Сьогодні світ відзначає День боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму

image
9 Листопада 2019, 18:20
Поділитися:

У всьому світі 9 листопада відзначають Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму. В цей день, 81 рік тому, відбулася перша масова акція фізичного насильства Третього рейху по відношенню до євреїв.

Пам’ятні заходи, що мають на меті нагадати людству про страшні наслідки фашизму, проходять у цей день за ініціативою Міжнародної мережі проти расизму UNITED, яка об’єднує понад 500 організацій з 49 країн світу.

У 1938 році в ніч проти 10 листопада почався масовий єврейський погром у Німеччині, що отримав назву «Кришталевої Ночі», або «Ночі розбитих вітрин». Ця подія поклала початок Голокосту − масовому насильству стосовно єврейського народу, яке призвело до загибелі близько 6 000 000 євреїв.

У ширшому розумінні, голокост — систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.

Під час «Кришталевої Ночі» вбили 90 євреїв, а 30 тисяч були затримані й відправлені в концтабори. Крім цього, були спалені сотні синагог, магазинів, які належали євреям, розбиті вітрини. Саме звідси і пішла назва цієї трагедії.

Сьогодні, згадуючи про злочини нацизму, треба пам’ятати про те, яким може стати майбутнє, якщо вчасно не сказати «Ніколи знову!» тим, хто намагається обмежити права народу або певної групи людей.

Читайте також: Понад 100 літ: на Броварщині живуть три бабусі, які пережили два Голодомори та 7 вождів

Джерело: Трибуна Бровари