа:

«…призведе до розбалансування та унеможливить подальший процес децентралізації в районі, забираючи можливість створення фінансово спроможних громад».

«Громада __________ сільської ради звертається до вас з проханням не допустити хаотичного процесу децентралізації у Бориспільському районі, шляхом створення Гірської ОТГ, оскільки дії призведуть до розбалансування та унеможливлять подальший процес децентралізації в районі, забираючи можливість створення фінансово спроможної громади».

Голова села Гора Роман Дмитрів повідомив «Вістям», що процес створення Гірської ОТГ триває, вся громада очікує на висновки від Київської ОДА. «Я не можу розповсюджувати чутки, хоча знаю про таку інформацію. Жоден сільський голова зі мною не обговорював дану тему, тому коментувати ситуацію не можу», — сказав Дмитрів.

Олександр Кульчицький, голова ГО «Громада Гори» та депутат Гірської сільради, із однодумцями боровся за створення даної територіальної громади. Тож він стверджує, що листи надійшли до Великоолександрівської, Вишеньківської, Гнідинської та інших сільських рад, що не входять до потенційної Гірської ОТГ.

«Листи надійшли з електронної пошти Бориспільської райради. Ми здогадуємося, хто є їхніми авторами, але поки потримаємо паузу. Шкода, що нас не сприймають як громаду, яка має право і вміє ним користуватися. Ніхто не врахував, що в Горі живуть самодостатні люди. Раніше ми були донором для району, а тепер стали ласим шматком для можливих Вороньківської чи Бориспільської ОТГ», — стверджує Кульчицький.

За його словами, голови вищеназваних сільрад запевняли, що підписувати подібні листи не будуть. «Хоча ці листи не мають юридичної сили, але незрозуміло, чому автор не врахував створення Золочівської чи Пристоличної громади, а ініціює блокування об’єднання Гірської?» — зауважив голова ГО.

Керівництво району не в курсі

Із запитанням про листи з нібито кабінетів Бориспільської райради «Вісті» звернулися до голови районної ради Владислава Байчаса. Керівник запевнив, що вперше про це чує, тож допомогти у вирішенні даного питання не може. 

Бориспіль не здається

Як відомо, офіційний Бориспіль запропонував свій варіант об’єднання всього району в єдину громаду з центром у Борисполі. Натомість окремі села прийняли рішення діяти самостійно і юридичний процес створення окремих ОТГ вже завершується.

Ярослав Годунок, секретар Бориспільської міської ради, говорить, що він разом із керівництвом Борисполя зробить усе, щоб Бориспільська громада була спроможною та єдиною на увесь регіон.

«Нечесно виходить: у ситуації створення об’єднаних громад бідні села кинуті напризволяще, а окремі «князьки» хочуть «рулити» громадою. Ми усі будували аеропорт (від Щасливого до Старого), то чому дана (Гірська) ОТГ має відокремлюватись від усіх?» — заявив Годунок.

Оббивають високі пороги

Активісти та небайдужі жителі сіл, які бажають увійти до складу Гірської ОТГ (Гора, Мартусівка та Ревне) щодня бувають у Київській ОДА та облраді, де їм обіцяють підтримку, але офіційні висновки з області затягуються. Так, остання зустріч активістів була 12 листопада із депутатом ВР по 98 округу Сергієм Буніним, який також підтримує селян.

Напередодні, 11 листопада, представники ГО «Громада Гори» зустрічалися з Віталієм Безгіним, головою підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Безгін пообіцяв, що на профільному комітету ВР при розгляді питання ОТГ Київщини нашій темі приділять час. Очікуємо позитивного висновку щодо Гірської ОТГ від голови Київської ОДА», — розповіли активісти ГО «Громада Гори».

6 листопада представники громади говорили з очільницею Міністерства розвитку громад та територій України Альоною Бабак. За словами активістів, вона підтримує ідею Гірської ОТГ та пообіцяла сприяти у вирішенні даного питання.

Вказівка КОДА

Департамент містобудування та архітектури Київської ОДА наразі проводить роботу щодо розробки проекту змін до Перпективного Плану.

Так, 5 листопада голова Київської облдержадміністрації Олексій Чернишов провів розширену нараду за участі голів РДА, голів міських, селищних та сільських рад.

«Перспективний План — це база для завершення створення ОТГ органами місцевого самоврядування. Тут існують протиріччя. Але не слід забувати і про позицію Міністерства розвитку громад та територій і Кабінету Міністрів», — зауважив очільник Київщини, вказавши, що питання формування ОТГ потрібно вирішити швидко.

За його дорученням голови протягом тижня завершать опрацювання пропозиції щодо Перспективного Плану.

Київщина «пасе задніх»

На Київщині створено 22 ОТГ. Згідно з вимогами оновленого Перспективного Плану ОТГ дев’ять.
Загалом створеним проектом змін до Перспективного Плану на території Київської області передбачається формування від 65 до 72 ОТГ.
Нещодавно Департаментом містобудування та архітектури КОДА затверджено включення Глевахівської громади Васильківського району, Томашівської громади Фастівського району та Ташанської і Циблівської громад Переяслав-Хмельницького району.

Рейтинги

Рейтинг областей щодо формування спроможних громад очолили Житомирська, Дніпропетровська, Хмельницька, Чернігівська та Запорізька області.

На останніх позиціях рейтингу – Київська, Кіровоградська, Закарпатська,  Вінницька та Львівська області.

У 78 районах України досі не створено жодної ОТГ. Найбільше таких районів у областях: Київській – 9, Харківській – 12, Одеській – 10, Кіровоградській – 9, Вінницькій – 6, Херсонській – 5, Донецькій – 5, Закарпатській – 4, Львівській – 4.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама