Скільки коштує дискредитація ірпінської влади та як використивують платні статті та думки псевдоекспертів

image
13 Листопада 2019, 12:44
Поділитися:

Дата публикации: 13 ноября 2019.

Видання “Апостроф” опублікувала статтю про Ірпінь, яка базується на думці експерта внесеного до бази псевдосоціологів.

Вже не перший місяць медіа рясніють негативними матеріалами про Ірпінь, більшість із них переписані майже слово в слово. Проблеми у Ірпені дійсно є. І основна з них – темп житлового будівництва випередив темп побудови інфраструктурних об’єктів, зокрема освітнього спрямування. Проблема важлива, але це типова проблема київських передмість, то чому ж всі медіа зосередились саме на Ірпені?

Відповідь на це питання проста – матеріальне заохочення. 12 листопада видання “Апостроф” розмістило статтю “Карплюк блокирует работу Ирпенского горсовета, чтобы продолжить скандальную стройку – эксперт”, яка є класичним прикладом джинси.

Текст, у якому місцеву прокуратуру назвали Генеральною, нашвидкоруч зліплений, а експерт, на думку якого посилаються у статті є псевдосоціологом і експертом “за викликом”, організація в якій він працює й досі пропонує створення й розміщення платних матеріалів у ЗМІ.

Містоінформ відшукав залученого

Микола Спірідонов, фото FB

Містоінформ відшукав залученого “Апострофом” експерта Миколу Спірідонова у базі псевдосоціологів, куди авторитетне видання “Тексти.org.ua” вносить осіб, котрі оголошували сумнівні опитування або робили коментарі, вигідні тим чи іншим політичним силам. “Український інститут аналізу та менеджменту політики”, де наразі працює Микола Спірідонов прямо пропонують послугу “Підготовка і розміщення матеріалів”, що, по суті, є джинсою. Експерти Інституту були помічені у піарі проросійських політиків, зокрема Віктора Медведчука, Олександра Вілкула та Загіда Краснова.

Крім того, у жовтні 2015 року вийшло щонайменше 3 хвалебні коментарі Спірідонова з піаром лідера партії «Рух за реформи» Сергія Думчева. Статті з однаковісінькими коментарями Спірідонова з’явилися на низці інтернет-сайтів. За даними ЦВК, Думчев посів лише 8-е місце, набравши 3,9%.

Для розуміння – Микола Спірідонов – це людина, яка на платній основі дає коментарі або є платним гостем тематичних ефірів.

Цікаво, що “Апостроф” не вперше публікує думки “експерта за викликом” Миколи Спірідонова, зокрема у цьому виданні можна знайти безліч статей на тему поразки Кличка на виборах мера Києва та відповідно перемоги Думчева, про що і зазначено у базі “Тексти.org.ua”.

А от поява політичної статті на платформі “Апостроф” обійдеться щонайменше у 12 тис. грн, в залежності від того в якому розділі вона буде розміщена.

Однакові статті, покликані виробити негативну суспільну думку що місцевох влади в Ірпені, з’являються із сталою регулярністю, іх кількість у сумнівних виданнях вимірюється десятками. Хто ж замовляє статті та думки псевдоекспертів на десятки тисяч доларів?

Це питання залишається відкритим, але подібні тексти як правило з’являються в унісон із публікаціями місцевих видань Ірпінь.ОНЛАЙН та Погляд, які належать бізнесмену Олексію Зіневичу. І саме люди, що наближені до цих видань, розповсюджують створену джинсу на місцевих пабліках у соціальних мережах, не виключенням стала і стаття “Апострофу”. Раніше видання Ірпінь.ОНЛАЙН прямо заявило, що працює проти ірпінської влади, а сам Олексій Зіневич є давнім приятелем колишнього мера Володимира Карплюка з яким у нього згодом розійшлись шляхи.

Раніше Містоінформ писав, що фейсбук видалив сторінки видань, які розміщували замовні статті проти місцевої влади в Ірпені.

Джерело: МИСТОИНФОРМ