Національний кандидат на Оскар виходить у прокат в столиці

image
6 Листопада 2019, 18:52
Поділитися:

7 листопада на широкі екрани виходить драма «Додому» Нарімана Алієва, національний кандидат на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм». 

У кримського татарина Мустафи помирає його первісток. Батько приїжджає до Києва, куди його два сини поїхали після анексії Криму, аби повернути молодшого сина додому, а старшого поховати на батьківщині в Криму, згідно з мусульманськими традиціями.

Фільм «Додому» є повнометражним дебютом режисера Нарімана Алієва. 

Це мій особистий тихий маніфест проти того, що відбувається у цей важкий час із моїм народом. У фільмі через історію однієї родини я намагався показати всю трагедію кримськотатарського народу та розказати про реалії сьогодення, у яких ми опинилися. Для мене важливо, щоб тема Криму і кримських татар звучала як в Україні, так і за її межами, – говорить Наріман Алієв.

Головні ролі у стрічці виконали актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв та актор Ремзі Білялов.

Для мене найскладнішим було зателефонувати Наріману і запропонувати свою кандидатуру, – зізнався Ахтем Сеітаблаєв. – Це емоційна та чуттєва драма, яка передає дух кримського народу. Починається як локальна історія, що переростає в глобальну. У ній піднімається тема не лише Криму, а й стосунків батьків і дітей.

Світова прем’єра картини відбулась у конкурсній програмі «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. Продюсером стрічки виступає Володимир Яценко («Атлантида», «Дике поле»), а його міжнародною промоцією займається компанія Wild Bunch. Картину вже була показано у 13 країнах світу, права на фільм придбали кінокомпанії з Франції, Великої Британії, країн Бенілюксу, Греції, Туреччини та Китаю. Крім того, фільм «Додому» увійшов до лонг-листа премії Голлівудської асоціації іноземної преси «Золотий глобус» у категорії «Найкращий іншомовний фільм». 

Нагороди:
«Додому» визнано найкращим іноземним фільмом 7-го Міжнародного Босфорського кінофестивалю.
Фільм отримав «Золотий Дюк» на 10-му ОМКФ
Стрічці дали національну премію кінокритиків «Кіноколо» як найкращому фільму року. Наріман Алієв також відзначений як найкращий режисер року. Нагороду за найкращу чоловічу роль отримав виконавець головної ролі Ахтем Сеітаблаєв. Детальніше відгуки критиків можна почитати тут.

У Києві відбудеться додаткова серія спеціальних показів картини «Додому» за участі членів знімальної групи, де глядачі зможуть особисто поспілкуватися і поставити запитання. 

6 листопада у кінотеатрі «Сінема Сіті» (ТРЦ Ocean Plaza).
7 листопада у кінотеатрі «Планета кіно».
10 листопада у кінотеатрі «Жовтень».

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ