Громадські роботи для безробітних: тимчасова робота, що може стати постійною

image
13 Листопада 2019, 20:20
Поділитися:

 Попит на працівників, які згодні робити на громадських роботах із невеликою оплатою настільки великий, що тимчасова робота стає постійною. 

 Рішенням виконкому від 12.11.2019р. затверджено перелік робіт, які мають суспільно-корисну спрямованість, та перелік підприємств, установ і організацій, які організовуватимуть громадські роботи.

Як повідомив під час засідання виконкому керівник Броварського центру зайнятості Максим Вітер,  виконувати громадські роботи можуть тільки ті, хто має статус безробітного. І багато хто з безробітних погоджується на тимчасову роботу навіть за невелику зарплату.

Участь у громадських роботах є добровільною для осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. Оплата за виконані роботи, зазвичай, дорівнює офіційно встановленій мінімальній заробітній платі.

Самі громадські роботи розподіляються на два види: частина робіт виконується за кошти міського бюджету та Фонду соціального страхування, які в цьому році профінансували виконання громадських робіт у рівних частинах – по 120,0 тис.грн. Інша частина робіт виконується за кошти комунальних підприємств (фактично, за громадські роботи підприємствами сплачується зарплата).

Щодо громадських робіт за бюджетні кошти, то з початку року на них відпрацювали 135 осіб: 59 осіб займалися благоустроєм у КП «Бровари-Благоустрій», 5 осіб працювали в управлінні соціального захисту БМР, а саме: допомагали у відділі, який приймає документи на призначення субсидій. Усі інші  працювали в комунальних ЖЕКах.

Щодо роботи за кошти підприємств, то у тимчасових громадських роботах у цьому році взяли участь 174 особи. Причому 27 із них залишились у підприємстві в якості працівників на постійній основі. Найбільш затребувані «тимчасові» працівники були в КП «Бровари-Благоустрій» та комунальних ЖЕКах.

«Якщо казати про тенденції громадських робіт, то ринок праці вносить свої корективи, – коментує ситуацію Максим Вітер. – Нестача робочої сили низької кваліфікації дуже швидко змінює статус тимчасового працівника на постійного. Якщо працівник більш-менш дисциплінований, то одразу отримує пропозицію від роботодавця залишитися на підприємстві не на громадських роботах, а на постійному місці роботи».

Отже, перелік робіт, які мають суспільно-корисну спрямованість та відповідають потребам територіальної громади міста:

упорядження меморіалів, пам’ятників, братських могил та інших місць поховання загиблих захисників Вітчизни і утримання у належному стані цвинтарів;
благоустрій та екологічний захист навколишнього середовища, озеленення та впорядкування території населеного пункту, зон відпочинку і туризму, паркових зон, спортивних майданчиків та стадіонів, закладів культури та соціальної сфери, придорожніх смуг;
догляд та надання допомоги особам похилого віку та інвалідам, супровід інвалідів по зору, а також догляд за хворими у закладах охорони здоров’я, соціального захисту та допоміжні роботи у домах для людей похилого віку;
впорядкування територій міста з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, визнаних органами місцевого самоврядування;
підсобні роботи з відновлення заповідників, пам’яток архітектури, історії та культури;
підсобні роботи в приватних житлових будинках одиноких осіб з числа ветеранів війни та інвалідів;
підсобні роботи з відновлення бібліотечного фонду в бібліотеках, роботи в архіві з документацією;
підсобні роботи на об’єктах комунальної форми власності у сфері будівництва, ремонту та реконструкції спортивної, транспортної, медичної, туристичної і телекомунікаційної інфраструктури та інші види робіт, які мають суспільно-корисну спрямованість та відповідають потребам міста і сприяють його соціальному розвитку;
інформування населення про порядок отримання житлових субсидій та робота з документацією.

На практиці, левова частина усіх громадських робіт виконується в сфері благоустрою та обслуговування житлового фонду.

Щодо переліку підприємств, організацій, із якими планується проведення громадських робіт на території м. Бровари, то це комунальні підприємства та відділи і управління БМР:

Броварський міський територіальний центр соціального обслуговування
КП БМР «Бровари-Благоустрій»
ГО Броварська міськрайонна організація товариства Червоного Хреста України
СКП БМР «Броварська ритуальна служба»
К ПБМР «Броваритепловодоенергія»
К ПБМР «Житлово-експлуатаційна контора–1, 2, 3, 4, 5»
Броварська міська рада та її виконавчі органи, міський центр комплексної реабілітації дітей із інвалідністю.

Усю інформацію щодо організації громадських робіт можна отримати в міському центрі зайнятості населення на вул. Я. Мудрого, 92.

Читайте також:

Безробітних залучатимуть до громадських робіт, – виконком прийняв рішення
У Броварах надлишок вакансій: центр зайнятості шукає працівників на Чернігівщині 
400 нових вакансій незабаром представить Броварський центр зайнятості 
Безробітних залучатимуть до громадських робіт, – виконком прийняв рішення 
Як у Броварах боротимуться з безробіттям у 2018-2020 роках

Ангеліна Козлова

Фото –  із сайту БМР

Джерело: Трибуна Бровари