Школи без мила та туалетного паперу

image
14 Листопада 2019, 15:33
Поділитися:

У соцмережі Фейсбук у групі бориспільської спільноти з’явився допис батька школяра, в якому той висловив обуренням фактом відсутності в туалеті школи № 6 туалетного паперу — на його зауваження адміністрація школи не відреагувала.

До обговорення долучилися батьки інших школярів міських шкіл, і виявилося, що проблема спільна: у навчальних закладах відсутні туалетний папір, мило та питна вода. Натомість у школах досі практикуються добровільно-примусові внески до шкільного та класних фондів, які здійснюють уже «заборонені» батьківські комітети за рекомендації адміністрацій.

Батьки обурені

Наводимо деякі із коментарів дописувачів, обурених відсутністю базових потреб для дітей

«Для мене це дикість. Школа витрачає 297 тис. 900 грн на нові парти для НУШ, але за фактом на першачків їм начхати. Я впевнений, що директор і завуч не лізуть на перерві до сумочки за своїм особистим рулоном паперу».

«Папір — це не щось надприродне, дороге чи ексклюзивне, його відсутність — показник неповаги до базових потреб дітей».

«У нашій школі навіть віник із совком, швабру і т.д. в клас потрібно купувати за батьківські гроші! Виявляється, це велика розкіш для школи!»

«Зайшла в туалет в 5-й школі — двері не зачиняються, сморід на весь поверх, брудно… Паперу немає».

Щоб з’ясувати ситуацію, «Вісті» звернулися за коментарем до управління освіти і науки Бориспільської міської ради.

«Усі забезпечені санітарно-гігієнічними засобами»

Заступник начальника управління Катерина Шабан запевняє, що школи повністю забезпечені витратними матеріалами, в т.ч. туалетним папером та милом, кошти на це виділяються із міського бюджету на постійній основі. «Школи, які належать до централізованої бухгалтерії (а це всі школи Борисполя, за винятком «Ліцею «Дизайн-Освіта» та НВК ім. К. Могилка), отримують необхідне в матеріальній формі. Тобто за заявками директорів формується потреба у гігієнічних засобах, потім місто через систему «Прозоро» закуповує їх та розподіляє між школами згідно із заявками адміністрацій шкіл. Гігієнічні засоби отримуються керівництвом шкіл та зберігаються в підсобних приміщеннях, наповнення туалетів засобами гігієни є функцією завгоспів, які є в кожній школі, і контролюється адміністрацією закладів освіти. Школи з власною відокремленою бухгалтерією – «Ліцей «Дизайн-Освіта» та НВК ім. К. Могилка — теж подають заявки на гігієнічні матеріали, але отримують їх у грошовій формі, і потім на власний розсуд закуповують предмети гігієни», — коментує Шабан.

Варто цікавитися. Можна зробити висновок: батьки мають право вимагати наявності мила та паперу в шкільних туалетах та цікавитися, куди витрачаються виділені на освітній заклад кошти із міського бюджету.

«Вода з крану придатна до вживання»

«Вісті» поцікавилися, чи забезпечені учні питною водою За словами Катерина Шабан, питний режим в закладах освіти організований відповідно до державних стандартів.

«Перед початком навчального року проводиться обстеження водопровідних мереж, а  КП ВКГ «Бориспільводоканал» бере проби водопровідної води. Після лабораторних досліджень надається висновок, чи придатна вона до споживання. Відповідно до цьогорічного аналізу води в навчальних закладах, усе відповідає нормам. Тож вчителям рекомендовано кип’ятити воду із водопроводу в чайнику та охолоджувати, щоб діти могли втамувати спрагу», — пояснила Катерина Шабан.

Також співрозмовниця нагадала, як раніше в школах встановлювалися питні фонтанчики, але з їх експлуатацією та обслуговуванням були складнощі: вода ставала непридатною до вживання, накопичувала небезпечні речовини, фільтри потребували частої заміни, тому від фонтанчиків відмовилися.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама