Вночі смерть не фіксують та проблеми екстреної без вирішення

image
5 Листопада 2019, 14:57
Поділитися:

Хто має фіксувати смерть людини, досі лишається відкритим питанням у Борисполі. Ця проблема обговорювалася на плановій нараді міського голови 4 листопада.

Як вияснилося, в законодавстві чіткого визначення, хто фіксує смерть вночі, не прописано, тож у Борисполі покійникам доводиться чекати сходу сонця.

Громадяни, які зіткнулися з проблемою вчасної фіксації смерті родича, скаржаться на систематичні відмовки з боку медиків та поліції щодо виїзду на виклики у подібних ситуаціях. Мовляв, якщо смерть сталася вночі, то до настання робочого дня фіксувати смерть ніхто не приїздить.

За словами Євгенія Черенка, директор КНП «БМЦПМСД» Бориспільської міської ради, з приводу вирішення даної проблеми медики та поліція збиралися на спільну нараду, проте згоди не дійшли.

«Робота з хворими, за яких відповідають медики міської первинки, налагоджена. Однак проблема полягає в тому, що у місті діють різні медичні центри, які працюють по-різному — одні беруть на себе відповідальність, а інші ні», — зазначив Черенок, не уточнюючи, які саме медзаклади мав на увазі.

За його словами, практика України така: вдень на фіксацію смерті виїздить сімейний лікар, вночі служба екстреної допомоги або представники патрульної поліції.

«Проблем із поліцією нема, працюємо злагоджено, проходили навчання, здавали екзамени на визначення навиків ознак смерті (клінічна чи біологічна). У законі в їхні функції не внесені чіткі приписи про виконання даної роботи», — уточнив директор КНП та додав, що його підлеглі не навчалися надавати висновки щодо причин смерті.

Людмила Пасенко, заступника міського голови, підтримала твердження Черенка та наполягла, що треба брати приклад інших областей України. «Вдень на фіксацію смерті виїздить сімейний лікар, вночі — медики екстреної служби», — наголосила Пасенко.

Міський голова Анатолій Федорчук запропонував переглянути бюджет Борисполя та довиділити певну суму на фінансування екстреної служби. Таку пропозицію його заступниця не підтримала, мовляв, екстрена перебуває на балансі області, тому і фінансувати дану службу має обласний бюджет.

Щодо покращення умов роботи медиків екстреної в Борисполі, Пасенко запевнила, що приміщення, в якому вони базуються (на вулиці Чехова, 2) перебуває на балансі Київської облради, тож це питання треба вирішувати в юридичній площині.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама