У 2020-му востаннє ремонтуватимуть будинки за кошти міста – новини з бюджетних слухань

image
13 Листопада 2019, 22:37
Поділитися:

Традиційні бюджетні слухання цього року відбуватимуться 12, 13 та 14 листопада. Чиновники розповіли депутатам і ЗМІ про використання бюджетних коштів у 2019 році та про плани управлінь на наступний рік. Цього року чиновники з обережністю планували бюджети з огляду на загальну ситуацію з міським бюджетом, депутати також не виказували «нездійсненних побажань». Чого варто чекати та на що не варто сподіватися містянам – читайте у репортажі.

Бюджетні слухання – не планування міського бюджету на наступній рік, а можливість для депутатів і чиновників розібратися у бюджетних питаннях та спробувати розставити «акценти» на напрямках витрачання коштів. За останні 4 роки виготовлена значна  кількість проєктів в усіх сферах, що важко відслідкувати, як рухаються ті або інші напрямки. Профіцит міського бюджету протягом 3-х років створював ілюзію «нескінчених можливостей» та дещо заважав раціональному використанню ресурсів. Наразі й чиновники, і депутати розуміють, що проєктів багато, ресурсів – обмаль, тому вчаться розмірковувати відповідно до можливостей бюджету.

Читайте також: Битва за акциз із продажу пального: податок може обвалити міський бюджет 

13 листопада 2019 року розглядалися кошториси УБЖКГІТ, управління освіти та науки, відділу культури та  відділу фізкультури і спорту.

УБЖКГІТ: 2020 рік – останній, коли мова йде про ремонт житлового фонду за рахунок бюджету 

Управління почало свою доповідь із однієї з найбільш затребуваних програм –підтримки ОСББ. У 2018 році на цю програму витрачено 3576,0 тис.грн, у 2019 році 6 413,0 тис.грн, на наступний планують 7455,0 тис.грн.  ОСББ та ЖБК, які місто підтримує у наступному році, пройшли конкурсний відбір. Усього заявок на участь у програмі надійшло на близько 19 млн.грн, повідомила начальниця УЖКГІТ Світлана Решетова. Пріоритетними на участь у програмі визнано ті ОСББ, які створилися нещодавно, звернулися вперше або не можуть без допомоги міста пройти опалювальний сезон.

Читайте також: У наступному році місто підтримає 13 ОСББ  

Тема озеленення міста викликала безліч запитань від депутатів. Усього в 2019 році на озеленення витрачено 2 470,0 тис.грн, у наступному планують – 6 050,0 тис. грн. Але левову частину від цих коштів заплановано на довгоочікувану інвентаризацію зелених насаджень та дезінсекцію в парках «Перемога» та «Приозерний». Щодо самого озеленення, то Світлана Решетова повідомила, що дерев на вул. Київській не буде, позаяк це неможливо технічно через велику кількість інженерних мереж, але висадять кущі. З цікавинок, які незабаром з’являться на Київській, – у сквері біля прокуратури висадять магнолії і сакури.

Щодо можливості поливу зелених насаджень у дворах будинків, то це питання вирішуватиметься управляючими компаніями, які виграють конкурс на управління колишніми комунальними будинками.

Згадали чиновники і про програму «Безпечне місто», яка закінчується в цьому році (але з наступного року буде нова аналогічна програма). Ця програма – одна з небагатьох, яка профінансована повністю, а в рамках програми встановлено 90 відеокамер спостереження. За словами Світлани Решетової, дані з камер затребувані у правоохоронців та адвокатських компаній.

Напрямок, який вражає сумою фінансування, –  будівництво та ремонт дитячих майданчиків: у 2019 році на це витрачено 6 295,0 тис.грн, але у черзі маємо майданчиків на понад 21 млн грн. Серед них – два унікальних: «інклюзивні» для дітей із інвалідністю Один розташується біля ЗОШ № 10, інший – у парку «Перемога « біля озера (вже представлений проєкт).

Читайте також: Понад десяток дитячих та спортивних майданчиків заплановано побудувати/капітально відремонтувати в Броварах вже цього року 

Щодо заходів у межах програми боротьби з підтопленням, то в 2019-му переважно виготовляли проекти. Протягом року роботи із відведення дощових вод здійснили лише на вул. Стельмаха. Також маємо 4 готових проєкти та ще 5 – у стадії проєктування.

Читайте також: Боротьба з підтопленням Броварів: початок є, кінця – не видно 

Але найбільшу частину слухань тривала емоційна промова Світлани Решетової до депутатів, яка стосувалася ремонтів житлового фонду. Чиновниця наполягала, що ремонт житлового фонду міста, на який у 2019 році витрачено 22 597,0 тис.грн, – це нонсенс, і прийшов час припинити витрачання коштів на приватну співвласність громадян. Чиновниця поінформувала, що з наступного року контролюючими органами здійснюватиметься аудит витрачання бюджетних коштів на ремонт житлового фонду, і такі витрати можуть бути визнані нецільовими. Тому  2020 рік – останній, коли бюджеті кошти витрачатимуться на окремі заходи із ремонту житлового фонду. «Ремонтів під’їздів навіть не чекайте»,  – підсумувала чиновниця.

Управління освіти: за нами залишаються контрольні функції над цілком автономними закладами освіти

Управління освіти представило свій кошторис депутатам, підкресливши, що збільшення кошторису пов’язано із збільшенням кількості учнів у закладах освіти, а також збільшенням мінімальної зарплати та вартості харчування. Усього управління освіти «запросило» у міста на 2020 рік  576 696,3 тис.грн (для порівняння: сума запланованих доходів бюджету – 855 000,0 тис.грн)

Розмова між депутатами і чиновниками цього управління переважно стосувалася нової організації роботи навчальних закладів у зв’язку з їх автономією.  Навіть бюджет управління в цьому році представлений по-іншому: кожна школа та садок має окремий бюджет та свій кошторис витрат.

Читайте також:

Фінансова та юридична автономії: броварські школи відпускають у вільне плавання 
Дитячі садочки Броварів отримали фінансову автономію 

Представниці управління освіти розповіли багато деталей щодо адаптації шкіл та садків до самостійного бухобліку та організації закупівель і запевнили, що надають системну методичну підтримку закладам освіти.

Щодо харчування у садочках та школах, то наводимо цікаві подробиці:

витрати на харчування в 2019 році складали 25,0 млн грн, у 2020-му заплановано 40 млн грн.
Близько 900 дітей в місті мають пільгу на безкоштовне харчування.
Середня вартість денного харчування в школі – 23-24 грн (якщо є власний харчоблок), та 43-44 грн – якщо його немає.
збірник рецептів Євгена Клопотенка не затверджений Кабміном, тому поки що його не застосовують.
У минулому році середня відвідуваність садка дитиною складала 9 днів, зараз – 12 днів.
Порівняно з 2019 роком, вартість продуктів харчування в 2020 році зросла на 33,4%.

Забезпеченість закладів освіти миючими засобами в 2020 році буде на рівні 90%: забезпечити 100% закупок цих засобів неможливо, позаяк є засоби, які не входять у перелік дозволених для закупок за кошти бюджету.

Відділ культури: сезонні «бали» для людей похилого віку повертаються

Відділ культури повідомив депутатам, що в 2019 році мав кошторис у 30,0 млн грн, на 2020 планує 42,5 млн грн. Збільшення пов’язано з відкриттям двох нових закладів – КП «ТепЛиця», його філії «СвітЛиця» та іншими витратами. На організацію міських свят та заходів у 2019 році витрачено 1 669,5 тис.грн. Зокрема, на День міста – 875,0 тис.грн, День захисту дітей – 290,0 тис.грн. У наступному році відділ культури організовуватиме сезонні «бали» для людей похилого віку: усього заплановано 4 таких заходи, на що витратять щонайменше 210,0 тис.грн (оренда залу в ТРЦ «Термінал»).

Також говорили про невеликі зарплати працівників культури, про необхідність ремонту МКЦ «Прометей», про нагальну потребу у відкритті нового приміщення музичної школи, про фонди та періодику для бібліотек, тощо.

Відділ фізичної культури та спорту: «Світлотехнік» повністю завантажений, не вистачає ще одного спорткомплексу

Останнім заслухали відділ фізкультури та спорту. Чиновники цього відділу повідомили, що в 2019 році на міські спортивні заходи витрачено 2,44 млн грн, на наступний рік планують 2,785 млн грн. У середньому на рік у місті проводиться близько 150 спортивних подій. Наступній рік – олімпійський, тому витрати кошторису важко спрогнозувати з високою точністю.

Багато говорили про роботу відремонтованого спорткомплексу «Світлотехнік». Зокрема, начальник відділу фізкультури та спорту Дмитро Рожков повідомив, що у спорткомплексі займаються ДЮСШ із 11 видів спорту: ушу, акробатики, тенісу, боксу, футболу, гімнастики, тощо. Але спортивних об’єктів не вистачає, місто потребує ще одного повноцінного спорткомплексу. А поки що найбільш гостро стоїть питання щодо тренувань та проведення змагань із футзалу (в місті 32 таких команди тільки серед дорослих).

Як показала практика бюджетних слухань минулих років, дійти до консенсусу та визначитися з пріоритетами на рік недостатньо: треба, щоб усі сторони процесу дотримувалися прийнятих рішень. У 2019 році стали масовими випадки, коли депутати схвалили програму, але вона так і не отримала фінансування або отримала невелику частину із передбаченого.

На жаль, у нашому місті ще немає культури планування бюджету на середнєстрокову перспективу, також немає культури беззаперечного дотримання узгодженого бюджету. На практиці бюджет багато разів на рік «перекроюється» в ручному режимі на догоду тимчасовим вигодам або навіть політичним гаслам.  А враховуючи, що нас чекає рік «передвиборчих обіцянок», передбачуваність бюджету взагалі під великим питанням.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари