Про результати роботи щодо стягнення заборгованості по сплаті за землю

image
5 Березня 2019, 12:14
Поділитися:

З метою наповнення дохідної частини міського бюджету та виявлення платників податку, що ухиляються від сплати податків до місцевого бюджету та використовують земельні ділянки без належно оформленого землекористування, згідно розпорядження міського голови працює комісія з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, до складу якої за згодою входить представник місцевого органу Держаної фіскальної служби.

 

Окрім того, щовівторка відбуваються наради під головуванням першого заступника міського голови з приводу даного питання.

 

Враховуючи дані проведеної у 2018 році інвентаризації земель промисловості в межах міста та провівши моніторинг прийнятих Фастівською міською радою рішень, було сформовано перелік фізичних та юридичних осіб, які використовують земельні ділянки комунальної власності територіальної громади міста Фастів без правовстановлюючих документів або зволікають з переукладенням договорів оренди землі на новий строк. Наводимо незначний перелік таких земельних ділянок: ТОВ «Аларіт Тех» (земельна ділянка по вул. А.Шептицького, 28), ТОВ «Інжпромбудсервіс» (земельна ділянка в промзоні Завокзалля), ПП «Трансбуд» (земельна ділянка по вул. Ковпака, 6), ТОВ «Будмонтажсервіс» (земельна ділянка по вул. Галафеєва, 101-а), ТОВ «Зеніт ЛТД» (земельна ділянка по вул. Галафеєва, 97), ТОВ «Левада» (земельна ділянка по вул. Фомічова, 1-б), ТОВ «В.А.Т.» (земельна ділянка по пров. Шевченка, 2), БТОВ «Шляховик» (земельна ділянка по вул. Гетьманська, 1), ТОВ «Енерго Грін» (земельна ділянка по вул. Поліграфічна, 12а), Погребний Ю.П. та Ландар А.А. (земельна ділянка по вул. Якубовського, 125), Фастівський проектно-промисловий будівельний кооператив «Фастівагробуд» (земельна ділянка по вул. А.Шептицького, 24).

 

Зазначеним землекористувачам були направлені листи щодо необхідності належного оформлення земельних ділянок, що перебувають у їх користуванні, та сплати податків до місцевого бюджету.

 

Тому звертаємо увагу землекористувачів, що у випадку зволікання з оформленням права користування земельною ділянкою, дана інформація буде передана до правоохоронних органів для вжиття відповідних заходів реагування та стягнення збитків, завданих державі у зв’язку із незаконним використанням земельної ділянки, а саме безпідставно збережених коштів у вигляді не сплаченої орендної плати за користування земельною ділянкою.

 

І такі напрацювання вже є.

 

Так, після опрацювання на засіданні комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам питання відсутності договору оренди землі в м. Фастів по вул. Гусєва, 27а та несплати податків до місцевого бюджету ТОВ «Агро-технологічна компанія», виконавчим комітетом Фастівської міської ради було направлено матеріали до Фастівської місцевої прокуратури, яка подала позов до суду в інтересах Фастівської міської ради про стягнення безпідставно збережених коштів у розмірі несплаченої орендної плати за вказану земельну ділянку до місцевого бюджету. Господарським судом Київської області позов було задоволено. В подальшому матеріали про стягнення збитків в сумі 48 014,33 грн. були направлені до Фастівського міськрайонного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Київській області. Станом на 01.03.2019 року ТОВ «Агро-технологічна компанія» було частково перераховано кошти (борг) у сумі 25 784,10 грн.

 

Окрім того, в результаті проведення роз’яснювальної роботи щодо необхідності належного оформлення земельної ділянки, ТОВ «Агро-технологічна компанія» було подано до Фастівської міської ради звернення щодо передачі в оренду земельної ділянки площею 0,2912 га під належним ТОВ «Агро-технологічна компанія» майном та укладення договору оренди землі строком на 5 років. Питання буде винесено на розгляд чергової сесії Фастівської міської ради.

 

У зв’язку із неналежним виконанням ФОП Топоровським С.М. умов договору оренди землі в частині сплати орендної плати за земельну ділянку по вул. А.Шептицького, за сприяння Фастівської місцевої прокуратури в судовому порядку було розірвано договір оренди землі та стягнуто до місцевого бюджету заборгованість зі сплати орендної плати у сумі 28 514,05 грн.

 

Також, в результаті роботи комісії з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, виконавчим комітетом Фастівської міської ради були підготовлені матеріали та направлені до Фастівської місцевої прокуратури для вжиття відповідних заходів реагування та стягнення з ТОВ «В.А.Т.» безпідставно збережених коштів у розмірі несплаченої орендної плати за земельну ділянку в м. Фастів, пров. Шевченка, 2. Наразі в Господарському суді Київської області розглядається дана справа.

 

Юридичним управлінням готуються матеріали до суду з приводу зволікання ПрАТ «Київобленерго» з укладенням договорів оренди землі в межах міста Фастова.

 

За сприяння Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Київській області, ТОВ «Укртехноторг», яке тривалий час зволікало з укладенням договору оренди землі, в грудні 2018 року уклало договір оренди землі в м. Фастів по вул. Соборна, 28а. У 2019 році сума орендної плати в рік складає 45 583 грн.

 

В цілому протягом 2018 року внаслідок проведення роз’яснювальної роботи було укладено п’ять договорів оренди землі із землекористувачами, які ухилялися від його укладення та використовували земельні ділянки комунальної власності без правовстановлюючих документів. Також, за зверненням землекористувачів, які використовують земельні ділянки без належно оформленого землекористування, було надано дозволи на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду під належним їм на праві власності майном.

 

За інформацією земельного відділу

Джерело: fastiv-rada.gov.ua