Броварчан штрафуватимуть за самовільне втручання в системи опалення та лічильники

image
5 Листопада 2019, 20:34
Поділитися:

Рішенням виконкому від 5 листопада 2019 року розширено перелік службових осіб КП «Броваритепловодоенергія», які мають право скласти протокол про адміністративне порушення. Працівники саме цього підприємства найчастіше фіксують адмінпорушення, що стосуються приєднання до мереж без належних дозволів, самовільного втручання у роботу лічильників та переобладнання теплових й  інших мереж. 

Аналогічне рішення прийнято ще у січні 2018 року. Воно давало змогу працівникам КП «БТВЕ»  складати протоколи про адміністративні правопорушення за наступними статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі за текстом – КУАПП): ст. 103-1, ст. 103-3 і 150. Необхідність прийняття цього рішення пояснюється розповсюдженістю випадків втручання громадян у мережі систем опалення і постачання гарячої та питної води (встановлення додаткових секцій радіаторів, встановлення приладів не за проєктом,  самовільно збудовані «теплі підлоги», тощо).

Яких саме порушень стосуються вказані статті КУАПП?

Стаття 103-1 КУАПП стосується самовільного використання з корисливою метою електричної або теплової енергії, гарячої або питної води без приладів обліку (мова йде про самовільне приєднання до мереж без належного оформленого дозволу та лічильника). А також ця стаття  застосовується при досить поширеному порушенні – втручанні в роботу (умисне пошкодження) приладів обліку та будь-яких порушеннях правил користування електричною, тепловою енергією, гарячою або питною водою. Штраф за такі дії – від 170 до 850 грн для фізичних осіб та від 510 до 1360 грн для посадових осіб.

Стаття 103-3 КУАПП  стосується:

Приєднання будівель до зовнішніх теплових мереж, водопровідних мереж та мереж гарячого водопостачання без приладів обліку тепло-, водопостачання та гарячої води. Таке порушення тягне накладання штрафу на посадових осіб від 1700 до 3400 грн.
Самовільний демонтаж, умисне знищення, пошкодження, втручання у роботу вузла комерційного обліку (лічильника). Порушення тягне накладання штрафів на громадян від 850 до 3400 грн, на посадових осіб – від 3400 до 4250 грн.
Створення перешкод для доступу посадової особи – виконавця комунальної послуги, до вузла комерційного обліку (лічильника). Таке порушення може призвести до штрафу для фізичної особи від 850 до 2550 грн, на посадових осіб – від 3400 до 4250 грн.

Директорка КП «БТВЕ» Оксана Краснощок наголосила, що  під дію цих статей підпадає таке правопорушення, як пошкоджена (зірвана) пломба лічильника або будь-які інші умисні втручання в роботу приладу обліку. Такі порушення часто виявляють контролери підприємства при знятті показників із приладів обліку водопостачання.

Стаття 150 КУАПП також використовується працівниками ЖЕКів та управляючих компаній, які обслуговують житлові будинки, і стосується вона самовільних перепланувань або переобладнань житлових будинків та окремих приміщень. У тому числі – втручання в інженерне обладнання.  У випадку КП БТВЕ – це, переважно, втручання в роботу мереж водо- та теплопостачання.

Перелік посадових осіб, викладених у рішенні виконкому від 30.01.29018р., доповнився такими посадовими особами:

інженер із метрології вимірювальної лабораторії приладів обліку води;
інспектор із контролю служби метрології та КВПіА.

Протокол про адміністративне порушення за втручання в роботу приладу обліку може скласти інженер лабораторії, який проводить періодичну повірку приладів обліку, якщо виявить сліди втручання в його роботу. Також протокол може скласти інспектор, який перевіряє показники лічильників безпосередньо у жилому приміщенні (помешканні).

Нагадаємо, що у  зв’язку з прийняттям Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», НКРЕКП змінила структуру тарифів та вилучила з них витрати, пов’язані з обслуговуванням та повіркою загальнобудинкових та індивідуальних засобів обліку.

Відтак, повірка та ремонт засобів квартирних приладів обліку води, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюватимуться за кошти абонентів. Більш детально про цю процедуру читайте на сайті УБЖКГІТ БМР.

Після складання посадовими особами комунального підприємства протоколів про адміністративне порушення, їх розгляне адміністративна комісія при виконкомі, яка і визначить розмір штрафу за кожне правопорушення.

Читайте також:

Кого та за що штрафує адміністративна комісія в Броварах 
Якщо лічильник «накручує» зайві кіловати 
Нові тарифи: опалення та гаряча вода з 12 грудня, теплова енергія – з 01 січня 
Броварчани можуть повідомити показники лічильників електрики та газу по телефону або надіслати через Інтернет

Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари