Київський обласний архів та перуанський Інститут втілюють спільний проєкт

image
13 Листопада 2019, 16:05
Поділитися:

У рамках співпраці за проєктом «Відновлення пам’яті Михайла Карловича Скибицького» сьогодні відбулася зустріч директорки Державного архіву Київської області Соф’ї Каменєвої з Президентом Інституту історичних досліджень Сухопутних військ Республіки Перу паном Енріке Гаргуевичем Годой та дослідником Інституту паном Марсіала Анхель Сільва.

Найбільш давнім зв’язком, який поєднує Україну та Перу є постать українця Михайла Карловича Скибицького. Він, військовий інженер, офіцер царської Росії, приблизно у 1824 році прибув до Південної Америки та вступив добровольцем до війська Симона Болівара. У грудні 1824 року у перуанському департаменті Айакучо відбулася вирішальна битва між іспанським військом та військом Сімона Болівара, під час якої завдяки рішучості та кмітливості Скибицького, переважаючі сили іспанців були переможені.

У ході зустрічі пан Енріке Гаргуевич та пан Марсіала Анхель Сільва мали можливість ознайомитись з оригіналами документів, які підтверджують походження Михайла Скибицького.

У результаті пошуків архівних документів з’ясували, що у шостій частині родослівної книги дворян Київської губернії, яка зберігається в фонді ф.782 «Київське дворянське депутатське зібрання» є відомості, датовані 1821 роком, щодо родоводу і доказів про дворянство родини Скибицьких – дворян польського походження гербу «Рояла». Серед членів роду зазначений «Михайло Карлович Скибицький, онук Войцеха і правнук Олександра Скибицьких, на той час 25 років, неодружений, житель Таращанського повіту Київської губернії, власник с. Великий Кут у Таращанському повіті та с. Гута у Богуславському повіті Київської губернії з 283 і 62 кріпосними душами чоловічої статі відповідно. На момент складання документу займав посаду кондуктора артилерії польських військ».

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація