Київська телеведуча зіграла в кіно дружину відомого польського письменника

image
5 Листопада 2019, 17:49
Поділитися:

«Вінценз» – це майбутній масштабний байопік польсько-українського виробництва, історія життя «Гомера» Гуцульщини, автора гуцульського епосу «На високій полонині» Станіслава Вінценза – письменника та філософа.

Сценарій фільму 2018-го року, за підтримки УКФ, створили українські драматурги Наталія Ворожбит («Кіборги») та Макс Курочкін. Проєкт препродакшну реалізує ГО «Всеукраїнський демократичний форум» за підтримки Українського культурного фонду. 

У центрі розповіді, окрім прекрасних карпатських краєвидів, гуцульських легенд і філософії видатного мислителя, який увічнив їх у своїй творчості, перебуває драматичний любовний трикутник. За серце Станіслава Вінценза боролися дві жінки – перша та друга дружини – Лєна та Ірена. Коли 1939-го року після переділу Польщі, в яку до Другої світової війни входила Гуцульщина, цю територію захопили радянські війська, місцевій інтелігенції почали загрожувати репресії. Вінценз потрапив до в’язниці. Арешт загрожував всій його родині – представників польських еліт у той час масово відправляли на заслання до Казахстану. Багатотижнева дорога у товарних вагонах була настільки важкою, а умови – нелюдськими, що мало хто переживав навіть саму подорож, не те, що заслання. Дивом звільнившись з ув’язнення, письменник вирішив не чекати наступного арешту – і разом з обома дорогими йому жінками і трьома дітьми втік через кордон в Угорщину через Чорногірський хребет у супроводі мольфара. Життя і книгу письменник завершив у Швейцарських Альпах. 


Сцена втечі Вінцензів за кордон відтворена у відзнятому тизері фільму. Під керівництвом знаменитого польського режисера та лауреата Каннського кінофестивалю Я. Кідави-Блонського його зняв оператор Лукаш Гутт. Зйомки відбувалися у Національному музеї народної архітектури та побуту України під Києвом, а також в столичному знімальному павільйоні. Частина натурних сцен було відзнято в українських Карпатах – на батьківщині письменника, у с. Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області.


Роль Станіслава Вінценза у тизері виконав український актор Олег Драч. У ролі няні Станіслава Вінценза у тизері з’являється зірка українського фольку Ніна Матвієнко –  народна артистка України. У ролі дружини Вінценза Ірени виступила Марія Гурська, ведуча телеканалу Еспресо. Першу дружину, Лєну, зіграла українська актриса Галина Свята, а у близького до родини Вінцензів гуцула Петра Білоголового перевтілився український актор Євген Малуха. 

Робота над повнометражним фільмом розпочнеться у 2020 році.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ