У столиці за допомогою культового героя коміксів обговорять українську трагедію

image
13 Листопада 2019, 19:18
Поділитися:

У столиці презентували культовий бельгійський комікс «Тентен. Репортер ХХ віку у країні Сов’єтів» (видавництво “Пінзель”). 

Це є перший альбом бельгійського художника Ерже, яким він розпочав серію з 24 книг. У ньому розповідається про тоталітарний совєцький режим, зокрема про голод і колективізацію. Альбом “Тентен у країні Сов’єтів” вийшов у 1929 році, тобто рівно 90 років тому. Він є не лише мистецьким, а й історичним документом, свідчить про жахи совєтського режиму.  Художник використав книжку бельгійського консула, що працював у Ростові-на-Дону, де він описує те, що бачив сам і що йому вдалося дізнатися у радянських службовців, які були послані на колективізацію. А форма коміксу допомогла донести все це у зрозумілій формі до західного читача. 
І хоча конкретних географічних назв українських міст у творі не згадується, однак ми розуміємо, що на шляху до Росії Тентен їхав саме по українській території. 

 
В рамках презентації видання у Музеї Голдомору пройде цикл лекцій, присвячений культовому виданню.
РОЗКЛАД ЛЕКЦІЙ

14.11 о 14:00 Федір Баландін: «Тентен українською. Культовий літературний герой як свідок епохи»

Чому Тентен «йшов» в Україну довгих 90 років? Чому росіяни, видавши з 1993 році всю серію альбомів про Тентена, досі не опублікували найперший? Чому мандрівку Тентена в Страну Сов‘єтів фінансували інвестори Донбасу? Чому видання Тентену в Україні є питанням зовнішньої політики і судочинства? Про це розкаже Федір Баландін — відомий культуртрегер, режисер і головний куратор міжнародного фестивалю мистецтв «Anne de Kyiv Fest».

16.11 о 13:00 Олександр Ірванець: «Голодомор в світовій  літературі»

Український письменник Олександр Ірванець в рамках презентації всесвітньовідомого коміксу “Тентен” в Україні та “Першого поетичного ранку” розповість про Хвильового та “Плуг”, Курбаса та “ВАПЛІТЕ” — людей та творчі об’єднання, які через тоталітарний режим та інакодумство були приречені на смерть; прочитає вірші в рамках 320-го “Першого поетичного ранку”.

20.11 о 14:00 Юрко Позаяк: «Хто ти, Тентене?»

22.11 о 14:00 Іван Рябчій: «Франкофонна література як свідок української історії»

29.11 о 14:00 Єгор Олєсов: «Джонс чи Тентен? Історія свідків»

05.12 о 14:00 Олесь Санін: «Поводир» і його час»

 
Час та дата уточнюються; Ірма Вітовська: Сильні українки і малофемінність саги «Тентен»
Де: Національний музей Голодомору-геноциду, вул. Лаврська, 3

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ