Водогони стануть більш надійними: зміни до ДБН

image
5 Березня 2019, 09:47
Поділитися:

На водогонах будуть встановлювати сучасні прилади вимірювання тиску води, які зможуть автоматично проводити моніторинг та передавати інформацію на диспетчерський пункт. Це допоможе оперативно виявляти можливі аварії та вчасно реагувати на них. Такі норми містяться у нових змінах до ДБН В.2.5-64:2012 “Внутрішній водопровід та каналізація. Частина І. Проектування. Частина ІІ. Будівництво”, які вступили в дію з 28 лютого 2019 року.

Про це повідомляє офіційний портал Кабінету Міністрів.

– Донедавна у будівельних нормах щодо водопроводу та каналізації не містилося жодних сучасних рішень для швидкого та оперативного виявлення можливих аварій на водопроводах… Це могло призводити до невчасно виявлених поломок. І як наслідок – проблеми з водопостачанням. Тому під час оновлення ДБН ми прописали рекомендацію встановлювати прилади вимірювання тиску води, щоб ця інформація оперативно передавалася на диспетчерський пункт, – розповів заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

За його словами, це дозволить постійно моніторити ситуацію і швидше виявляти несправності, як результат – сприятиме підвищенню надійності водопостачання для населення.

Згідно зі змінами до ДБН, прилади вимірювання тиску з передачею інформації на диспетчерський пункт рекомендується встановлювати між засобом обліку води і наступним запірним пристроєм, який іде за напрямком руху води. Такі ж прилади рекомендується встановлювати на вводі водопроводу, до регуляторів тиску.

Також у ДБН містяться норми щодо підвищення пожежної безпеки водопроводів, і покращення роботи каналізації за рахунок встановлення спеціальних пристроїв для взмучування осаду.

Зміни до ДБН розроблені Українським державним науково-дослідним проектно-вишукувальним інститутом “УкрНДІводоканалпроект”.

Нагадаємо, нові ДБН щодо проектування основ і фундаментів дозволяють використовувати низку сучасних технологій, матеріалів та методів розрахунку, які підвищують безпеку та надійність проектування будівель.

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ