«Кіна не буде?» Чого чекати із кінопрокатом у Борисполі

image
9 Листопада 2019, 12:32
Поділитися:

Приміщення оглянуть і зроблять висновки.

«Кіна не буде – електрика скінчилася…» Цитата із відомого фільму стає реальністю. Кінотеатри радянського зразка зникають як такі у містах і містечках України (столиця не виняток). Вони закриваються через нерентабельність, а приміщення пустують або, при господарському підході, перепрофілюються у культурно-мистецькі, концертні та інші громадські й торгівельні центри.

Старий кінопрокат витіснив сучасний мережевий кінобізнес, адаптований до ринкових умов: глядач платить за якість, сучасність, комфорт і «смак» кінопродукції.

Бориспіль вирішує проблему. Міський кінотеатр із пафосною назвою «Європа» на замку і його доля досі не визначена, але цілком передбачувана у світлі українських реалій. Бо кіно, як масовий вид мистецтва, не входить у плани держави, а отже, і влади на місцях. Очевидний факт — старі кінотеатри уже неформат!

Стало відомо, що Василь Радіонов, директор та співвласник ТЦ «PARK TOWN», планує добудувати третій поверх до приміщення торгівельного центру для розміщення чотирьох залів кінотеатру та ігрової кімнати. Відразу в соцмережах прокотилася хвиля занепокоєння: якою буде доля старого приміщення кінотеатру «Європа»?

Епопея з розірванням договору оренди на приміщення кінотеатру «Європа» із місцевим підприємцем Валерієм Гордієнком завершилася 24 липня 2019 року, коли Верховний суд України виніс вердикт на користь міста. Відповідний документ Бориспільський міськвиконком отримав 13 серпня. Міська влада заявляла про плани передати у довгострокову оренду звільнений майновий комплекс одній із кінопокатних мереж, щоб орендарі відремонтували приміщення і використовували його за призначенням. Але у міській раді визнають, що бажаючих поки не знайшли, а громаду збурила ідея з кінотеатром на третьому поверсі ТЦ «PARK TOWN».

Анатолій Федорчук: «Раціональніше створити у кінотеатрі  будинок мистецтв»

— Кінотеатр, як третій поверх ТЦ «PARK TOWN» — це не моя ідея. Із такою пропозицією на будівельну комісію звернувся підприємець Василь Радіонов.

— Як ви ставитеся до цієї ідеї?

— Я за те, щоб у місті був кінотеатр, інакше воно не може вважатися цивілізованим. Причому, повинно бути декілька залів. Кінотеатр, який у нас є, потребує капітального ремонту. Ми на жовтневій сесії міської ради виділили кошти на технічне обстеження приміщення, щоб знати, що робити далі. Ми зверталися з пропозиціями до операторів кінопрокату, які приїжджали, подивилися і їх налякав його технічний стан.

Зізнаюся, я не знав, що там дерев’яні перекриття. Тому потрібно документ, на основі якого можна робити висновки щодо капітального ремонту будівлі.

Якщо буде реалізована ідея Радіонова, то приміщення кінотеатру (його у будь-якому випадку потрібно реконструювати) можна зробити філією Будинку дитячої  та юнацької творчості, щоб він використовувався для дітей.

За умови, якщо буде зроблено надбудову третього поверху в ТЦ «PARK TOWN», витрачати бюджетні кошти на реконструкцію «Європи» під кінотеатр недоцільно. Раціональніше створити у тому приміщенні сучасний будинок мистецтв.

— Процес із обстеженням технічного стану може затягнутися. Чи не вийде так, що зміниться влада після місцевих виборів, і для будівлі кінотеатру вигадають інше застосування?

— Якщо ми отримаємо висновок технічного стану і закладемо кошти на реконструкцію будівлі, хто б не прийшов до влади, він не зможе нічого «відмотати» назад. До мене неодноразово зверталися з пропозиціями віддати приміщення під бізнес. Я категорично проти. Тут або має залишитися кінотеатр, або приміщення пристосувати на потребу дітям — як філію БДЮТ. Ніякої «Фори», ніякого розважального комплексу там не повинно бути.

— Як довго може тривати експертиза?

— Угода підписана минулого тижня. Сподіваюся, що до кінця року матимемо висновки.

— Кінотеатр над ТЦ «PARK TOWN» — реальна перспектива?

— Є офіційне звернення підприємця, воно пройшло будівельну комісію. Думаю, на черговому засіданні виконавчого комітету ми будемо приймати рішення про надання містобудівних умов і обмежень щодо надбудови третього поверху для будівництва кінотеатру.

Вважаю, що у приватних руках кінотеатр буде ефективніше управлятися. І, маючи кінотеатр, збудований підприємцем, було б нерозумно витрачати бюджетні кошти ще на один такий же заклад.

— У яку суму може вилитися реконструкція?

— Прикро, що кінотеатр віддали в оренду на 25 років. І місто більше року судилися за його повернення. Сьогодні будівля доведена до плачевного стану. Таке враження, що там проходили військові дії.

Важко сказати, скільки знадобиться коштів для його відновлення. Потрібно робити проект. Думаю, будемо міняти перекриття, підсилювати фундамент; експертиза визначить, чи можливо зробити надбудову. Втілення у життя ідеї Василя Радіонова швидко і якісно може вирішити проблему з кінотеатром у Борисполі.


Тут часто розпивають алкогольні напої.

75 % «за»

«Вісті» провели опитування на сторінці Фейсбук: чи потрібен у Борисполі кінотеатр на третьому поверсі ТЦ «Парк Таун»? Відповідь «так» обрали більшість респондентів – 75% із 440 осіб, які проголосували.

Читачі ділилися думками:

Нехай в ПаркТауні комерційні структури побудують кінотеатр. А в будівлі старого кінотеатру облаштують повноцінний Будинок Культури. Ото було б добре!
Нам потрібен наш кінотеатр, який влада довела до рівня громадської вбиральні. Одного, але сучасного зручного залу для міста цілком достатньо.
Одного залу недостатньо для бізнесу. Не можна в один зал запхнути і мультики, і блокбастери і таке інше. Мінімум 3 зали.
У нас є вже кінотеатр!! Чудовий!!! Дайте лад йому!!!
У місті має бути свій кінотеатр, будинок культури, хоча б літній, аквапарк, міський парк, а не «наливайки», такі як «Маріанна», «Доктор паб», та і PARK TOWN, які зайняли 1/3 парку.
Кінотеатр повинен бути, а де — це не важливо, головне, щоб було безпечно.
Відремонтуйте старий, зробіть з нього нормальний кінотеатр.
Кінотеатр є. Чому його не ремонтують? Частина парку за «Біллою» завжди затінена, якщо добудують два поверхи, то що вийде? А яка доля наявної будівлі кінотеатру (знесуть для чергового супермаркету)?


Фундамент обіцяють укріпити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама