Пільгу на проїзд у районі майже не фінансували, а нині ще й зменшили

image
5 Березня 2019, 15:41
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Березень 5th, 2019

пільговий проїзд відшкодували тільки учасникам АТО

На сесії Переяслав-Хмельницької районної ради 1 березня депутати схвалили зміни до районної програми «Турбота» щодо відшкодування монетизованої пільги на проїзд у громадському транспорті. На 2019 рік місячну суму зменшили до 150 грн проти минулорічних 176 грн. Відповідно «урізали» й виплати особам з інвалідністю І групи та дітям з інвалідністю, яким належала компенсація за проїзд у подвійному розмірі, а також для осіб з інвалідністю, які навчаються і мають право на пільгу в чотирикратному розмірі.

Надія Ясинчук, начальник управління соціального захисту населення РДА, доповідаючи з цього питання, зазначила, що рішення про встановлення єдиного для всієї Київської області розміру щомісячної монетизованої пільги в 150 грн було ухвалено в КОДА.

Держава перестала виплачувати субвенцію на відшкодування пільги на транспорт у 2018 році, а ці повноваження передала на місця. Згідно з постановою Кабміну, орган місцевого самоврядування ухвалює рішення про монетизацію пільги, встановлює порядок її надання та механізм обчислення суми, визначає обсяги та фінансує ці витрати з місцевого бюджету. Такі рішення Переяслав-Хмельницька районна рада ухвалила на сесії 31 травня 2018 року.

Фахівці управління соцзахисту визначили щомісячний розмір відшкодування пільги шляхом множення середньої вартості проїзду в районі на вісім поїздок. Торік це було 22 грн, тобто загалом 176 грн на місяць. За сім місяців минулого року (відколи набуло чинності рішення) належало виплатити по 1232 гривні кожному пільговику з числа визначеного переліку десяти пільгових категорій громадян.

Тоді ж в управлінні провели розрахунок щомісячної суми відшкодування пільги у готівковій формі і на 2019 рік. З урахуванням інфляції та здорожчання вартості проїзду мало бути 216 грн на місяць, тобто за рік 2592 грн на одну особу. За словами Надії Ясинчук, наразі в них на обліку є 1148 осіб, які мають право пільгового проїзду.

Районною програмою «Турбота» на ці видатки на 2018 рік (7 місяців) передбачено 2800 тис. грн, на 2019 рік – 4280 тис. грн. Торік пільгові кошти по 1,5 тис. грн кожному виплатили тільки 229 учасникам бойових дій, які звернулися із заявою. Фінансування виплат для інших пільговиків із райбюджету не здійснювалося.

Валентина БАТРАК

Джерело: Вісник Переяславщини