Святковий ярмарок, пригощання млинцями та лазання по стовпу за черевиками: як і коли в Броварах святкуватимуть свято Масляної

image
6 Березня 2019, 08:30
Поділитися:

Уже другий день триває Масляна (04-10.03.2019). Православні християни звуть останній тиждень перед Великим постом Сирною або М’ясопусною седмицею. Наші праотці у кожний день Масляної вкладали певний смисл. У понеділок – Зустріч, перший день тижня відкривав Вузьку Масляну. Вранці свекри відправляли невістку до батьків, а ввечері самі йшли до сватів, щоб домовитися про місце й час гулянь. Цього дня починали пекти млинці. Перший – дарували незаможним сусідам, щоб вони пом’янули померлих.

Вівторок – Загравання, цього дня відбувались оглядини дівчат на виданні. Батьки прагнули скоріше зісватати молодят, адже під час Великого посту Церква не вінчає. Тому у вівторок парубки з дівчатами ходили одне до одного в гості на млинці. Якщо все складалося добре, то після Пасхи грали весілля. 

У середу – Лакомки. Зять приходив до тещі на млинці й приводив друзів. Мама майбутньої дружини уважно стежила, як парубок себе веде за столом. У народі говорили, якщо чоловік обирає млинці з солоною начинкою, то в нього важкий і впертий характер. Якщо ж він їсть солодкі – то буде з дружиною м’яким та лагідним. У цей день було прийнято їсти млинців скільки душа забажає.

Четвер називався Розгуляєм. Цього дня починалася Широка Масляна. Люди розважались на повну: каталися на санях, влаштовували кулачні бої та битви за снігові міста, співали пісні, палили ритуальні багаття, стрибали через вогонь.

У п’ятницю Тещини вечірки. Тепер уже теща приходила до зятя з компанією подруг. Донька пекла млинці для чоловіка й гостей.

У суботу були Зовицини посиденьки. Молоді невістки запрошували до себе зовиць та інших родичів чоловіка. Якщо зовиця була незаміжня, то невістка запрошувала своїх незаміжніх подруг, якщо навпаки – то в гості звали заміжню рідню. Невістка мала обов’язково щось подарувати зовиці.

У неділю проводжали Масляну. Проводи або Прощена неділя найголовніший день Сирної седмиці – заговіння перед Великим постом. І до тепер віряни просять прощення одне в одного за все, що трапилось протягом року. У цей день прощалось усе й усім, це був кращий день для того, щоб примиритися з близькими. Увечері поминали померлих, ходили на цвинтар. Також у неділю спалювали чучело Масляної. До місця спалювання його везли на санях з кіньми – масляним поїздом. Попіл розвіювали на полях, щоб рік був урожайним. У деяких місцевостях Масляну ховали, це була пародія на церковну процесію.

У Чистий понеділок народ тужив за Масляною. Люди горювали, що веселий розгульний тиждень пройшов і їли пісні млинці з конопляною або соняшниковою олією.

Як же будуть святкувати свято Масляної в Броварах, розповіла виданню «At Brovary» начальниця відділку культури м. Бровари Мелікова Катерина Володимирівна.

Головне святкування свята Масяної в Броварах відбудеться в неділю 10-го березня. 

З 08:00 до 15:00 вздовж бульвару Незалежності (від вул. Гагаріна до МКЦ «Прометей») пройде святковий продуктовий ярмарок. У цей час буде змінено схему руху міжміських маршрутів № 402, 403, 332 та на міських №3, 5,10. Дорогу перекриють від перетину бульвару Незалежності з вулицею Гагаріна та заїзду перед міським культурним центром з 07:00 до 15:00. Об’їзд організують вулицями Короленка, Лагунової Марії, Гагаріна, Героїв УПА.

 

З 10:00 на майданчику біля ж самого МКЦ «Прометей» (вул. Незалежності, 4) будуть проходити святкові заходи. На сцені будуть виступати аматорські художні колективи, а біля сцени будуть пригощати святковими млинцями, цукерками, чаєм, святковим кулішем та іншими смаколиками. 

Запланована таком розважально-ігрова програма та звичайно лазання по стовпу за черевиками. За вдале таке лазання можна отриманні цінні призи (телевізор, планшет, мікрохвильова піч, термокружка тощо).

 

Тож у неділю всі броварчани та гості нашого міста можуть окунутися у традиції святкування старовинного свята Масляної, запастись на ярмарку різноманітними продуктами харчування, пригоститися святковими смаколиками та навіть виграти цінні подарунки.

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed