Спіймали «на гарячому»: на Торгмаші  підприємці в бочці спалювали відходи виробництва

image
12 Листопада 2019, 21:57
Поділитися:

Останнім часом скарг на спалювання листя поменшало, кажуть чиновники, проте регулярно надходять скарги на спалювання відходів на території підприємств, СТО, гаражів. Про виїзд за скаргою на спалювання відходів на території колишнього заводу «Торгмаш» на оперативній нараді  11 листопада повідомив головний екоголог міста Юрий Жимайлов.

Юрій Жимайлов розповів, що територія колишнього заводу «Торгмаш» проглядається щонайменше з двох висотних житлових будинків на вул. Москаленка, 8-Б та житлового кварталу на Олімпійській. У соціальній мережі з’явилося відео з території колишнього заводу «Торгмаш» із доволі чітким зображенням металевої бочки, в якій палало полум’я. Працівники управління інспекції та контролю одразу виїхали та знайшли цю бочку із залишками спалених відходів, у тому числі ПЕТ-пляшками та іншим побутовим сміттям.

«Справа в тому, що на територію колишнього заводу «Торгмаш» скарги надходили неодноразово, – коментує подію Юрій Жимайлов.  – Уже були випадки, коли оперативна група фіксувала спалювання відходів виробництва прямо посеред робочого дня. У даному випадку бочка стояла просто посеред території, ніхто її особливо не ховав».

Сама територія заводу здається численним орендарям, причому кожен із них поводиться з відходами та вирішує проблему з опаленням приміщень на власний розсуд. Вивіз побутових відходів на території заводу здійснюється централізовано. Тобто, контейнери є, але чи користуватися ними, – кожен орендар вирішує самостійно. Цього разу директор підприємства-порушника був на місці, але свою вину заперечував, розповідає Юрій Жимайлов. При цьому він визнав, що поліція два тижні тому вже складала протокол на заступника директора підприємства–орендодавця і всі орендарі були суворо попереджені про заборону спаювання відходів.

Члени робочої групи разом із директором підприємства-орендаря заміряли температуру ємкості для спалювання, але навіть без цього вимірювання було зрозуміло, що відходи спалювалися тільки що, адже ємкість була гарячою.

Поруч із цим підприємством робоча група, яка виїздила, виявила ще одне місце для спалювання відходів. Орендар цієї ділянки також заперечував свої протиправні дії.

За словами Юрія Жимайлова, представники управління інспекції та контролю направили лист до поліції з проханням долучити цей епізод до кримінальної справи, відкритої за фактом порушення норм екології. Скласти протокол про адміністративне правопорушення в даному випадку, – незаконно, каже головний  еколог, тому що факт безпосереднього спалювання зафіксований не був.

Позаяк за 12 днів до цієї події оперативна група вже фіксувала спалювання відходів у іншій частині території заводу та зверталася до поліції, вирішили проінспектувати, що ж змінилося. Як повідомив Юрій Жимайлов, з’ясували, що на іншій частині території лад наведений, і в момент перебування чиновників відходи вантажили на автомобіль задля вивезення.

«Сезон листя закінчився почався опалювальний сезон, – розповідає Юрій Жимайлов. – Щодня за скаргами та просто з рейдами обходимо невеличкі цехи, майстерні, СТО. Чим тільки підприємці не опалюють виробничі приміщення! Найчастіше – просто відходами виробництва, іноді – екологічно небезпечними. Причому за допомогою саморобних «котлів», а то і просто шматків труби. Застосувати штрафні санкції неможливо, тому що визначити потужність саморобних пристроїв без документів не вдається. Доводиться роз’яснювати підприємцям  шкоду для довкілля».

Чиновник не приховує, що провідну роль у боротьбі з паліями відходів відіграють небайдужі громадяни. Нагадаємо, що розпорядженням міського голови від 19.09.2019 р. створено  робочу групу для контролю за станом атмосферного повітря, у тому числі, у нічний час.  На сайті міської ради публікуються звіти про роботу цієї групи. Але зазвичай у звіті мова йде про те, що запахи від промислових викидів та задимлення відчуваються, однак конкретне джерело викиду шкідливих речовин під час рейду не виявлено. Часто такі повідомлення співпадають із прикінцевим повідомленням, що під час чергування повідомлень від мешканців до «Контакт-центру» не надходило. Таким чином «успішність» чергування в плані виявлення порушників напряму залежить від повідомлень із конкретними адресами порушень.

Як вказує чиновник, вони досить оперативно виїжджають на кожну скаргу, і кожен виїзд закінчується протоколом про адмінпорушення, або листом до поліції чи, щонайменше, «виховною розмовою» з керівництвом підприємства. Керівники малого бізнесу та підприємці також «в курсі», що роблять протиправно, але «подвійно економілять» на вивозі відходів та опаленні приміщення. Важливу роль відіграє  і багаторічна безкарність, яка  спонукає до порушень.

Тож якщо бачите спалювання відходів на території міста, повідомляйте про це будь-яким зручним способом: не лише дзвінком на телефони контакт-центру, але і просто розмістивши відео або фото у Фейсбуці. Головне, щоб місце правопорушення було чітко зрозуміле та ідентифікувалося на місцевості.

Чому спалювати відходи, у тому числі відходи виробництва меблів, небезпечно –читайте ТУТ. 

Читайте також:

Дихати і вижити: екодесант на сесії міськради проти забруднення повітря 
Екопротест у День Броварів: рятуйте, ми хочемо жити. ФОТО 
Рейди: паліїв сміття та листя продовжують штрафувати

 Ангеліна  Козлова

Фото – з інтернету

Джерело: Трибуна Бровари